Waarom ik droom over een Tiny House

Op zoek naar een leven met minder stress, ontdekte ik de Tiny House-beweging. Off the Grid leven, weg van de massa, weg uit de Vinex wijk en vooral klein, duurzaam en groen. Dat leek me wel wat en dus ging ik op zoek.

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep, was mijn man. Mijn man is muzikant en bezit behalve een contrabas, een vleugel en een piano ook nog zeventien klarinetten en saxofoons en negenduizend cd’s en platen. En alleen al voor zijn boekenverzameling zou ik een vleugel van Paleis Soestdijk kunnen afhuren. In mijn zoektocht naar klein wonen, moest ik dus even doen alsof ik geen man had.

Ik wil niet timmeren

Het tweede probleem waar ik tegenaan liep is dat ik niet wil timmeren. Ik kan het wel. Ik kan tegelen en leidingen leggen, solderen, beton mixen en timmeren. Mijn hele leven heb ik huizen eigenhandig verbouwd en opgeknapt – en dat is toevallig ook hoe ik geld heb verdiend. Lang dacht ik dat mijn werk uit de journalistiek bestond en schreef ik als freelancer of als vaste redacteur duizenden stukken, interviews en verhalen. Niet wetend dat ik ondertussen rijk werd met vastgoed. Maar na dertig jaar timmeren ben ik nu klaar. Dus zoek ik een Tiny House dat kant en klaar is.

Kant en klaar vond ik bedrijven die dat voor mij wilden doen. Materiaal voor een Tiny House kost ongeveer 30.000 euro, bouwkosten als je geluk hebt 60.000, dus onder de ton heb je een heel klein lief huisje. Maar in mijn geval dus zonder man. Of wel met man, maar dan zonder spullen.

Zo veel kost een tiny house

Het grootste probleem was het vinden van grond. Ik weet dat er in de buurt van Almere plekken zijn waar mensen een Tiny House kunnen bouwen. Maar ik wil niet in Almere wonen, hoe mooi de natuur daar omheen ook begint te worden. En dus zocht ik naar bouwgrond en bosgrond om mijn gedroomde Tiny House neer te zetten. Voor 200 vierkante meter betaal je in Nederland al snel een ton. En bij dat kleine huisje droomde ik toch eigenlijk ook een grote tuin en een meertje waar ik dan ’s ochtends in kon zwemmen.

Reality Check

Heel lang heb ik plaatjes bekeken en gedroomd over dat Tiny House. Tot ik er achter kwam dat het net zoiets is als dromen over dat zwarte cocktailjurkje dat ik nooit ga dragen omdat ik nooit die tien kilo kwijt ga raken die ik als amateur bouwvakster heb verzameld. Ik droomde van een Tiny House omdat ik rust wilde in mijn hoofd. En een plek waar ik de deur achter me dicht kon doen om helemaal alleen te schrijven en van de natuur te genieten.

Toen ik eenmaal doorhad dat mijn kleine huisje vooral een vlucht was uit de werkelijkheid, kocht ik een heel groot huis. Het grootste huis dat ik kon vinden zelfs, met acht kamers en twee badkamers. En in een van die kamers zit mijn man met al zijn spullen en instrumenten. In de kamer ernaast heb ik mijn werkkamer waar bijna niks staat en waar ik uitkijk op heel veel groen. Ik blijf ondertussen wel dromen. En op een dag, ik weet het zeker, haal ik mijn gereedschap weer tevoorschijn en timmer eigenhandig een houten huisje, graaf een meer en ga dan met pensioen.

Toch bouwen

En ineens – binnen een week – kreeg ik heel toevallig een lap grond in handen. De grond ligt in Frankrijk en er is nu nog een soort moestuin, maar de komende jaren ga ik daar toch echt dat Tiny House op bouwen. En die ga ik vervolgens verhuren om veel geld mee te verdienen. Of uitlenen aan bevriende schrijvers en tekenaars. Ik vond in het Nederlands maar 1 boek dat ik echt praktisch vond, inclusief bouwtekeningen. Bouw je eigen Tiny House, heet het. Later meer.

Meer lezen

Lees ook mijn andere blogs: Zo bouw je een huis van vuilnis

En: Zij verlieten de Randstad en vonden het geluk in Drenthe

Leestip

Boek van twee ervaringsdeskundigen die vertellen over hun Tiny House. Inclusief BOUWTEKENINGEN OP A1-FORMAAT VOOR TWEE TINY HOUSES OM ZELF TE BOUWEN

Klik voor meer boeken over Tiny Houses
KlussenKlussen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s