Zo word je miljonair…

‘This is a simple, powerful key: Begin with the end in mind, and keep the end in mind, always.’

The Millionaire course – Marc Allen –

Op een dag, toen ik heel weinig geld had en ook geen manier zag om snel meer geld te krijgen, duwde mijn vriendin mij een boek in handen met de titel: The millionaire course – a Visionairy Plan for Creating the Life of Your Dreams. In 12 lessen en 168 (!) aanwijzingen legde ene Marc Allen, miljonair, mij uit wat ik moest doen om net zo rijk te worden als hij. Dat is inmiddels tien jaar geleden en ik ben inmiddels miljonair. Dat zeg ik natuurlijk niet hardop en het is ook maar hoe je het bekijkt. Maar als ik vandaag mijn huis (huizen) en aandelen zou verkopen en al mijn spaargeld zou opnemen, dan zou ik ongeveer een miljoen contant hebben. Ik zou dan geen huis hebben, maar met dat miljoen in handen zou ik een simpel huisje kunnen huren en de rest van mijn leven nooit meer hoeven te werken.

Maar tien jaar geleden, toen ik dit boek kreeg, kon ik me niet voorstellen dat ik op een dag echt rijk zou zijn. Onze hersenen, zo weet ik, zijn niet gebouwd om over geld na te denken. De meeste mensen hebben moeite met abstracte begrippen. We kunnen ons niets voorstellen bij een restschuld over dertig jaar. Uit onderzoek blijkt dat we de toekomst structureel te rooskleurig voorstellen. Tegenslag, ook financiële, overkomt ons niet, denken we. Om rijk te worden moet je je brein dus misleiden.

Wat ik leerde van het boek The Millionaire Course is dat je voor je miljonair wilt worden, je bij jezelf te rade moet gaan hoe rijk je wilt worden en vooral waarom. Rijkdom is namelijk niet in briefjes geld uit te drukken. Rijkdom heeft altijd te maken met hoe rijk je je voelt. Het eerste wat je moet doen is het doel waar je naartoe werkt voor ogen te krijgen. Waar wil je zijn over 10, 20 of 30 jaar? Hoe wil je leven? Hoe veel geld wil je hebben? Hoe veel zorgen? Waar woon je en met wie? Voel je je rijk als je genoeg hebt om je vaste lasten te betalen? Of voel je je rijk als je nooit meer hoeft te werken? Neem de tijd om dat doel voor ogen te krijgen en schrijf het op. Tien jaar geleden schreef ik op een papiertje dat ik over tien jaar een miljoen wilde hebben. Echt precies dat bedrag. Ik had ook de helft in gedachten kunnen nemen, of het dubbele, maar één miljoen leek me een mooi rond bedrag. En dat lukte.

Is it necessary to be a millionaire?

Is het nodig om miljonair te zijn, vraagt de schrijver van de Millionaire Course zich af. De schrijver noemt dat lang niet iedereen miljonair wil zijn, maar dat het wel voor iedereen haalbaar kan zijn. Waarbij het geld zelf natuurlijk nooit het doel is. Het geld is het middel om je financieel vrij te voelen. Om zorgeloos door het leven te gaan. Dat kan ook door heel sober te leven en met weinig genoegen te nemen. Miljonair worden als doel is leeg en betekenisloos, zegt hij. Iets wat ik – als geheime miljonair – kan beamen. Het is de weg ernaar toe die het leuk maakt en het gevoel van financiële vrijheid is fijn, maar van je laatste geld een pizza kopen en je rekeningen te betalen door flessen inleveren voor statiegeld, wat ik vroeger deed, was ook best fijn. Maar wanneer je eenmaal begint met rijk worden is het belangrijk om je doelen duidelijk te maken en die op te schrijven.

Geld maakt niet gelukkig

Mensen met veel geld hebben veel zorgen, zo blijkt. Moeilijk voor te stellen als je niet weet hoe je de dag doorkomt omdat je niks hebt, maar uit heel veel onderzoeken blijkt dat. Geld en geluk hebben echt weinig met elkaar te maken. Maar voor elk mens is er een omslagpunt. Een bepaalde hoeveelheid geld die genoeg is om je vrij en zorgeloos te voelen. En net niet te veel om weer nieuwe zorgen erbij te hebben.

Eckhart Tolle

Eckhart Tolle schreef een mega-bestseller met The Power of Now. Hele volksstammen lazen zijn De kracht van het nu. In een interview werd hem een keer gevraagd hoe het was om in een klap zo vermogend te zijn. Hij antwoordde: ‘Jaren lang had ik geen geld en dat was oké. En nu heb ik geld en dat is ook oké.’ Dat is precies wat geld zou moeten zijn. Niet goed of slecht, slechts een middel, nooit het doel.

Wees specifiek over je rijkdom die je wilt

Welk doel heb je voor jezelf gesteld? Hoe veel geld wil je hebben? Over hoe veel jaar? Schrijf het op.

Fantaseer

Stel jezelf voor over vijf of over tien jaar. Doe je ogen dicht en kijk naar hoe je leeft. Heb je zorgen? Ben je gelukkig? Doe je iets zinvols? Heb je plezier? Maken anderen jou gelukkig? Wie maak jij gelukkig? Wat heb je bereikt? Hoe zien je dagen eruit? Doe je wat je altijd al wilde doen? Heb je wat je altijd al wilde hebben? Leef je het leven zoals je dat het liefst zou willen?

Volgens The Millionaire Course is dromen de belangrijkste eerste stap om rijk te worden. En daarmee kun je dit jaar nog beginnen!

Het zeven-stappenplan van Tiencent.com

  1. Begin nu!

2. Beleg in stenen, koop een huis.

3. Stop geld niet in een oude sok. Zoek manieren om je geld meer waar te laten worden.

4. Leef spaarzaam. Alle spullen die je om je heen ziet waren eerst geld!

5. Ontwikkel financiële gewoontes. Begin met sparen.

6. Plan vaste tijdstippen in voor je administratie.

7. Ontwikkel een interesse in geld. Als je rijk wilt worden, moet je het leuk vinden.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s