Hoog sensitief? Zo ga je om met geld.

hoog sensitief hoog gevoelig omgaan met geld

Ben jij hoog-sensitief (HSP)? Dan heb je een aangeboren gevoeligheid voor prikkels. Heel uitzonderlijk is dat niet, want 1  op de 5 mensen is hoogsensitief. Wat jou anders maakt dan anderen is dat je een soort filter mist. Informatie komt daardoor op een andere manier je hersenen binnen. Je krijgt niet alleen meer informatie binnen, je verwerkt dat ook op een andere manier. Niet te verwarren met hooggevoelig. Hooggevoelig ben je als je snel emotioneel reageert. Je kunt het vergelijken met in een glazen huis wonen. Je hebt prachtig zicht, maar je bent ook kwetsbaar.

Ben je hoogsensitief, dan reageer je extra sterk op externe prikkels. Je ziet, ruikt, hoort, voelt dingen sneller dan een ander. Je bent alert en dingen in je omgeving vallen jou sneller op. Je kunt je goed inleven in anderen, maar je bent ook kritischer omdat je sneller fouten ziet. De meeste hoogsensitieve mensen zijn sociaal sterk. Ze krijgen prikkels van de mensen om hen heen die anderen ontgaan. Het nadeel is dat je in een slechte omgeving ook extra veel last hebt van negatieve prikkels.

1.Omgaan met geld is voor hoogsensitieve mensen een uitdaging. Dit zijn tips waar je hopelijk wat aan hebt.

2. Blijf jezelf en werk aan je talenten. Laat je niet afleiden door de verwachtingen van anderen.

3. De weg naar rijkdom kan voor jou langer duren dan voor anderen. En onderweg kun je andere beslissingen nemen. Dat is prima. Je mag een omweg nemen naar rijkdom en je mag ok van gedachte veranderen.

4. Richt je niet alleen op succes of veel geld, maar schrijf op wat voor jou een geslaagd doel is. Hoe veel geld wil je hebben? Wat voor huis? Wat voor werk? Welke zorgen wil je niet hebben?

5. Laat je niet overweldigen door adviezen van anderen. Vraag hulp aan een iemand die je bewondert en vertrouwt. Dat kan ook een coach zijn of desnoods een zelfhulpboek, of je moeder.

6. Gebruik mindfulness-oefeningen. Hou je aandacht gericht op het doel. Geld op zich is nooit een doel. Geld maakt de weg vrij voor dingen die je leven mooi of betekenis of makkelijk maken. Of alledrie.

7. Lukt het om veel geld te vergaren? Laat je dan niet overdonderen door de hoeveelheid ervan, of de zorgen die het meebrengt. Geld is er ook om goede dingen mee te doen. Om te delen. Of om er tijd mee te kopen die je kunt besteden aan iets wat je na aan het hart ligt.

Boeken over hoog gevoeligheid koop je hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s