Boeken

Warren Buffet, een van de beste beleggers ter wereld en de op een paar na rijkste persoon op aarde, heeft geen computer op zijn bureau staan. En als hij al ergens ene computer heeft staan, dan kijkt hij er bijna nooit op. Hij is ver in de tachtig en sinds hij begon met beleggen (op elfjarige leeftijd geloof ik) doet hij één ding elke dag, en dat is lezen. Vier of vijf uur per dag leest hij kranten, tijdschriften en boeken. Toen ik zelf besloot om een vermogen op te bouwen, ben ik gaan lezen. De meest rare boeken over geld verdienen en hoe je dat eigenlijk doet. Het boek waar ik het meest van leerde is Rich dad, poor dad (Rijke pa, arme pa). Maar ik las ook alle boeken die er over Warren Buffet waren verschenen. Wat hij kan, wilde ik ook, rijk worden. Niet omdat geld me heel veel interesseert, maar omdat het me de vrijheid geeft om dat te doen wat ik het liefste doe: schrijven. En lezen. Dit zijn de beste boekentips van Tiencent.com:

#1 Blondjes beleggen beter

In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer. Toen zij ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen, begon ze een blog waarop ze precies liet zien hoe zij als beginnend belegger te werk ging. Dat pakte verrassend goed uit, want in 4,5 jaar tijd was haar vermogen verdubbeld. In dit boek laat Janneke zien hoe je door “blond’ beleggen je geld kunt laten groeien. Simpel, snel en op de manier die bij jou past. Zelfs als je weinig geld of achtergrondkennis hebt. Bestel het boek hier.

# 2 De Japanse kunst van het sparen

Het idee is simpel: aan het begin van elke maand schrijf je in je kakebo hoeveel je wil sparen en wat je moet doen om dat doel te bereiken. Elke week kan je je uitgaven opschrijven en na een maand heb je precies in kaart gebracht waar al je geld heen is gegaan. Zo wordt het makkelijker om te zien waar je op kunt bezuinigen! Miljoenen Japanners gebruiken hun kakebo dagelijks: ze geloven in het belang van ordelijkheid in je financiën. Daarmee creëer je rust in je hoofd. Kakebo is de meest makkelijke en praktische manier om je geld te organiseren. Begin vandaag en ontdek de magie van Kakebo! Bestel het boek hier.

# 3 Rijke pa, arme pa

Het beste boek over geld dat je kunt lezen. Er is uiteraard ook een Engelse versie (want Amerikaans) en laat je niet tegenhouden door de malle voorkant. Bestel het boek hier.

# 4 Don’t sweat the small stuff

Honderd gouden tips om rijk te worden en vooral om je geen zorgen te maken over geld of geldgebrek. De papieren versie is uit 1997, ik heb een herziene versie uit 2017, maar het boek is als e-book voor 4,49 te koop. Bestel het boek hier.

5. Het zoutpad

Ik las het boek na een erg goede recensie in de Volkskrant. Ik las het in het Engels (en ik bestelde het bij de Linnaeus Boekhandel in Amsterdam:) Verhaal over een stel van in de vijftig met studerende kinderen, die door enorme pech hun huis kwijtraken en daarmee ook hun inkomen uit de B&B. Ze besluiten om al hun spullen te verkopen en met rugzak en tent het zoutpad langs de Engelse kust te lopen. Niet omdat het grappig is of avontuurlijk, maar omdat het noodzaak is. Ik hou van wandelen, ik hou van mensen van vijftig met studerende kinderen en ik hou van Engeland. Maar ik hou vooral van tegenslag en hoe creatief mensen zijn om daar goed mee om te gaan. Gisteren zag ik het vervolg bij Paagman in Delft liggen. Helaas nog niet in het Engels. Maar eerst deze lezen dus. Het kost 10 euro en je kunt het hier bestellen.

Lees ook: Alles komt goed, ook met je financiën.

Lees ook: Alles komt goed, ook met je financiën.

Verdubbel je geld in vijf jaar

Eindelijk hypotheekvrij!

Napoleon Hill’s gouden regels

Miljonair met een gewone baan

En mijn favoriet: een werkweek van vier uur

Blondjes beleggen beter

Principles van die andere meesterlijk goede belegger Ray Dalio

Secrets of the Millionaire Mind

The Having, het geheim van rijk worden

Leer beleggen als Warren Buffet

Eat that frog, de methode om te stoppen met uitstellen