Geld maakt wél gelukkig. Namelijk zo…

‘Wat wil je later? Dat je samen op een bankje oud bent en zegt: “wat hadden we een mooie gordijnen?” Of: “wat hebben we veel plezier gehad”!’

‘Geld maakt niet gelukkig’, zei mijn oma. En daarna zei ze steevast: ‘maar het is wel handig als je het hebt.’ Hoewel ze niet veel verdiende, en als kind straatarm was geweest, kwam ze uit toch ook uit een welvarende familie. Haar vader, mijn overgrootvader, woonde in Wassenaar met vrouw en kind. Hij stamde af van de familie Bourguignon de Genève, een familie met geld. Maar hij was nog maar net getrouwd, of hij ontmoette mijn overgrootmoeder. Ik vermoed dat hij smoorverliefd werd, want ze kregen samen vijf kinderen en uiteindelijk verliet hij zijn eerste vrouw en kind in Wassenaar. Iets wat rond 1900 niet heel gangbaar was.

Mijn overgrootouders kenden intense armoede, maar ook grote weelde. Ze hadden een huis vol kunst en goud en muziekinstrumenten, tafellinnen en zilveren bestek. Maar omdat er nooit over geld werd gepraat, is het voor mij slechts raden hoe het hen financieel verging. Wat ik wel weet is dat mijn oma heel goed was met geld. Misschien juist omdat ze als kind zo arm was geweest.

Experiment

Al maakt geld niet gelukkig, geen geld hebben kan wel ongelukkig maken. Er is onderzoek waarbij mensen in financieel goede tijden puzzeltjes moesten maken. Puzzeltjes die ze al snel goed konden oplossen. Opvallend aan het onderzoek was dat diezelfde mensen ook puzzeltjes hadden gemaakt in een tijd dat ze veel geldzorgen hadden. En wat bleek? Als ze zorgen hadden, werkte hun prefrontale cortex wat minder en hadden ze meer moeite met het puzzelen. Wie geldzorgen heeft, heeft minder ruimte in zijn hoofd om gelukkig te zijn.

In de psychologie wordt pas de laatste twintig jaar onderzoek gedaan naar de relatie tussen geld en geluk. Daardoor weten we waar je het beste je geld aan kunt uitgeven om gelukkig te zijn. Eerst de basale levensbehoeften en daarna geld uitgeven aan ervaringen en bijdragen aan het geluk van anderen.

Rolex

Een groot voordeel van geld hebben is dat je er tijd mee kunt ‘kopen’. Voor een tv-programma begeleidde ik als psycholoog vrouwen die minder wilden consumeren. Een van hen – een bekende influencer – vertelde dat haar vader langdurig ziek was en haar peperdure horloges cadeau deed. Nu hij was overleden wist ze niet goed wat ze met al die Rolexen moest doen. Ik vertelde haar dat het haar vader niet om die horloges ging, maar om het enige wat hij niet had: tijd. Doordat zijn leven ten einde liep realiseerde hij zich dat het meest kostbare goed tijd met zijn dochter was. En die horloges stonden daar symbool voor. De tranen liepen over haar wangen, en ook over de mijne trouwens. Tijd en liefde kun je niet kopen met geld. Of toch wel?

Ouderen die aan het eind van hun leven gevraagd wordt waar ze het meeste spijt van hebben, zeggen steevast dat ze vinden dat ze te hard hebben gewerkt. Terugkijkend op hun leven kunnen ze zich nauwelijks nog herinneren wat zo belangrijk was aan al dat werk. Wat ze wel hebben onthouden zijn de belangrijke momenten die ze tijdens dat werken zijn misgelopen.

Met geld koop je tijd

Met geld kun je dus wel tijd kopen. Door minder te werken en zuiniger te leven, hou je tijd over. Een andere bron van geluk, behalve tijd, is ervaringen. Of zoals iemand die ik ooit interviewde het omschreef: ‘wat wil je later? Dat je samen op een bankje oud bent en zegt: wat hadden we een mooie gordijnen? Of: wat hebben we veel plezier gehad!’

Ervaringen kosten geen geld. Alleen tijd. Ervaringen leveren verhalen op en herinneringen. Er bestaat een onderzoek waarbij de proefpersonen werd gevraagd met onbekende te praten over een recente grote uitgave. Na afloop van het experiment werd aan alle proefpersonen gevraagd hoe ze het gesprek hadden ervaren. Mensen die over spullen hadden gepraat vonden het gesprek minder interessant dan mensen die over ervaringen hadden gesproken.

Geld maakt dus wél gelukkig. Maar alleen als je genoeg hebt om je basisbehoeften te betalen en je je dus geen zorgen hoeft te maken over of je wel eten kunt kopen of de huur kunt betalen. Geld maakt gelukkig als je er twee kostbare dingen mee kunt ‘kopen’: tijd en ervaringen. Geld maakt niet gelukkig als je er veel spullen mee koopt. 

Design en lifestyleDesign en lifestyle
  1. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Copyright van alle hier geplaatste inhoud ligt bij de schrijvers van Tiencent.
  2. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.
  3. Sommige pagina’s bevatten verwijzingen naar verschillende webwinkels. Als je via deze links bestelt, steun je daarmee tiencent.com en de makers ervan. Waarvoor alvast dank. Tiencent.com wordt niet gesponsord door derden. Tiencent.com aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen of eventuele problemen met de via deze links bestelde goederen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s