Zo bespaar je 15.000 euro op je bruiloft

“Hanna en Lotte trouwden gratis en het was de beste bruiloft ooit.’

Hanna en Lotte waren eind twintig toen ze trouwden. Lotte was freelancer, Hanna nog aan het studeren. Veel geld hadden ze niet. Ik was de ceremoniemeester van hun bruiloft, nu al heel veel jaar geleden. Het was ene van de eerste bruiloften in mijn omgeving en ook een van de leukste – behalve mijn eigen bruiloft. Wat me altijd bij bleef was dat je ook met bijna geen geld een geweldig feest kunt hebben.

Dit is hoe zij gratis trouwden:

Bespaar op de trouwambtenaar (gratis)

Hanna en Lotte trouwden op maandagochtend. Dat was ion Amsterdam gratis. Veel gemeenten hebben nog steeds een dag of tijd waarop je gratis kunt trouwen. Kosten van de trouwambtenaar verschillen per gemeente. Kosteloos trouwen is in 1897 in de wet opgenomen om minder draagkrachtigen de kans te bieden om zonder kosten te kunnen trouwen. Er is sinds 2014 wel een inkomenstoets om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een gratis huwelijk. Hou er ook rekening mee dat er een wachttijd is voor een boeking. In de trouwruimte is alleen plaats voor het bruidspaar, de trouwambtenaar, 2 tot 4 getuigen en eventueel een fotograaf. De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten en je mag zelf geen muziek afspelen.

Kies voor gratis trouwkleding

Hanna en Lotte hadden twee identieke jurken gekregen van hun familie. In twee verschillende kleuren. Zodra je zegt dat je gratis gaat trouwen, is er altijd wel een oud-tante, moeder of vriend die je wil helpen met zoeken naar een gratis jurk of pak. Of vraag rond en leen iets van iemand die je goed kent in dezelfde maat als jij. Of ga op bezoek bij je vrienden en vriendinnen en leen zo’n kek cocktailjurkje dat nu toch maar voor niks in de kast hangt.

Geef niks uit aan haar en make-up

Iedereen ziet er op zijn eigen bruiloft geweldig uit. Niet omdat je voor een fortuin een stylist of visagist hebt ingehuurd, maar omdat je straalt, verliefd bent, gelukkig bent. Bekijk wat YouTube tutorials en ga zelf aan de slag met kwast, poeder en kam. Of vraag ook hier hulp van je vrienden. Er is altijd iemand in je omgeving die dat goed kan. Mijn vriendinnen die gratis trouwden deden elkaars haar en make-up. was ook nog romantisch.

Huur geen fotograaf

Een fotograaf kost al snel 1500 euro. Dat is makkelijk besparen (sorry, fotografen). Vraag je vrienden om foto’s te maken met hun telefoon en zeg er heel duidelijk bij waar ze die foto’s via wetransfer.com naartoe kunnen sturen. Vraag desnoods je ceremoniemeester om bij alle mensen die fotograferen even te informeren over hoe en wanneer ze de foto’s gaan opsturen.

Bye bye wedding planner

Als je gratis wil trouwen, huur je geen wedding planner in. Maar je hebt wel iemand nodig – liefst twee – die van alles voor je regelen. Kijk goed om je heen wie je kan vragen. Zelf ben ik al drie keer gevraagd als ceremoniemeester en ik HAAT het. Echt. Gelukkig ben ik ook al vier keer getuige geweest. Dat is heerlijk, want dan hoef je alleen maar een handtekening te zetten en sta je toch op alle foto’s zogenaamd belangrijk te zijn. Vraag dus iemand die het leuk vindt om dit te regelen voor je. Gratis.

Gratis trouwkaarten/ gratis website

Trouwkaarten laten drukken kost gemiddeld twee euro per kaart. Dus als je gratis wil trouwen, stuur je geen kaarten. Mijn vriendinnen die gratis trouwden belden gewoon iedereen op om te vertellen dat ze gingen trouwen. Goedkoop en leuk. Nu zou je iedereen een Whatsapp kunnen sturen. Desnoods met een link naar je zelf gebouwde gratis website (Wijgaantrouwenendatkostniks.wordpress.com oid) waar iedereen meer info vindt.

Gratis trouwlocatie

Hanna en Lotte trouwden op maandagmorgen. Er was een ceremoniemeester (ik), een fotograaf (mijn toenmalige vriend), twee getuigen, het bruidspaar en nog een vriendin. Wie met zeven mensen naar een bruiloft gaat is sowieso niet veel geld kwijt, maar nu was ook het feest gratis. Ik woonde in die tijd om de hoek van het gemeentehuis in Amsterdam en had een grote zonnige etage. Na de plechtigheid fietsten we naar mijn huis waar ik de tafel had gedekt en een lunch klaar had gezet met broodjes, sla, kaas en goedkope bubbeltjeswijn. Kosten voor het bruidspaar waren nul, want ik betaalde. Normaal kost een bruidslunch zo’n dertig euro per couvert. Na de lunch gingen we met z’n allen naar het park om daar de wijn open te trekken en te proosten. Mijn vriend, die die dag gratis fotograaf was, speelde ook voor chauffeur en reed mijn vriendinnen rond in een auto die we van de buren hadden geleend. Na de lunch en het parkmoment werd een van de getuigen dj en zette keihard de muziek bij mij thuis op waarbij we de hele maandagmiddag uitzinnig hebben gedanst.

Gratis ringen

Ik kan me niet herinneren waar mijn vriendinnen hun ringen vandaan haalden. Bij mijn eigen bruiloft had ik gratis gouden ringen. Mijn overgrootmoeder had mij als kind haar gouden verlovingsring gegeven, toen mijn vader overleed kreeg mijn broer de trouwring van mijn vader, ik die van mijn moeder. Beide ringen heb ik al die jaren bewaard en toen ik ging trouwen, had ik een gouden ring uit 1907 (!) en eentje uit 1963. Mijn man en ik dragen die nu met veel plezier. Dat mijn overgrootmoeder mijn ring heeft gedragen vind ik fijn. En dat mijn man nu dezelfde trouwring draagt als mijn broer vind ik grappig. Vraag dus rond in je familie. wie weet liggen er ergens nog ringen te verstoffen. Of koop geen ringen, dat kan ook.

15.000 euro besparen

Een bruiloft kost (in 2020) tussen de 12.000- en 18.000 euro. Gemiddeld kun je dus vijftienduizend euro besparen door gratis te trouwen. Je kunt kiezen voor een bruiloft in besloten kring, zoals Hanna en Lotte, maar je kunt ook – zoals mijn buren in diezelfde tijd deden – tafels en stoelen de straat op slepen en aan iedereen vragen om wijn, eten en muziekinstrumenten mee te nemen. Ook mijn buren trouwden gratis. De een met vijf gasten, de ander met vijftig. En beide bruiloften waren net zo leuk als alle kasteelbruiloften waar ik daarna nog ben geweest.

Lees ook: 6 tips voor een budget bruiloft

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s