Groen beleggen, zo doe je dat

Ik kreeg een mail van mijn bank (SNS) die voorstelde dat ik een spaarrekening opende waarmee ik ook kon beleggen. Groen beleggen. Dus geen vervuilende industrie, geen bermbommen, geen gifloodsen en geen absurde bonussen. Prima, want ik hou van groen beleggen. Ik hou sowieso van beleggen en ik ben er ook best goed in (dankzij dit boek). Twee jaar geleden heb ik zogenaamd honderdduizend euro belegd voor een vriendin om haar te laten zien wat het rendement zou zijn als ze dat op mijn advies zou doen. Nu, twee jaar later, en met een ingezakte beurs, zou haar honderdduizend euro honderdzeventigduizend waar zijn geweest. Dat is een rendement van 35% op jaarbasis.

Maar goed, ik heb een schaduwportefeuille gemaakt en niet echt belegd. En ze vindt het een vreselijke gedachte dat ze nu een ton bijna had verdubbeld. Aan de andere kant zorgt niet beleggen ervoor dat ze rustiger slaapt.

Maar terug naar groen beleggen. Mijn moeder vroeg me op een dag om haar te helpen met beleggen. Ze wilde graag groen beleggen en dus verdiepte ik me in de groene portefeuille van de ASN. Daar vond ik de onderstaande bedrijven. Bedrijven die allemaal voldoen aan strenge eisen en daarmee voldoende groen zijn. Via mijn SNS-mail waren ze bijna niet te vinden en ook op de site van de ASN moet je even zoeken. Daarom dat ik ze hier op een rij zet.

Als je zelf wilt beleggen, zou ik aanraden om hieruit te kiezen. Dan beleg je groen, maar niet per se winstgevend. Want een van de groene ASN-fondsen die de SNS mij aanbiedt, heeft dit jaar ene negatief rendement van 2,45%. In de grote lettertjes van de mail die ik ontving staat dat ik zowel instapkosten als uitstapkosten betaal, plus nog bijna 1 procent beheerkosten. Als ik op die manier beleg kom ik met een beetje geluk net aan de inflatie en blijft mijn geld gelijk in waarde. Maar dan moet ik ook nog box 3-belasting betalen en blijft er van mijn spaargeld niet zo veel over.

Lang voordat ik zelf begon met beleggen, stopte ik elke maand wat geld in een aandelenfonds. Eerst bij de ING, later bij een pensioenspaarder. Bij die fondsen verdiende ik vrijwel niks. De fondsbeheerders daarentegen verdienen vast veel meer. Ik raad het dus niemand aan om geld in zo’n fonds te stoppen. Tenminste, als je vermogen wilt opbouwen. Als je je geld alleen maar ergens wilt stallen en bereid bent om bij in- en uitstappen en tussendoor geld aan de bank te geven, dan is dit je kans:)

Zelf heb ik een beleggingsrekening geopend en koop ik zelf aandelen die ik vervolgens rustig laat staan. Maar daarover later meer.

Universum ASN Duurzaam Aandelenfonds
Universum per juli 2020:
AAC Technologies Holdings Adecco
Adevinta Adidas
Advanced Micro Devices Advantest
AIXTRON Amadeus IT Holding
AMS ASICS Corporation
ASML HLDG Asos
ASSA ABLOY B Astellas Pharma
AstraZeneca AUTODESK
Barratt Developments Becton Dickinson
Beijing Enterprises Water Group Bekaert SA
Bellway Benesse Holdings Inc
Berkeley Group Beyond Meat
BIC BillerudKorsnäs
Brambles British Land
Cambell’s Soup Co (US) Canadian Solar
CANON INC Capital & Counties Properties
Castellum Ceconomy AG
Chr. Hansen Holding A/S Chungwa Telecom Co.
Clicks group Coca-Cola HBC
Coloplast-B CompuGroup Medical
DEMANT Deutsche Wohnen
Dexus DIALOG SEMICONDUCTOR
DS SMITH Dürr
EAST JAPAN RAILWAY EDP Renovaveis
ELECTROCOMPONENTS ELECTROLUX
Electrolux Professional Elis
ELISA ELMOS SEMICONDUCTOR
Ensign Group Ericsson
Esprit Holding EssilorLuxottica
Universum per juli 2020
Essity Evoqua Water Technologies
FIRST SOLAR INC FIRSTGROUP
GECINA Georg Fischer
Gerresheimer Getlink SE
Gildan Active Wear GIVAUDAN
GLAXOSMITHKLINE GoPro
GREAT PORTLAND ESTATES Hammerson
Hanesbrands Hannon Armstrong Sustainable
HAYS Hella KGAA Hueck & Co.
HENKEL HENNES & MAURITZ
Herman Miller Holmen
Huhtamaki Ibiden Co
Inditex ( Industria de Diseno Textil) Indutrade
INTERFACE Inventec
ISS JC DECAUX
JUNGHEINRICH KDDI
KESKO KINGFISHER
KINGSPAN GROUP Kontoor Brands Inc.
Korian KPN (Koninklijke)
Krones L’Oreal
LAGARDERE Landis+Gyr
Landsec LASSILA & TIKANOJA
Lear corp Legrand
LG Electronics Lite-on Technology Corp
Lojas Renner ManpowerGroup
Marks & Spencer Group Mercialys
MERCK KGAA STAMM Meredith Corp
METRO Metropole Television
Mettler-Toledo Meyer Burger
Micron Technology Mondi
MURATA MANUFACTURING Natura Holding
Netcare NEW YORK TIMES
Nexstar Next
NIBE INDUSTRIER Nielsen Holdings
Nokian Renkaat NORDEX
NOS SGPS NOVO NORDISK
NOVOZYMES NTT DOCOMO
OMRON CORP Ontex
Orange Belgium Orora
Osram Licht AG Palo Alto Networks
Pearson Pennant Group
PERSIMMON Philips Electronics (KON.)
Plastic Omnium Proximus
PUMA Ramsay Health Care
RANDSTAD HOLDING REC Silicon
RECKITT BENCKISER GROUP RED ELECTRICA DE ESPANA
RELX Renewi
Rightmove Rockwool International
Rogers Communication Rohm Co.
SAGE GROUP (THE) SALESFORCE.COM
Schibsted SEB
SEVERN TRENT SIG
Signify Simcorp
SMA SOLAR TECHNOLOGY SMITH & NEPHEW
Smurfit Kappa Software AG
SOITEC SolarEdge Technologies
SONOVA HOLDING SSP Group
Stagecoach Group Starhub
STMICROELECTRONICS Stockland Corporation Limited
SunRun Svenska Cellulosa
SWISSCOM Taiwan Semiconductor manufacterer
Tarkett Taylor Wimpey
TECHNICOLOR Telefonica Deutschland
TELENET GROUP HOLDING Terna
TKH Group TOKYO ELECTRON
TOPPAN PRINTING CO Trane Technologies PLC
Tupperware Brands Corp Unibail Rodamco Westfield
UNILEVER UNITED UTILITIES
UPONOR Valmet OYJ
Vanguard International Vestas Wind Systems
VF Corporation Vicinity Centres
VODAFONE WH Smith
Wistron WOLTERS KLUWER
Workday WPP GROUP
Xinyi Solar YASKAWA ELECTRIC CORP
Zumtobel

Boekentip

Deze klassieker uit 1949 is het enige boek dat je hoeft te lezen om te begrijpen wat beleggen precies is en hoe je dat doet.
Bestel het boek HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s