Echt vrij zijn

vrij zijn yoori koo

‘We dromen van vrijheid, maar we richten ons leven zo in dat we steeds minder vrijheid ervaren.’

Vrijheid. Wie droomt er niet van een vrij leven? Toch kiezen de meeste mensen voor een leven zonder vrijheid. Ze hebben een partner, een huis, een vaste baan en kinderen. Maar wat is vrijheid eigenlijk? En maakt het ons gelukkig?

Waarom zijn er zo weinig vrouwen die op zaterdag graag in de garage staan te timmeren? Waarom vind je ze niet in hun eentje met een vishengel in de regen bij het kanaal? Of alleen op hun zolderkamer om air guitar te spelen?

Vraag het een willekeurige vrouw en het antwoord zal zijn: ‘waarom wel?’ Stel je de vraag aan een man, dan zal hij gelukzalig glimlachen. Nou ja, misschien niet bij het idee van vissen in de regen, maar wellicht dat hij denkt aan klimmen op zijn racefiets in de bergen, off piste skiën of met driehonderd kilometer per uur over de Duitse Autobahn rijden. En waarom? Omdat het een enorm gevoel van vrijheid geeft. En vrijheid, zo blijkt, is niets anders dan het idee hebben dat jij bepaalt wat er gebeurt. Dat je het gevoel hebt dat jij de baas van je leven bent in plaats van andersom.

Dat juist mannen een voortdurende hang naar vrijheid lijken te hebben, dat hebben reclamemakers haarfijn in de gaten.

Marlboro Man

Wie oud genoeg is – boven de veertig – herinnert zich de Marlboro Man nog wel. Rokende cowboys die dolgelukkig waren wanneer ze op hun paard door de bergen trokken. Nog voor de acteurs uit de reclame aan longkanker stierven, was dit het beeld dat mannen moest verleiden. Dit was het gevoel van vrijheid dat elke man wel wilde. Uit een langlopend onderzoek naar reclameboodschappen blijkt dat de vrijheid om te kiezen opvallend vaak de hoofdboodschap is.

Reclamemakers mogen dan rekening houden met de vrijheid waar mensen van dromen, in de psychologie wordt vrijheid heel anders gezien. Niet als droom, maar als menselijke behoefte nadat aan alle basisbehoeften is voldaan. In de jaren zeventig was vrijheid een kernbegrip in de Humanistische Psychologie van Carl Rogers en Abraham Maslow. De stroming was vooral gericht op de menselijke ontwikkeling. De daaruit voorgekomen behoeftepiramide van Maslow wordt ook tegenwoordig nog vaak aangehaald. De vrijheid om te doen wat je zelf graag wil is een behoefte waar je pas aan kunt voldoen als de basisbehoeften daaronder zijn vervuld. Zoals de behoefte aan eten, drinken, onderdak, veiligheid, liefde, erkenning. Kort gezegd, wie niet te eten heeft, zal zich minder snel bekommeren om zijn persoonlijke vrijheid. Mensen zijn zelfs bereid om hun vrijheid deels op te geven in ruil voor veiligheid en eten, zo blijkt uit onderzoek.

Huiswerk, tandartsafspraken en kerst met je schoonouders

De vorm van vrijheid die reclamemakers schetsen is de vrijheid waar ieder mens over kan dagdromen. Stel je voor dat je nooit meer naar je werk hoefde, genoeg geld had en genoeg tijd om dat geld uit te geven. Dat het huiswerk, tandartsafspraken, belastingaangiftes en kerst met je schoonouders gewoon niet zou bestaan? Het is die droom over vrijheid die mensen ertoe drijft om naar het buitenland te verhuizen, hun gezin te verlaten of om hun baan op te zeggen. En dat verlangen naar vrijheid zit blijkbaar zo diep, dat mensen massaal meedoen aan loterijen. Het gaat niet om dat tientje dat je af en toe wint, nee het gaat om het idee dat je zomaar de Jackpot kunt winnen en dan in een klap vrij bent van alle verplichtingen die je jezelf hebt opgelegd.

Het goede nieuws is dat vrijheid ook zonder een overvloed aan geld en vrije tijd in het bereik ligt. Vrijheid is het gevoel dat jij het leven bepaalt. De mate waarin je die vrijheid voelt wordt in de psychologie Locus of Control  genoemd (locus is Latijn voor plaats). Wanneer je het idee hebt dat je controle hebt over je eigen leven, dan is er sprake van een interne Locus of Control. Heb je het idee dat je geleefd wordt en je er zelf weinig invloed op hebt, dan heb je een externe Locus of Control.

