Alles komt goed – ook met je financiën

Alle kleine beetjes helpen. Het is een uitdrukking die ik mijn leven zo vaak heb gehoord, dat ik ‘m kan dromen. Maar in de tijd dat ik heel erg weinig geld had, en niet wist hoe ik mijn hypotheek of boodschappen moest betalen, had ik niks aan deze uitdrukking. Wat ik ook deed, ik bleef weinig geld hebben, te weinig geld, en te veel zorgen om dat gebrek aan geld.

Gisteren zat ik met een vriendin op ene terras. We dronken koffie en spraken over de tijd waarin we allebei arm waren geweest. Arm, alleenstaand en met kinderen. En hoe beklemmend dat voelde. Daarna lachten we en kwamen tot de conclusie dat het gebrek aan geld en de zorgen daarom het beste was wat ons had kunnen overkomen als – allebei – creatieve zelfstandige. We wisten allebei dat we nooit maar dan ook nooit meer ons zo wilden voelen. Dat machteloze gevoel van ernstig geldgebrek was de ‘rocket fuel’ raketbrandstof geweest om ons leven om te gooien. EN dat was gelukt.

In mijn arme tijd, nu tien jaar geleden, las ik oneindig veel boeken over rijke worden. Ik ben journalist en kennis vergaren is wat ik doe. En dus las ik. Vooral Amerikaanse boeken over rijk worden en beleggen. Een van die boeken vond ik vandaag in mijn kast: ‘Don’t sweat the small stuff about money – simple ways to create abundance and have fun.’ Voor 4,49 euro kun je het nu nog als e-book kopen (klik hier). De schrijver, Richard Carlson, beschrijft in honderd kleine hoofdstukken hoe je dat doet, rijk worden. En dat doet hij op zo’n fijne Amerikaanse manier met zinnen als:

‘Once you secure your wealth consciousness, true abundance is just around the corner.’

Don’t sweat the small stuff – money –

Vertrouw op jezelf, let op je geld, raak niet in paniek, probeer iets nieuws, onthoud de gouden regel (eh…) en alle kleine beetjes helpen! Ik was zo verdrietig in die tijd dat het bijna voelde als een lieve wijze opa die me op elke bladzijde vertelde dat het wel goed zou komen met mij. En dat kwam het ook.

Tien jaar later woon ik in een fijn huis met genoeg geld om geen geldzorgen te hebben. Ik heb geld achter de hand, heb een zelf bij elkaar gesprokkelde pensioenpot en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik leef sober, met zo min mogelijk spullen en met zo min mogelijk afval. Zorgeloos als het over geld gaat.

Wat ik leerde van Richard Carlson (met hem liep het wat minder goed af trouwens…) is dat je een geld-mindset moet hebben. Je moet je bewust zijn van je geld en niet bang zijn voor rekeningen, grote bedragen, uitgaven. En die mindset betekent dat ik me tegenwoordig verdiep in geld. Kloppen de bedragen wel? Kan ik ergens op een makkelijke manier bezuinigen? Vandaag kreeg ik de factuur van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik betaal per kwartaal en googelde de maatschappij om te kijken of dat anders kon. En dat kon. Ik bleek bijna 3% korting te krijgen als ik per jaar zou betalen. Dat scheelt me nu 86 euro per jaar. Dat is niet veel, maar in mijn armste dagen had ik daar bijna een maand boodschappen van kunnen doen. En alle kleine beetjes helpen.

Het andere wat ik van Carlson leerde (may he rest in peace…) is dat tijd een groot goed is. Misschien nog wel meer dan geld. Daarom dat ik in de schoolvakanties en de weekenden altijd onbereikbaar ben. Wel bereikbaar voor mijn kinderen, ouders, man en vrienden, maar onbereikbaar voor mijn opdrachtgevers of andere mensen die mijn tijd willen ‘hebben’. Baas over mijn eigen geld, baas over mijn tijd, ik zou willen dat ik tien jaar terug kon gaan in de tijd en mezelf vertellen dat het echt allemaal goed zou komen. En dan zou ik even Engels spreken en zeggen: ‘Don’t sweat the small stuff,’ maak je niet druk om de dingen die er niet toe doen. Alles komt goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s