7 gouden tips voor een opgeruimd huis

Lees het boek van Marie Kondo (tip 1)

Net als de rest van de wereld kreeg ik op een dag het boek van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in handen. Als je het niet kent, en je droomt van eenvoudig leven, dan moet je het lezen:

Ik heb mijn hele leven een huis gehad waarbij je tot je heupen door de spullen moest ploeteren. En opruimen bestond vooral uit het openen van kastdeuren en lades en die tot de nok toe vullen met troep zodat het er op het oog goed uit zag. Dat werd anders toen ik Kondo ontdekte. Dit is wat ik van haar leerde:

Wees streng (tip 2)

Alle spullen in huis hebben maar 1 functie. En dat is dat je er op dit moment iets aan hebt. Alles wat je bewaart voor later (leuk voor als ik nog een keer tien kilo afval, komt altijd nog van pas) doe je weg. Alles wat je herinnert aan vroeger gaat ook weg, behalve een paar spullen die je bewust bewaart. Ik heb vuilniszakken met oude brieven weggegooid, stapels tijdschriften waar ik ooit iets in had gepubliceerd en oude contracten en afschriften in de papierversnipperaar gegooid. Wees streng voor jezelf. Spullen die je al 5 jaar niet hebt aangeraakt doe je weg, dingen die je het komende jaar niet gaat aanraken ook. Huppetee weg ermee.

Koop geen opbergdozen (tip 3)

Dit was wel de beste tip. Opbergdozen zijn bedoeld om spullen in op te bergen die je nooit meer aanraakt. Geen opbergdozen gebruiken dus.

Maak geen stapels (tip 4)

Jarenlang had ik stapels papieren op mijn bureau liggen, of op ene stoel bij de eettafel. Kondo verbiedt stapels. Heel af en toe betrap ik mezelf er nog wel eens op en dan gooi ik de hele stapel in een keer weg.

Maakt het je gelukkig? (tip 5)

De beroemde ‘spark of joy’ van Kondo gaat erom dat alles wat je in huis hebt je een spark of joy moet geven. Sinds ik leef als een minimalist en bijna alles de deur uit heb gedaan, durf ik met zekerheid te zeggen dat alles wat ik zie staan en liggen me echt gelukkig maakt.

Verwijder alle reclame uit je huis (tip 6)

Als je goed om je heen kijkt, zie je overal in huis logo’s en reclame. Zelfs op het zeeppompje staat de naam van de fabriek, net als op allerlei verpakkingen. Haal alle logo’s en reclame uit het zicht en je hebt direct al een rustiger huis.

Weiger troep van anderen (tip 7)

Deze tip kreeg ik niet van Kondo, maar van een opruimcoach. En het heeft me de ogen geopend. Ze vertelde dat mensen het moeilijk vinden om spullen weg te gooien of naar de kringloop te brengen. dus geven ze het liever aan hun kinderen, vrienden, ouders. En juist omdat je die spullen van dierbaren krijgt, kun je ook geen nee zeggen. Jaren lang kwam mijn moeder aan met leuke fotoboeken, oude kastjes, doosjes, prullaria, allemaal dingen die zij niet meer wilde hebben. En ik borg ze vervolgens op in een van de vele kasten in huis om er nooit meer naar om te kijken. Tegenwoordig appt ze me eerst met de vraag of ik ergens interesse in heb. Ik neem niet meer alle spullen aan, alleen als ik het echt graag wil hebben. Hetzelfde geldt voor mijn man die opvallend vaak bijeenkomsten heeft waar hij gratis waterflessen, strandballen, rugzakken, sporttassen en paraplu’s krijgt. En die neemt hij allemaal mee naar huis. Ik zet die spullen tegenwoordig in een kartonnen doos bij de vuilnisbakken waar er altijd wel iemand is die heel graag een paraplu wil hebben of een set pennen. Een echt opgeruimd huis betekent vooral heel streng zijn bij alles wat je huis in komt.

Extra tip

Mijn huis opgeruimd en minimalistisch houden is niet moeilijk. En sinds ik bijna geen spullen meer heb, ben ik ook bijna geen tijd meer kwijt aan opruimen en schoonmaken. En dat scheelt geld want vroeger had ik twee keer per week een schoonmaker in huis. wat wel moeilijk is, is dat mijn man uit elk straatbibliotheekje een boek mee naar huis neemt. Of hij koopt cd’s die heel erg in de aanbieding zijn (duizend voor 3 euro). Voor elk boek, dvd of cd die hij in huis brengt, gooi ik 1 ding van mezelf weg. Hoewel ik probeer om niks echt weg te gooien, maar om het op Marktplaats te zetten of naar de Kringloopwinkel te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s