Waarom je nu geen aandelen moet kopen…

Ik ben een belegger. Tussen 2017 en 2020 heb ik zuinig geleefd en alles wat ik opzij kon leggen in aandelen gestopt. Aandelen waarvan ik hoopte dat ik ze voor altijd vast zou kunnen houden: Apple, Visa, Verisign, Berkshire Hathaway, American Express, Nike en nog meer. Ik hield van beleggen en had een rendement van 34% per jaar. Dat betekent dat de honderdduizend euro die ik belegde na een jaar honderdvierendertigduizend euro waard was.

Tot zover het goede nieuws.

Aan mijn beleggingen kun je zien dat ik vooral beleg in Amerikaanse aandelen, de meeste ook met dividend. Elke winstuitkering die ik ontving stopte ik ook weer in aandelen. Het geld was bedoeld voor mijn pensioen. 

Toen kwam corona…

Ik volg dagelijks de beurzen, met name die in Amerika en ik volg vooral ook alles wat Warren Buffett doet, de man die gezien wordt als een van de slimste en meest succesvolle beleggers ter wereld. Toen de crisis van 2008 uitbrak, kocht hij als een dolle aandelen en werd zo nog rijker dan hij als was. Maar toen de corona-crisis uitbrak deed hij niks. Althans, hij deed wel degelijk iets, namelijk zijn aandelen verkopen! Niet allemaal natuurlijk, maar wel veel. En daarbij sprak hij uit dat als er een aardbeving is geweest dat niet betekent dat er daarna niet ook nog een andere natuurramp gebeurt. Buffett was bang. Of voorzichtig eigenlijk. Een van zijn belangrijkste uitspraken is: wees gretig als anderen voorzichtig zijn. Nu was hij voorzichtig toen anderen gretig werden. Want de aandelen zakten in prijs. Niet heel veel, maar genoeg om wat te zakken. En in mijn timeline verscheen opvallend vaak een advertentie om nu toch echt in de aandelenhandel te stappen. 

En toen werd ik gebeld…

Het was bijna middernacht en ik kreeg een telefoontje van een vriend die wist hoe veel geld ik in aandelen had. ‘Het gaat niet goed. De prijs van de aandelen staat niet meer in verhouding tot de economie,’ zei hij. Hij had zelf geen aandelen, maar vond dat ik moest verkopen. Vijf minuten stond ik in dubio. Of ik lag in dubio, want al in bed. Toch deed ik wat hij zei. Vanaf mijn telefoon verkocht ik al mijn aandelen – behalve BHB – en viel daarna angstig in slaap. 

Waarom nam ik advies aan van iemand die zelf niks van aandelen wist?  Omdat hij net als ik zijn oren en ogen openhoudt. En omdat ik hem vertrouw. Drie weken lang gebeurde er niks. De beurs zakte een beetje in en stuiterde daarna vrolijk weer omhoog. Had ik me vergist? Ik dacht aan Buffett, de man die zegt dat als je precies hetzelfde doet als hij, je net zo rijk wordt als hij. En Buffett verkocht. En ik dus ook.

Inmiddels is de beurs met zeker 20% gekelderd en ik vermoed dat dat nog veel lager gaat worden. Zo lang Buffett niet bijkoopt, zolang hou ik mijn geld veilig in de buurt. BHB-de enige aandelen die ik niet verkocht, zijn die van zijn firma, Berkshire Hathaway.

Vandaag verscheen er een artikel op Bloomberg waaruit blijkt dat de economie in Amerika even opleefde, maar nu toch echt alle tekenen van een aanstormende recessie vertoont. Voor aandelen is dat niet goed. Voor heel veel werkende mensen en ondernemers ook niet trouwens. Voor niemand eigenlijk. Behalve heel misschien voor het milieu. Wat ik dan maar hoop.

Graag zou ik hier, op Tiencent, alles delen over wat ik weet over beleggen. Ik ben er namelijk steengoed in, al zeg ik het zelf. Maar op dit moment kan ik niet anders dan een tegeltjeswijsheid herhalen: wie geschoren wordt moet stil zitten.

Leestips

Wil je meer weten over beleggen volgens Warren Buffet, lees dan Leer beleggen als Buffett.

Al zijn ze in het Engels een stuk goedkoper. Koop ze dan hier.

Computer

ComputerComputer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s