About

Het tien cent experiment

Dag 1

Op 7 maart 2013 vond ik op het toilet van restaurant Boom in Amsterdam vijf cent. Een uur later lagen er twee munten van vijf cent. De munt had zichzelf verdubbeld en wat de munt kon, kon ik ook zo dacht ik. Ik besloot een experiment te doen. Binnen een jaar zou ik van tien cent tienduizend euro maken. Hoe? Door de tien cent te ruilen voor iets dat meer waard was en dat opnieuw te ruilen voor iets nog kostbaarders. Nog diezelfde avond zette ik een bericht op Facebook waarin ik aankondigde dat ik tien cent wilde ruilen voor iets waardevols. De eerste die reageerde was Willemijn Tillmans, mijn oud-redactrice bij de uitgeverij waar ik mijn kinderboeken uitgeef. Ze bood aan om een drie-gangendiner te koken. Ik zou haar daar tien cent voor betalen en aan mij de taak om een ‘afnemer’ voor Wilemijn te vinden.

Opnieuw zette ik een bericht op Facebook. Kunstenaar Jan Hoek reageerde. Hij wilde wel een gratis drie-gangendiner dat bij hem thuis gekookt zou worden door Willemijn. En mij zou hij betalen in goederen. Te weten een WII-console plus spellen en een Ethiopische sleutelhanger.

Dag 2

Ik zette een bericht op Twitter, wie wilde er een Ethiopische sleutelhanger ruilen tegen iets waardevollers? De Wii-spellen was ik inmiddels al via Facebook kwijtgeraakt en de console zou ik nog op Marktplaats zetten. Omdat er niet direct iemand reageerde, en ik nogal ongeduldig ben, stuurde ik een tweet naar Volkskrant columnist Jean-Pierre Geelen: ;Ethiopische sleutelhanger kopen?’ ‘Verkocht’ schreef hij terug. Maar zo makkelijk kwam hij daar niet mee weg vond ik. Hij moest wel bieden. Willemijn was namelijk ondertussen al druk bezig om allerlei mensen op de hoogte te brengen van mijn experiment en die zouden allemaal als gekken gaan bieden op mijn Ethiopische sleutelhanger. Maar de columnist was vastberaden en bood een column in een oplage van 1 stuk aan.

Dag 3

Toen ik de column in de aanbieding deed, kreeg ik gelijk ene reactie van Daan Beeke. HIj werkt bij Stichting Lezen en hij wilde die column wel hebben in ruil voor drie gesigneerde boeken van levende auteurs. Ha, levende auteurs, die zijn natuurlijk niks waard. Gelukkig kreeg ik een bericht van Paul, beste vriend van mijn ex-zwager die weer een buurman had die fotograaf is en een prachtige foto verkoopt van Nelson Mandela. Nog diezelfde dag staat de foto in het Parool en hij kost maar liefst 395 euro. Ik schrijf een vriendelijke brief naar de fotograaf en smeek of ik zijn foto mag hebben in ruil voor de column van Geelen. Hij moet er een nachtje over slapen, maar de volgende ochtend antwoordt hij al. Nee, hij wil zijn foto niet kwijt.

Dag 4

Zo moeilijk is het dus om tien cent te verhandelen. Maar dan meldt mijn beste vriendin Josien zich. Ze doet iets heel belangrijks bij een grote Zuid-Afrikaanse bank in Londen en daar zou ze – alleen omdat ik het was – die foto wel onder de aandacht willen brengen. En Sander Veeneman, de fotograaf, zwichtte. Gelukkig.

Dag 5

Bijna had ik binnen een week van tien cent 500 euro ‘gemaakt’, maar toen ging de tante van Willemijn dood. Het diner kon dus even niet doorgaan. Daardoor kwam de deal met Jan Hoek ook niet meer rond en zag zelfs Jean-Pierre Geelen af van de Etiophische sleutelhanger.

Dag 6

Er gebeurde een klein wonder. Willemijn belde. Ze vroeg of ik een boek voor haar wilde schrijven. Of eigenlijk voor iemand anders. Ik kreeg een voorschot van tienduizend euro! En zo lukte het me binnen een week om met twee gevonden stuivers tienduizend euro te verdienen. Dag 7 werd mijn rustdag.

Dag 1.151

Het is 1 mei 2016. Ik schrijf kinderboeken en ben tijdelijk redacteur bij Psychologie Magazine. Ik kom tot de conclusie dat ik nog steeds niet rijk ben. Of juist wel? Ik heb een man, een ex-man, vier kinderen, twee ouders, vijf vrienden, twee huizen en een hond. Wat wil ik nog meer? Tienduizend euro.

Daarom besloot ik om alles wat ik ooit heb geschreven op tiencent.com te zetten. Ik noem het psychologie voor een rijker leven omdat dat is waar ik al bijna twintig jaar over schrijf. Ik schreef over personal finance, kunst, reizen, architectuur en over hoe je torens van lego kunt bouwen. Maar ik schreef ook over psychologie en hoe je gelukkig en gezond kunt worden – en blijven.

Alles wat ik ooit schreef staat op deze site. Lees het en voor je het weet ben jij ook rijk, gelukkig en gezond.

Inmiddels is het oktober 2017 en bied ik mijn artikelen alleen nog aan via Blendle en Reporters Online. Hier schrijf ik over geld. En over hoe je daar heel makkelijk heel veel kunt hebben.

Manon Sikkel -Daelmans(schrijver, journalist, psycholoog)

 

 

 

 

 

Tien cent een idee van Manon Sikkel-Daelmans. Het idee is om van de twee gevonden stuivers op het toilet in een Amsterdams cafe via ruilhandel tienduizend euro te verdienen. Het idee is oorspronkelijk afkomstig van de Canadese blogger Kyle Macdonald die een rode paperclip uiteindelijk wist te ruilen voor een huis.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s