Cursus afdingen voor beginners

Als je online iets bestelt mag je het altijd binnen een bepaalde termijn terugsturen, gebruikt of ongebruikt. Wat er met de gebruikte spullen gebeurt, weet ik niet, maar de ongebruikte spullen krijgen een prachtige nieuwe kans. Dat weet ik omdat ik iemand ken die als beroep pakjesuitpakker is. Hij vertelde me dat mensen gloednieuwe ongebruikte IPhones of laptops of frituurpannen retour sturen. De retouren zijn – eenmaal uitgepakt – direct een stuk minder waard. Maar in feite zijn ze nog precies hetzelfde als daarvoor. Vaak zit alles ook nog in plastic, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de vorige eigenaar stiekem op je telefoon heeft gespuugd (of in je frituurpan).

Als klant kun je op al je aankopen online enorm bezuinigen door dei twee kansjes te bestellen. Ik weet dat Bol ze heeft: klik hier.

Ook Coolblue heeft producten die geretourneerd zijn en nog steeds perfect, maar wel goedkoper. Tweedekans heten de producten daar en zelfs op de duurste laptops kun je daar nog een paar honderd euro besparen.

Koop je niet online, maar in een echte winkel (leuker:) en koop je daar iets heel duurs (een bankstel, een auto of een keuken) weet dan dat je ook daar gewoon over de prijs kunt onderhandelen. Verkopers staan er niet gek van te kijken als je vraagt of er ook tien procent vanaf kan. Zelfs als ze daarna toch nee zeggen, geven ze je vaak nog wel korting op iets kleins dat je erbij koopt (de navigatie krijgt u erbij, zei de verkoper van mijn peperdure auto ooit. Pas later begreep ik dat ik veel zwaarder over die auto had moeten onderhandelen, maar ik was al erg blij met een gratis TomTom.)

Wil je echt geld besparen, dan koop je uiteraard op Marktplaats. Zelf betaal ik altijd braaf de prijs die gevraagd wordt, maar als ik zelf iets verkoop, dan vraagt de koper bijna altijd of het ook voor minder kan – zelfs al heb ik de optie bieden uit staan. En ik durf nooit nee te zeggen, omdat ik het al zo leuk vind dat iemand blij is met mijn oude grasmaaier, stapels Donald Ducks of ski’s. Maar door al die afdingers heb ik wel geleerd dat je ook op EBay en Marktplaats gewoon kan onderhandelen over de prijs.

Cursus afdingen voor beginners

  1. Afdingen gaat beter aan het eind van de dag.
  2. Laat niet zien dat je het product heel erg graag wil hebben. Met een Corona-mondkapje voor gaat afdingen een stuk makkelijker.
  3. Onderhandel ook bij grote bedragen. Honderd euro korting op een nieuwe auto of ene huis lijkt weinig. Maar honderd euro korting op 50 kilo avocado’s is weer heel fijn.
  4. Noem een belachelijk lage prijs. Daarna gaat afdingen richting de vraagprijs een stuk makkelijker.
  5. Ga niet in een winkel kijken om het daarna goedkoper online te bestellen. Dat vinden winkeliers echt heel erg niet grappig. En terecht.
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s