De Locus of Control theorie

De Amerikaanse gedragspsycholoog Julian Rotter is de bedenker van deze theorie. Zijn Locus of Control is vrij vertaald de controlekamer van je leven. Zit je zelf achter de knoppen, of lijkt het alsof iemand anders dat voor jou doet? Hoewel het om een geleidende schaal gaat, zijn de meeste mensen in te delen in een van de twee groepen. Wie een sterke interne locus of control heeft, doet over het algemeen harder zijn best om iets te bereiken in het leven, kan beter omgaan met stress en tegenslag omdat hij erop vertrouwt alles aan te kunnen. En zit het leven even tegen, dan komt hij er sterker uit. Het gevoel dat je invloed hebt op wat er gebeurt geeft een grote mate van vrijheid. Je bent als de jonge wereldreiziger die een rugzak ophangt en op de trein stapt. Je ziet wel wat er gebeurt, maar de wereld is van jou.

Dat gevoel van vrijheid, daar kunnen de mensen met een externe Locus of Control alleen maar van dromen. Een groot deel van de tijd hebben ze het idee dat niet zijzelf, maar de mensen om hen heen bepalen hoe hun leven eruit ziet. Wanneer het in het leven meezit, dan denken ze dat ze geluk hebben, en zit het tegen, dan geven ze anderen daarvan de schuld. Ze richten zich zo op die buitenwereld, dat ze zich er soms door overspoeld voelen. Wie een sterke externe Locus of Control heeft, voelt zich zelden vrij.

Vrijheid zit dus niet in het aantal kinderen, huisdieren en hypotheken waar we zorg voor moeten dragen. Het is een basisgevoel waar we ons nauwelijks bewust van zijn. De mate waarin we controle lijken te hebben over de dingen die we doen, de keuzes die we maken.

Rotter

Natuurlijk hebben we niet altijd controle over het leven. We worden allemaal ziek, we worden allemaal ouder en we krijgen allemaal te maken met verdriet. Maar je kunt, zo zegt Rotter, wel zelf bepalen hoe je daar mee omgaat.

Mensen met een sterke externe Locus of Control missen het gevoel dat zij zelf veel bijdragen aan het leven. Ze schrijven succes toe aan toevalligheden en de tegenslagen aan pech. Geen wonder dat je elk gevoel van vrijheid mist. In het ergste geval voelt het alsof je op een loopband staat waarvan iemand anders de snelheid bepaalt. Je moet blijven lopen, maar je gaat nergens naartoe. Wie zijn ogen open houdt, ziet dat er op die loopband ook een rode knop zit waar je op kunt drukken om ’m te stoppen.

We dromen allemaal van vrijheid

We dromen allemaal van vrijheid, maar we richten ons leven zo in dat we steeds minder vrijheid ervaren. Althans, sommigen van ons. Waarom is dat? Vrijheid is een kwestie van de juiste keuzes maken. Je kunt er voor kiezen om geen kinderen te krijgen, om geen tophypotheek te nemen of om geen baan te zoeken waarbij je tachtig uur per week werkt. Maar die keuze betekent niet direct dat je ook meer vrijheid geniet. In het boek Helemaal Vrij! Beschrijft politicoloog Gerhard Hormann hoe hij binnen vijf jaar de helft van zijn hypotheek wist af te lossen en daarna ontdekte dat hij ook makkelijk met de helft van zijn inkomen kon rondkomen. En niet omdat hij onmetelijk rijk was, maar omdat hij meer geld overhield als hij het niet aan overbodige spullen uitgaf. Lezers volgden hem in zijn streven om hypotheekvrij te worden, maar ontdekten soms, zo schrijft hij, dat er alleen tijd voor leuke dingen zou komen als ze eerst fanatiek gingen sparen en aflossen. En juist dat harde werken en sober leven stond die leuke dingen in de weg. ‘Zo stuiten we op een Gordiaanse knoop, die je alleen uit de knoop kunt krijgen door resoluut een paar knopen te hakken.’

‘Wie niets verlangt is pas echt vrij.’

Een vriendin met een groot en goedlopend eigen bedrijf besloot van de ene op de andere dag haar bedrijf op te heffen. Als verklaring voor haar eigenzinnige stap gaf ze dat ze ooit had overwogen om kinderen te nemen. ‘En als dat niet zou lukken,’ zo zei ze, ‘dan zou ze groots en meeslepend gaan leven en heel veel gaan reizen.’ De kinderen waren er niet gekomen, maar het reizen speelde zich vooral in de file af op weg naar haar werk. ‘En nu heb ik het allebei niet,’ zei ze. ‘Geen gezin, maar ook niet het avontuur dat ervoor in de plaats moest komen.’ Wie vrij wil zijn, moet keuzes maken. En juist keuzes maken is wat veel mensen moeilijk vinden. You can’t have your cake and eat it, zeggen de Engelsen. Wie vrij wil zijn, zal altijd iets anders moeten opgeven, of het nu een nieuwe auto is of een groter huis. Wie niets verlangt is pas echt vrij.

