7 dingen die je kunt doen om duizend euro te (be)sparen

  • Gooi elke dag een munt van 1 euro in je spaarpot. Het geheim van geld sparen is het niet uitgeven. Maar het liefst zo, dat je het bijna niet merkt. Onthoud dat je heel veel geld kunt sparen door heel veel kleine beetjes opzij te zetten. Zet ergens een kist of grote pot neer en gooi daar elke dag 1 euro in. Echt een muntstuk. Niet smokkelen, niet overslaan. Over twee jaar en zeven maanden heb je DUIZEND EURO in muntstukken. Katsjing!

  • Voorkom rood staan. De meeste mensen die regelmatig rood staan zijn tussen de 35 en 55 jaar, zo blijkt uit onderzoek. Rood staan op je betaalrekening kost tussen de 9% en 12,9%. Bij de meeste banken moet je een keer in de drie maanden een positief saldo hebben. Maar stel dat je gemiddeld duizend euro rood staat. Dan betaal je 129 euro per jaar aan rente. Bel je bank en zorg dat je niet meer rood mag staan. Dat is even wennen in het begin, maar uiteindelijk levert dat je in zeven jaar en zeven maanden DUIZEND EURO op. Bam!

  • Bespaar op je telefoonabonnement. Een paar jaar geleden heb ik een nieuw telefoonabonnent afgesloten. Eerst betaalde ik 40 euro per maand, nu nog maar 15. Daarmee bespaar ik 324 euro per jaar. In drie jaar is dat DUIZEND EURO. Makkie.
  • Stop met kleren kopen. Op een dag besloot ik om een half jaar geen nieuwe kleren meer te kopen. Dat werkte verslavend want na een jaar had ik nog steeds niks nieuws gekocht. Uiteindelijk heb ik het drie jaar volgehouden. Toen was alles wel verwassen, versleten of erg uit de mode of te klein. Nederlanders met ene modaal inkomen geven gemiddeld 195 euro per maand uit aan kleding. Dat merk je nauwelijks tot je, net als ik, ophoudt met kopen. Na vijf maanden heb je al DUIZEND EURO bespaard.
  • Wees zuinig met energie. Toen we in ons huidige huis kwamen wonen, bleek dat de vorige bewoner 330 euro per maand betaalde aan gas en licht. En hij woonde alleen. Alleen, met een cv-ketel uit 1995. Die hebben we als eerste vervangen. Daarna ook goed nagedacht over hoe we kieren konden dichten en met een slimme thermostaat konden we vervolgens ook de kachel eerder uit zetten of lager zetten zonder op te staan (ahum). Met nog wat extra isolatie hebben we het verbruik met 75 procent kunnen terugbrengen. Kijk op milieucentraal.nl en reken uit wat je kunt bezuinigen door kamers niet te verwarmen, de kachel eerder laag te zetten of iets eerder naar bed te gaan in de winter (of een vest te dragen). Als je 42 euro per maand weet te besparen, heb je in twee jaar al DUIZEND EURO verdiend.

  • Kijk goed naar je verzekeringen. Iemand van veertig betaalt gemiddeld 9 euro per maand aan een uitvaartverzekering. Maar wie nu veertig is, heeft een levensverwachting van zeker nog eens veertig jaar. Een reisverzekering kost ook al snel vier euro per maand en een tandartsverzekering is al snel een tientje per maand. Allemaal prima verzekeringen, maar kijk welke je echt nodig hebt en wie weet kun je door je eigen risico te verhogen en hier en daar een verzekering op te zeggen al snel tweehonderd euro per jaar besparen. Dat is na vijf jaar weer DUIZEND EURO.

  • Maak een spreadsheet. Nadat ik jaren lang niet wist hoe veel ik waar aan uitgaf, maakte ik voor de grap een Excel-sheet. Benieuwd als ik was waar mijn geld bleef kwam ik er achter dat 20% van al mijn geld op ging aan vakanties en stedentrips. En dat ik veel meer uitgaf aan uit eten gaan en naar het theater of de bioscoop gaan dan aan boodschappen doen. Terwijl ik in de supermarkt zocht naar goedkope aanbiedingen, had ik beter kunnen bezuinigen op dat reisje naar Londen en elke week uit eten gaan. Inzicht in je uitgaven en bezuinigen op de grootste kostenpost, levert je sowieso al DUIZEND EURO op in 1 jaar.
KokenKoken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s