Welk geldtype ben jij?

De manier waarop je omgaat met geld zegt iets over je persoonlijkheid. Ben je een gulle levensgenieter of een angstige spaarder? Ontdek wat je relatie met geld zegt over je persoonlijkheid.

Geld gaat altijd over emotie, dat weet elke belegger. Hebzucht en angst hebben de beurzen doen bloeien, maar ook tot de rand van de afgrond gebracht. En de manier waarop je met geld om gaat, zegt van alles over je persoonlijkheid.

De levensgenieter

Plezier hebben en geld uitgeven aan de goede dingen in het leven staan bij de levensgenieter voorop. Als de levensgenieter al spaart, is het hooguit vijf procent van zijn inkomen. Als hij ergens in investeert, dan is het in een tweede huis, kunst of verzamelobjecten. Zijn voorkeur voor luxe levert soms fricties op met zijn partner. En als de levensgenieter zich niet lekker voelt, geeft hij zich over aan ‘retail therapy’: winkelen tot hij weer vrolijk is.

Sterke punten: Je bent een echte hedonist, en doorgaans ben je ontspannen.

Valkuil: Je zou hebberig, ongeduldig of zelfingenomen kunnen worden.

Advies: Zet geld opzij voor later en probeer rond te komen met wat overblijft. Sparen voor later geeft ook plezier, al is het in een andere vorm.

Geldtypes die je in jezelf naar boven zou moeten halen: de boekhouder (voorzichtigheid); de spaarder (overvloed).

Oefening: Genieten van het leven draait niet om materie en bezit. Zoals veel godsdiensten een rustdag kennen, stelt u een financiële rustdag in. Geef 24 uur geen geld uit. Doe een dag van te voren boodschappen en kies op de dag zelf alleen activiteiten die niets kosten. Lees een boek, maak een wandeling, ga op bezoek bij vrienden, maar geef de hele dag geen cent uit. Je zult zien dat het moeilijker is dan je had gedacht, maar dat genieten ook gratis kan.

De naïeveling

De naïeveling hecht niet veel waarde aan geld. Hij gelooft of hoopt dat het allemaal vanzelf wel goed zal komen. Dat betekent in het slechtste geval dat hij zich geen raad weet als het over geld gaat, maar aan de andere kant is hij optimistisch en past hij zich makkelijk aan. De naïeveling staat vaak rood en heeft – of hij nou veel verdient of weinig – moeite om rond te komen met wat hij verdient.

Sterke punten: Voor anderen ben je een open boek. Je bent bovendien prettig meegaand.

Valkuil: Wanneer het je te veel wordt, heb je de neiging om radeloos of gefrustreerd te raken.

Advies: Verdiep je in je financiën en neem je voor om de komende drie maanden orde te scheppen in je uitgaven en inkomsten.

Geldtypes die je in jezelf naar boven zou moeten halen: de imperialist (passie); de boekhouder (alertheid); de spaarder (zelfredzaamheid).

Oefening: Zelfs als je morgen de staatsloterij zou winnen, zou je nog kans zien om het geld er direct doorheen te jagen. Wacht daarom steeds drie dagen tussen het ontvangen en uitgeven van geld. Misschien wil je zo snel mogelijk je schulden afbetalen of iets kopen wat al lang op je verlanglijstje staat, maar probeer je inkomsten eens zo lang mogelijk met rust te laten. Drie dagen, maar liever nog een week. Stel je nu voor dat je een jaar lang niet rood zou staan, dat je geen enveloppen van de deurwaarder zou ontvangen maar bankafschriften van een volle spaarrekening. Bedenk wat een gevoel van vrijheid dat zou geven!

De spaarder

De spaarder zoekt veiligheid en financiële zekerheid door steeds meer bezit te vergaren. Meer dan twintig procent van haar verdiende geld zet zij op een spaarrekening. Hoe meer zij achter de hand heeft, hoe veiliger en gelukkiger zij zich voelt – hoewel de spaarder er nooit van overtuigd is dat zij echt genoeg geld heeft. Zij houdt dan ook voortdurend de waarde van haar kapitaal in de gaten.

Sterke punten: Je bent zelfredzaam. Niet alleen financieel, maar ook in het dagelijks leven kun je goed voor jezelf zorgen.

Valkuil: Waarschijnlijk ben je ook vaak gespannen en neig je naar dwangmatigheid.

Advies: Probeer wat vaker te ontspannen en van het leven te genieten. 

Geldtypes die je in jezelf naar boven zou moeten halen: de levensgenieter (genot); de idealist (creativiteit); de verzorger (warmte en moed).

Oefening: Als spaarder denk je altijd aan de toekomst, in plaats van hier en nu te leven. Voor deze oefening moet je elke dag 1 euro opzij zetten. Als je je er prettig bij voelt, mag je die euro’s gewoon fijn in een spaarpot doen, als je er maar voor zorgt dat u het geld uiteindelijk uitgeeft. De helft van het geld moet je uitgeven aan iets waar je op het moment zelf plezier aan beleeft. Een dubbele cappuccino op een terrasje, een bos bloemen, een glossy of desnoods een taxi als het regent. De andere helft van het geld geef je weg. Aan vrienden, familie, een goed doel of aan de Z-verkoper voor de supermarkt. Je zult merken dat je onrustig wordt van deze andere manier van geld uitgeven, maar doe het tóch.

De verzorger

De verzorger denkt eerst aan een ander en dan pas aan zichzelf. Hij is vrijgevig en leent gemakkelijk geld uit. Hij gebruikt geld liever om anderen te helpen dan om iets voor zichzelf te kopen.

Sterke punten: Je bent alert en voorzichtig.

Valkuil: Net als de boekhouder kunt je soms zorgelijk en angstig zijn.

Advies: Zorg voor jezelf zoals je voor anderen zorgt.

Geldtypes die je in jezelf naar boven zou moeten halen: de naïeveling (eenvoud); de levensgenieter (genot); de spaarder (overvloed).

Oefening: Je bent genereus; vrienden kunnen altijd bij jou aankloppen voor geld of hulp. Helaas ben je zorgzamer voor anderen dan voor u zelf. Besteed daarom elke dag een uur alleen maar aan jezelf. In dat uur mag niemand een beroep op je doen. Je houdt geen deuren open voor anderen, ruimt geen kopjes op en blijft gewoon zitten als er wordt aangebeld. Let goed op je gevoelens in dat uur dat de wereld alleen om jou draait. Misschien voel je je eenzaam – maar het kan ook zijn dat je je afvraagt waarom je dit niet veel vaker doet. Ruim regelmatig een dag voor jezelf in en beloon jezelf met een duur cadeau. 

Meer lezen?

Bestel deze boeken hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s