30 vragen die je elkaar moet stellen voor je gaat samenwonen

Ik was jong en naïef toen ik de eerste keer ging samenwonen. Ik was net afgestudeerd en het leek mijn vriend en mij goedkoper om samen te gaan wonen in dat grote huis waar zijn studiegenoten net waren vertrokken. We kenden elkaar al jaren, dus konden we ons ook niet voorstellen dat samenwonen ooit een probleem zou zijn. Behalve dat ik graag een plek wilde die alleen van mij was. En omdat er een woonkamer ensuite was, stelde ik voor om de schuifdeuren als interieurgrens te gebruiken. Aan de ene kant kon hij jongleren, rommel maken, diners houden voor veertien mensen en kunstwerken timmeren, aan de andere kant kon ik mijn verantwoorde vrouw-alleen-appartement inrichten, mijn schilderijen ophangen en mijn vaasjes met verse bloemen op precies de juiste plek zetten. Dat ging heel lang goed, tot het niet meer goed ging.

De tweede keer dat ik met iemand ging samenwonen, zag ik weer geen enkel probleem. Ik woonde inmiddels al een paar maanden alleen en het leek me gezellig om er een man bij te hebben. Tot hij op de stoep stond met zesduizend cd’s, vier klarinetten en een concertvleugel. We huurden er daarom maar een huis bij en wonen nu afwisselend in ons huis in Amsterdam of ons buitenhuis op het platteland.

Het samenvoegen van twee huisraden is niet het belangrijkste probleem dat je kunt tegenkomen wanneer je gaat samenwonen. Het is misschien wel de meest in het oog springende en de meest makkelijke om op te lossen. Maar het is opvallend dat de meeste samenwoners meer tijd spenderen aan praten over wat ze nu met twee magnetrons gaan doen, dan dat ze andere zaken bespreken. Volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman, dé expert op het gebeid van liefde en relaties, gaat bijna de helft van de mensen die in een huis gaan wonen uit elkaar. Onnodig, vindt hij, want als je gaat samenwonen zou je tijd vrij moeten maken om elkaar uit te horen. Zodat je weet wat je belangrijk vindt, waar je bang voor bent en hoe je toekomstige problemen zou willen oplossen.

Volgens Gottman gaan de meeste stellen er gemakshalve vanuit dat ze elkaar door en door kennen omdat ze van elkaar houden. Maar hoe langer je bij elkaar bent, hoe groter de kans dat je allebei verandert. En als je je niet voortdurend blijft verdiepen in hoe de ander denkt en wat hij of zij wil en verlangt, bestaat de kans dat je op een dag het gevoel hebt met een vreemde in huis te wonen. Gottman raadt daarom aan op zogenoemde Love Maps te maken, plattegronden van de liefde. Door elkaar heel doelgericht vragen te stellen. Want gek genoeg hoor je elkaar helemaal uit als je elkaar net hebben ontmoet, maar laat je dat daarna achterwege.

Ga je binnenkort samenwonen? Neem dan een avond vrij samen, zet je mobiel uit en stel elkaar deze vragen. En bedenk, er zijn geen goede of foute antwoorden. En natuurlijk kun je nog veel meer vragen stellen. Vergeet niet om ook wanneer je eenmaal samenwoont, elkaar te blijven uithoren. Be je tevreden over hoe je geld en huishoudelijke taken verdeelt? Zijn er dingen in huis die je graag zou veranderen? 

Dit zijn de belangrijkste vragen om elkaar te stellen:

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hoe veel tijd alleen heb je nodig?

Hoe veel tijd wil je besteden aan schoonmaken?

Zou je een hulp in de huishouding inhuren?

Wat zou er gebeuren als een van jullie twee langdurig hulpbehoevend zou worden?

Waarom wil je graag samenwonen?

Wat denk je dat er gaat veranderen als je samenwoont?

Wat is de grootste wens of droom van je partner?

Wat vind je moeilijk om tegen je partner te vertellen?

Waar zie je het meest tegenop als je eenmaal samenwoont?

Welke eigenschap van je partner zou je graag willen veranderen?

Wat vind je het allerleukste aan je partner?

Hoe veel heb je elkaar verteld over je seksuele verleden?

Hoe sta je tegenover het hebben/krijgen van kinderen?

Waarom is deze relatie anders dan voorgaande relaties?

Hoe ziet je ideale huis eruit?

Wie van jullie gaat er koken en wanneer?

Wie doet de boodschappen?

Hoe verdeel je de vaste lasten?

Wat wil je doen om te zorgen dat je aandacht voor elkaar blijft houden?

Wat doen jullie met jullie families met verjaardagen en feestdagen?

Welke vrienden van je partner vind je het leukst?

Welke vriend/vriendin vind je niet zo leuk, en waarom?

Welke huishoudelijke taken neem je het liefst op je en welke niet?

Hoe ga je de huishoudelijke taken verdelen?

Hoe sta je tegenover leningen nemen of schulden maken?

Wat vind je belangrijk bij het inrichten van jullie gezamenlijke huis?

Hoe verdeel je geld als een van jullie veel meer verdient dan de ander?

Als je heel veel geld zou winnen of erven, wat zou je daarmee doen?

Zou je verhuizen als je een baan ver weg zou krijgen?

En de bonusvraag: Deze vraag heb ik je nog nooit gesteld, namelijk… [vul zelf in]

Koop dit geweldige boek van Gottman voor meer vragen.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Design en lifestyle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s