Zo bespaar je 10.000 euro op je kleding…

Er was een tijd dat ik elke maand controleerde wat er in de mode was. Ik controleerde zelfs wat er over een jaar in de mode was. Ik kende de kleuren van het seizoen, wist welk decennium terug was en of je broek een hoge of een lage band moest hebben. Ik had een kast vol fijne jurkjes van <a href=”http://<a href=”https://www.awin1.com/awclick.php?gid=390837&mid=19807&awinaffid=741825&linkid=2655597&clickref=”>Outlet Scotch & SodaScotch en Soda, want ik kende iemand die daar de jurkjes ontwierp. Fijn lokaal merk dat me ook nog goed stond. Plus nog wat veel te dure truien en vesten uit Londen en een berg jassen, voor elk weertype één. Hoe meer ik kocht, hoe voller mijn kast werd. En toen deed ik iets wat ik NOOIT had moeten doen. Ik pakte een kist en gooide daar al mijn schoenen van Prada en Miu Miu in. Acht paar schoenen met ook tweedehands een behoorlijke marktwaarde. Allemaal gekocht in de tijd voor ik kinderen kreeg en fulltime werkte. Toen ik dacht dat ik er beter uitzag in knalgele Miu Miu’s.

Ik had ze nog niet op de stoep gezet of ik bedacht me. Ik leek wel gek om duizenden euro’s aan schoenen op straat te zetten. Ik rende naar buiten en zag nog net iemand met mijn schoenmaat hard lachend de straat uit fietsend. Weg schoenencollectie.

Een paar jaar later, toen ik over mijn vergissing heen was, ging ik mijn kast opruimen. Ik pakte vier vuilniszakken en gooide er bijna alles is wat ik te vaak had gedragen. Ik ging met een schone lei nieuwe kleren kiezen, dacht ik. Ik bracht de vuilniszakken naar mijn vriendin aan de overkant die dezelfde leuke rondingen heeft als ik. Alles wat ik pas, past zij ook en het staat ons allebei even goed. Vrolijk haalde ze de mooiste jurken eruit en gaf de rest aan een vriendin verderop in de straat. Een vrouw zonder rondingen. Een vrouw met rechte heupen en platte billen en borsten. Ze was net gescheiden, had weinig geld en was uitzinnig blij met mijn bijna complete garderobe. Soms zag ik haar fietsen in mijn <a href=”http://<a href=”https://www.awin1.com/awclick.php?gid=390837&mid=19807&awinaffid=741825&linkid=2655597&clickref=”>Outlet Scotch & SodaScotch en Soda-jurken, met een <a href=”http://<a href=”https://www.awin1.com/awclick.php?gid=390837&mid=19807&awinaffid=741825&linkid=2655597&clickref=”>Outlet Scotch & SodaScotch-sjaal ome haar hals geslagen. Wat zag ze er goed uit, zelfs zonder rondingen stond alles haar goed.

En toen gebeurde het onvoorstelbare. Van de ene op de andere dag verliet mijn vriend mij voor een ander. Ongeveer een week nadat ik vrijwillig mijn baan op de redactie van een leuk tijdschrift had opgezegd. Ik verhuisde naar een zielige zolderwoning met mijn koffertje met bijna geen kleren. En daar zat ik: alleen, zonder kleren, zonder man, zonder werk en eigenlijk ook zonder huis. De dunne vrouw in de straat zag ik bijna dagelijks fietsen in mijn oude garderobe en ik zou een moord doen om die terug te krijgen. Al die heerlijke warme jassen, die mooie sjaal van Tommy Hilfiger en fladderjurken van Filippa K.

In de jaren erna maakte ik een plan om uit mijn financiële noodtoestand te komen. Het eerste waar ik op bezuinigde waren kleren. Want ik rekende uit dat ik daar al snel 2000 euro per jaar aan uitgaf, als het niet meer was. Alleen als het echt niet anders kon, ging ik naar H en M en kocht ik een basic T-shirt, een rok en twee panty’s. Twee simpele blauwe jurken van King Louie maakten het af. King Louie, het merk dat ik altijd geassocieerd had met bakfietsmoeders. Niks mis mee.

Ik vond weer werk, en ook een leuke nieuwe man. Ik werd gelukkig, verdiende geld, verhuisde naar een leuker huis en kocht nog steeds bijna geen kleren. Dat heeft zo’n vijf jaar geduurd. Daarmee bespaarde ik ruim tienduizend euro op mijn kleding. En zelfs meer, want door weinig te kopen verloor ik ook de noodzaak om er steeds volgens de laatste mode bij te lopen. Ik heb genoeg smaak om me nog steeds leuk te kleden, ook voor weinig, en ook met weinig variatie. Het is beter voor het milieu, beter voor mijn kledingkast – die is nu heel leeg en netjes – en beter voor mijn spaargeld. Het geld dat ik uitspaarde belegde ik in aandelen. Ik had 34% rendement op die aandelen en verdiende zo nog eens 3.400 euro.

En toen kwam ik deze advertentie tegen. Ik moest mijn best doen om er niet op te klikken. Wat bijna lukte.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s