Wie echt vrij wil zijn, hoeft dus niet te wachten tot hij de loterij wint. Of tot de pensioendatum en we eindelijk aan ons zorgeloze Zwitserleven kunnen beginnen. Je vrij voelen betekent keuzes maken en je realiseren dat je die keuze hebt. Zo lang je maar ziet dat er een rode stopknop op die loopband zit en dat jij degene bent die erop kan drukken. Dat is vrijheid.

Doe de kinderen de deur uit

Wie echt vrij wil zijn, moet zo snel mogelijk zijn kinderen de deur uit doen, althans, dat blijkt uit onderzoek naar het beruchte lege-nest-syndroom. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ouders de meeste vrijheid ervaren wanneer hun kinderen het huis verlaten. Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley ontdekten tien jaar geleden al dat het lege-nest-syndroom helemaal niet bestond. Integendeel. De achterblijvende ouders zagen het vertrek van hun kinderen als een grote vrijheid. Hun relatie en de relatie met name hun broers en zussen verbeterde aanzienlijke. Een recenter onderzoek bevestigde de gegevens. Van de vijfhonderd ondervraagden zei 68 procent dat ze liever hun kinderen geld zouden lenen als die in financiële nood zouden komen dan ze opnieuw in huis te nemen. Het merendeel van de ondervraagden zei blij te zijn met de hervonden vrijheid.

De vraag is waarom mensen dan voor kinderen zouden kiezen, als ze zich zo vrij voelen op het moment dat diezelfde kinderen de deur uit gaan. Vrijheid is blijkbaar ook iets relatiefs. Zonder de zorg die je al die jaren voor je kinderen hebt, zou je nooit datzelfde gevoel van vrijheid ervaren op het moment dat ze hun eigen weg gaan.

Het doet denken aan de mop van de man die ongelukkig was. Hij vroeg zijn psychiater om hulp. Die raadde hem aan een geit te nemen. Nog steeds was de man niet gelukkig. Neem kippen, zei de psychiater. En ook nu was de man niet gelukkig. Er volgden een vrouw, kinderen en een nieuwe schuur en nog altijd was de man niet gelukkig. ‘Weet je,’ zei de psychiater. ‘Verlaat vrouw en kinderen, breek de schuur af, doe de kippen en de geit weg en kom dan terug. En ja, toen was de man gelukkig, want hij was vrij van alle verplichtingen die hij zelf had geschapen.

Wat als je de loterij wint?

Stel nou dat je de loterij wint? Zou dat niet in een keer alle vrijheid geven die je je wenst? De ontwikkelingspsycholoog Robert Kenny deed een paar jaar geleden onderzoek naar de persoonlijke grootste wens van extreem rijke Amerikanen. Kenny en zijn onderzoekers hadden verwacht dat de rijken zouden antwoorden dat ze door hun financiële vrijheid konden doen en laten wat ze wilden. Maar wat bleek? Wie beschikt over een slordige vijfentwintig miljoen heeft dan wel alle tijd van de wereld, maar ook het dilemma hoe je die tijd zo goed mogelijk indeelt. En als je het huis van je dromen kunt bouwen en kunt reizen waarheen je maar wil, ook dan dient het probleem van de oneindige keuzes zich aan. De exorbitant rijken, zo bleek uit Kenny’s onderzoek, konden hun rijkdom gerust waarderen, maar voelden niet de vrijheid die de buitenwereld hen toedichtte. Geld brengt ook verplichtingen met zich mee.

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken betekent dat werknemers een deel van hun werk thuis doen, op zelfgekozen werktijden. De vrijheid die dat oplevert, is echter niet zo groot als veel mensen denken. Psycholoog Marjette Slijkhuis ondervroeg honderden medewerkers uit de overheidssector, het onderwijs, de consultancy- en de technische sector en ontdekte dat niet iedereen op de nieuwe vrijheid zat te wachten. De meeste mensen misten structuur. Alleen mensen met een geringe behoefte aan structuur gaven aan dat zij extra gemotiveerd raakten door de vrijheid en flexibiliteit van het nieuwe werken. Slijkhuis: ‘Veel werkgevers denken dat íedereen op vrijheid en autonomie zit te wachten. Mijn onderzoek laat zien dat dat niet klopt.’

Boekentips

Vrij zijn, waar je ook bent, Thich Nhat Hanh

Helemaal vrij!, Gerhard Hormann

Het nieuwe nietsdoen, Gerhard Hormann

Een werkweek van vier uur, Timothy Ferriss

Hooikoorts 2020Hooikoorts 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s