About

Hoe ik met twee muntjes van 5 cent tienduizend euro verdiende

Dag 1

Op 7 maart 2013 vond ik op het toilet van restaurant Boom in Amsterdam vijf cent. Een uur later lagen er twee munten van vijf cent. De munt had zichzelf verdubbeld en wat de munt kon, kon ik ook zo dacht ik. Ik besloot een experiment te doen. Binnen een jaar zou ik van tien cent tienduizend euro maken. Hoe? Door de tien cent te ruilen voor iets dat meer waard was en dat opnieuw te ruilen voor iets nog kostbaarders. Nog diezelfde avond zette ik een bericht op Facebook waarin ik aankondigde dat ik tien cent wilde ruilen voor iets waardevols. De eerste die reageerde was Willemijn, mijn oud-redactrice bij de uitgeverij waar ik mijn kinderboeken uitgeef. Ze bood aan om een drie-gangendiner te koken. Ik zou haar daar tien cent voor betalen en aan mij de taak om een ‘afnemer’ voor Willemijn te vinden.

Opnieuw zette ik een bericht op Facebook. Kunstenaar Jan Hoek reageerde. Hij wilde wel een gratis drie-gangendiner dat bij hem thuis gekookt zou worden door Willemijn. En mij zou hij betalen in goederen. Te weten een WII-console plus spellen en een Ethiopische sleutelhanger.

Dag 2

Ik zette een bericht op Twitter, wie wilde er een Ethiopische sleutelhanger ruilen tegen iets waardevollers? De Wii-spellen was ik inmiddels al via Facebook kwijtgeraakt en de console zou ik nog op Marktplaats zetten. Omdat er niet direct iemand reageerde, en ik nogal ongeduldig ben, stuurde ik een tweet naar een Volkskrant columnist met wie ik bevriend was: ;Ethiopische sleutelhanger kopen?’ vroeg ik. ‘Verkocht’ schreef hij terug. Maar zo makkelijk kwam hij daar niet mee weg vond ik. Hij moest wel bieden. Willemijn was namelijk ondertussen al druk bezig om allerlei mensen op de hoogte te brengen van mijn experiment en die zouden allemaal als gekken gaan bieden op mijn Ethiopische sleutelhanger. Maar de columnist was vastberaden en bood een column in een oplage van 1 stuk aan.

Dag 3

Toen ik de column in de aanbieding deed, kreeg ik gelijk een reactie van Daan. Hij werkt bij Stichting Lezen en hij wilde die column wel hebben in ruil voor drie gesigneerde boeken van levende auteurs. Ha, levende auteurs, die zijn natuurlijk niks waard. Gelukkig kreeg ik een bericht van Paul, beste vriend van mijn ex-zwager die weer een buurman had die fotograaf is en een prachtige foto verkoopt van Nelson Mandela. Nog diezelfde dag staat de foto in het Parool en hij kost maar liefst 395 euro. Ik schrijf een vriendelijke brief naar de fotograaf en smeek of ik zijn foto mag hebben in ruil voor de column in de krant. Hij moet er een nachtje over slapen, maar de volgende ochtend antwoordt hij al. Nee, hij wil zijn foto niet kwijt.

Dag 4

Zo moeilijk is het dus om tien cent te verhandelen. Maar dan meldt mijn beste vriendin Sien zich. Ze doet iets heel belangrijks bij een grote Zuid-Afrikaanse bank in Londen en daar zou ze – alleen omdat ik het was – die foto wel onder de aandacht willen brengen. En de fotograaf zwichtte. Gelukkig.

Dag 5

Bijna had ik binnen een week van tien cent 500 euro ‘gemaakt’, maar toen ging de tante van Willemijn dood. Het diner kon dus even niet doorgaan. Daardoor kwam de deal met Jan Hoek ook niet meer rond en zag zelfs de Volkskrantman af van de Etiophische sleutelhanger.

Dag 6

Er gebeurde een klein wonder. Willemijn belde. Ze vroeg of ik een boek voor haar wilde schrijven. Of eigenlijk voor iemand anders. Ik kreeg een voorschot van tienduizend euro! En zo lukte het me binnen een week om met twee gevonden stuivers tienduizend euro te verdienen. Dag 7 werd mijn rustdag.

Dag 2.645

Inmiddels is het juni 2020 en schrijf ik boeken en artikelen voor tijdschriften en soms voor het Parool. Ik schrijf over psychologie en over geld. En over hoe je daar heel makkelijk heel veel kunt hebben. Toen in 2013 mijn geld-verdubbelings-spel heel snel in het water viel, heb ik besloten om op een andere manier rijk te worden. Ik heb online (MOOC) een module personal finance gevolgd aan Harvard Universiteit, ik heb de biografie van superbelegger Warren Buffet gelezen en ik heb vijf jaar lang elke dag The Financial Times en bijna alles op Bloomberg gelezen. Daarna las ik nog een stuk of tien boeken die Warren Buffet – een van de rijkste mannen op aarde – als lievelingsboek opgaf en ik verdiepte me in al het economisch onderzoek dat verscheen op de website van de London School of Economics, waar ik eind jaren tachtig iets studeerde wat toen niks met geld te maken had. Ik ben autodidact in rijk worden. En omdat mijn auteursbezoeken en schrijfopdrachten door de intelligente corona-lockdown stil zijn komen te liggen, schrijf ik over alles wat ik weet. Dat geld wél gelukkig maakt namelijk. Maar dat je er helemaal niet zo veel van hoeft te hebben om gelukkig genoeg te zijn.

Manon – journalist, psycholoog en financieel redacteur van Tiencent.com

Tien cent is gebaseerd op het idee om met twee gevonden stuivers op het toilet van een Amsterdams cafe via ruilhandel tienduizend euro te verdienen. Het idee is oorspronkelijk afkomstig van de Canadese blogger Kyle MacDonald die een rode paperclip ruilde voor iets van meer waarde en uiteindelijk die paperclip via een heleboel tussenstappen wist te ruilen voor een huis.

Het boek kun je hier kopen.

Lees ook mijn blogs:

6 dingen die ik niet meer koop (en waardoor ik 8.000 euro per jaar bespaar)

Disclaimer

 1. In deze disclaimer wordt verstaan onder:
  • de eigenaar: de eigenaar van de website;
  • gebruik(en): alle denkbare handelingen;
  • u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
  • de content: alle in de website aanwezige inhoud;
 2. Het onderstaande is van toepassing op de pagina’s van de website die je momenteel bekijkt. Door deze pagina’s te gebruiken stem je in met deze disclaimer.
 3. De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde.
 4. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.
 5. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Copyright van alle hier geplaatste inhoud ligt bij de schrijvers van Tiencent.
 6. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.
 7. Sommige pagina’s bevatten verwijzingen naar verschillende webwinkels. Als je via deze links bestelt, steun je daarmee tiencent.com en de makers ervan. Waarvoor alvast dank. Tiencent.com wordt niet gesponsord door derden. Tiencent.com aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen of eventuele problemen met de via deze links bestelde goederen.
Boeken
Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s