8 Hacks om stevig te bezuinigen!

Geef je te veel uit, zijn je lasten te hoog? Met deze life hacks heb je nooit meer geldzorgen. Met een sobere levenshouding geef je minder geld uit en spaar je zonder dat je het merkt.

Sober leven betekent niet dat je in een ijskoud huis hoeft te wonen met je voeten in een gebreid dekentje gewikkeld, knabbelend op een korstje oud brood. Minder uitgeven, betekent niet dat je minder plezier hebt of minder comfort.

  1. Bespaar op je boodschappen

Supermarkten weten precies waarmee ze jou kunnen verleiden. Impulsaankopen, dat is waar jij je geld aan uitgeeft. Ooit gemerkt dat je de kassa van Ikea bijna niet kunt bereiken zonder eerst langs twintig kasten met spullen te lopen die handig zijn om mee te nemen? Batterijen, kleerhangers, plastic opbergbakjes, nuttelozen dingen die al wachtend voor de kassa ineens heel aantrekkelijk lijken. Net zoals er bij de kassa van de supermarkt wel kleine zakjes snoep liggen en niet een zak winterpenen of uien. Je kunt heel makkelijk op je boodschappen bezuinigen door te gaan winkelen met ene lijstje, en met een volle maag. Wat ik ook vaak doe, is naar Albert Heijn gaan en daar alleen de aanbiedingen kopen, meer niet. IN de Consumentengids las ik namelijk een keer dat de aanbiedingen bij Albert Heijn goedkoper zijn dan in andere winkels. De rest koop ik dan bij Dirk van de Broek, want die is voor mijn dagelijkse boodschappen 12% goedkoper dan de winkel waar ik normaal mijn boodschappen doe. Ik heb het uitgerekend:

2. Bespaar op horeca en naar de film gaan

Besparen op horeca en bioscoop was ineens super makkelijk. Maar dat lag meer aan de corona-lockdown dan aan wilskracht. Mara in die maanden ontdekte ik wel hoe vele geld ik eigenlijk uitgaf aan uit eten gaan, koffie drinken en broodjes bestellen op het station. Voor mijn werk reis ik veel en ik denk dat ik op elk station waar ik in- en uitstap wel een kop koffie koop, en dan ook nog iets te eten aan het eind van de dag. Tijdens de lockdown reisde ik niet meer en hield ik ineens geld over waarvan ik niet eens wist dat ik het had.

In plaats van naar de bioscoop te gaan, ‘leende’ ik de Netflix-inlogcode van mijn ex en kocht ik af en toe een film bij Pathe thuis. Scheelde ook handen vol geld.

3. Verander van energieleverancier en ontvang een welkom-bonus

Dit doe ik elk jaar en dat bespaart me echt veel geld. Ik zet in mijn agenda wanneer ik van leverancier moet wisselen.

4. Neem een SIM-only abonnement

Jaren lang had ik een Apple telefoon. Die kreeg ik ‘gratis’ bij mijn provider. Tot ik ergens las dat gratis helemaal niet gratis was, en ik gewoon doodleuk voor duizenden euro’s zelf mijn veel te duren telefoons had betaald, met dure abonnementen. Ik stapte – met pijn in het hart, dat wel – over naar een Android. Een hele goedkope Chinees die ergens goede recensies had gekregen. Ik liet ‘m in de eerste week al twee keer vallen en nu zijn twee van de drie lenzen gebroken, en het scherm. Maar alle jonge mensen hebben dat tegenwoordig, dus dat is cool – zeg ik tegen mezelf. En met een sim only abonnement erbij ben ik ene fractie kwijt van wat ik vroeger betaalde (ooit 50 euro per maand, nu 12).

5. Koop via Marktplaats

Koop via Marktplaats. De truc daar is dat je moet kopen van mensen die al jaren actief zijn, die veel sterren hebben en goede recensies. Als je daar op let, word je nooit opgelicht (tot zover dan bij mij:) Vala doen mensen speelgoed en apparaten weg omdat ze die ooit hebben gekocht maar nu niet meer gebruiken. Omdat ze iemand anders blij willen maken of omdat ze door het te rouleren bijdragen aan de overconsumptie. Maak er een gewoonte van om via Marktplaats te kopen en je bespaart echt honderden euro’s per jaar.

6. Isoleer je huis

Je huis isoleren scheelt echt honderden euro’s aan gas en licht. Koop zuinige peertjes, plak folie achter de kachel, tape kieren dicht en kijk of je niet toch zonnepanelen of ene zonneboiler kunt kopen. Dara zit op dit moment veel subsidie op en je hebt de aanschaf er sowieso na 6 jaar uit. Lees ook: Hoe ik mijn huis isoleerde.

7. Koop opgeknapte elektronica

Koop je telefoon of tablet tweedhands, maar dan wel met garantie. Vaal kun je zo’n ‘refurbished’ apparaat voor de helft van de winkelprijs kopen. Kijk onder andere op Bol.com. Of klik hier.

HuishoudenHuishouden

8. Koop je huishoudspullen online

Huishoudspullen gaan altijd op en na een tijdje weet je wel hoe veel je ongeveer nodig hebt. Hoe veel wasmiddel, duizend dingendoekjes, afwasborstels en schuursponzen. Koop ze online zodat je in een keer de goedkoopste hebt. Of ga naar de Action en koop ze daar in bulk.

Huishouden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s