Dit is de beste manier om rijk te worden!

De beste manier om rijk te worden is eerst arm worden. Pas als je weet hoe veel zorgen je kunt hebben als je weinig geld hebt, weet je ook waarom het fijn is om rijk te zijn. Niet omdat je in een dure auto wil rijden of in je eigen zwembad wil dobberen. Rijk zijn betekent genoeg geld hebben om je geen zorgen te hoeven maken. Niet over nu (kan ik de huur wel betalen?), niet over later (help, ik heb geen pensioen) en niet over anderen.

In de tijd dat ik extreem weinig geld had, nu tien jaar geleden, maakte ik me vooral om die anderen de meeste zorgen. Dat ik mijn kinderen niet kon meenemen op de vakantie die ze wilden. Of dat ik hen belastte door over geld en het gebrek daaraan te praten. IN een Italiaanse supermarkt barstte ik op een dag in huilen uit omdat mijn dochter een plastic melkklopper van 5 euro in de kar gooide. Vijf euro!! Daar ging mijn vakantiebudget. Mijn dochter schrok – en terecht – want hoe konden we op vakantie als we zo zuinig moesten doen? Hadden we dan niet beter thuis kunnen blijven?

Vriendinnen die me mee vroegen om ergens koffie te gaan drinken, kregen vaak nee als antwoord omdat ik niet wilde zeggen dat ik 3 euro voor een kopje koffie eigenlijk niet kon missen. Ik was net gescheiden en zelfstandig ondernemer. Maar zo verdrietig als ik was, vond ik het moeilijk om te werken. En dus had ik geen geld.

Geen geld hebben was de inspiratie om rijk te worden. Ik wilde een miljoen bij elkaar sprokkelen. En na tien jaar is dat – bijna – gelukt. Hoe? Door alles te lezen wat er maar te lezen was over geld en financiën. Door te lezen, te lezen en te lezen. Door aantekeningen te maken, een online cursus personal finance te volgen aan Harvard (MOOC’s zijn echt te gek!). Nu kan ik de essentie van rijk worden op een bierviltje tekenen. Dit is wat ik dan teken:

Hoe je het niet moet doen

 1. Je verdient geld
 2. Van dat geld koop je een boot
 3. Het onderhoud van de boor kost geld
 4. Je gaat harder werken om meer geld in je boot te stoppen
 5. Je koopt nog een boot
 6. Je gaat nog meer werken en nog meer verdienen
 7. Allebei de boten zinken
 8. Weg is je geld

Hoe je het wél moet doen

 1. Je verdient geld
 2. Je leeft zo zuinig mogelijk
 3. Wat je overhoudt, zet je opzij
 4. Je spaart, hoe weinig het ook is, zelfs zonder rente
 5. Je spaargeld stop je in een geldmachine
 6. Een boot KOST geld, een geldmachine LEVERT geld
 7. Je verdient nu passief geld met je geldmachine
 8. Alles wat je passief verdient geef je niet uit, maar stop je in je geldmachine
 9. Van dat geld koop je daarna een boot – of niet

Hoe bouw je een geldmachine?

Het bovenstaande heb ik al heel vaak getekend en uitgelegd. Ik teken rechts een boot en links ene geldmachine. Ik teken mijn hoofd erboven en twee pijlen. De pijl rechts gooit muntjes in het water (eerst in ene boot, maar eigenlijk gooi je het gewoon weg) en de pijl links naar de geldmachine die steeds meer muntjes produceert.

Iedereen aan wie ik dit uitleg begrijpt het plaatje. In de economie heet het assets (geldmachine) en liabilities (bootje), maar ik vind boot en machientje makkelijker. De vraag die ik altijd krijg is hoe je zo’n geldmachine bouwt. Dit is hoe ik het deed:

 1. Ik kocht aandelen. De winstuitkering is het geld dat uit mijn aandelen-geldmachientje komt.
 2. Ik schreef boeken. De royalties en bibliotheekgelden zijn de muntjes uit mijn boekenmachine
 3. Ik verhuurde mijn huis via Airbnb. Mijn huis bleek ineens een geldmachine toen ik een kamer verhuurde via Airbnb. Bovendien vond ik het ook nog leuk om te doen. En het leverde me echt veel geld op.
 4. Ik verkocht spullen via Marktplaats. Alles waar ik geen plek meer voor had verkocht ik. Zo werden mijn spullen ineens en geldmachine.
 5. Ik begon de website tiencent.com. Ik vond het vooral leuk om al mijn kennis over rijk worden te delen, maar via affiliate marketing is deze site ook nog een geldmachine geworden. Als je op deze link klikt, en iets koopt, dan krijg ik daar een percentage van. Daar hoef ik niets voor te doen.

Mijn aandelen, boeken, huis, spullen en website zijn nu geldmachientjes geworden. Maar nog belangrijker is dat ik door me bewust te worden van wat er met mijn geld gebeurt, ik zuiniger ben gaan leven. Bij elke euro die ik verdien kan ik me afvragen of ik het in mijn boot stop of in mijn geldmachine. Een spaarrekening is natuurlijk ook een geldmachine, behalve dat die op dit moment niet werkt omdat de rente zo laag is. Maar zelfs als je niets anders doet dan geld opzij zetten, dan kun je daar op een dag iets van kopen om meer geld mee te verdienen. een vakantiehuisje om te verhuren, aandelen die dividend opleveren of je gebruikt het om je eigen bedrijf me te beginnen. Elke euro die je niet in het water gooit, is er een op weg naar rijkdom.

Nog wat tips

Gebruik je hersenen, laat je niet leiden door emoties. Angst en hebzucht zijn slechte raadgevers.

Zorg voor financiële kennis. Lees, lees, lees.

Wees niet bang om geen geld te hebben, hoe meer je hebt hoe banger je wordt.

Meer geld lost niet je geldproblemen op. Intelligent omgaan met geld wel.

Financieel onvermogen is als je niet het verschil weet tussen assets (geldmachine) en liabilities (boot).

Houd je uitgaven laag, leef zuinig, zoek naar manieren om extra geld te verdienen, niet door harder te werken, maar door slimmer te zijn. Zoek naar mogelijkheden die je leuk vindt. Open een Etsy account, begin een webshop, verhuur je spullen of je huis, doe een investering, schrijf een boek, koop geen onnodige spullen.

Lees deze boeken

Rich dad, poor dad

Think and grow rich

The 4 hour work week

StudieboekenStudieboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s