Rijk worden kun je leren

rijk worden kun je lerennoah-buscher-404223

‘“If you do not see great riches in your imagination, you will never see them in your bank balance.”

Napoleon Hill

Rijk worden is een keuze, meent Warren Buffett, de een-na rijkste man op aarde. Het enige wat je hoeft te doen is op tijd beginnen. Zelf begon hij als tiener al met een handel op te zetten. Maar niet de handel bracht hem onmetelijke rijkdom, maar het idee dat tijd je beste vriend is.

In de jaren tachtig hadden mijn ouders een vriendin die zich had aangesloten bij de Baghwan-beweging. Ze was een half jaar naar Poona in India gegaan om haar spiritueel leider in het echt te ontmoeten. Toen ze terug kwam, kwam ze bij mijn ouders op bezoek. Mijn grootmoeder vroeg belangstellend wat ze in India had gedaan. ‘Ik ben heel erg rijk geworden,’ zei de vriendin. Mijn oma vroeg belangstellend hoe ze dat dan had gedaan. Want rijk worden, wie wilde dat nou niet? De vriendin keek mijn oma glimlachend aan en zei: ‘rijk van geest’. Nooit zal ik de teleurstelling op het gezicht van mijn oma vergeten. Maar ook niet de gelukkige uitdrukking van de vriendin die net een half jaar vol meditatie en vriendschap had beleefd.

Rijkdom

Rijkdom en het nastreven ervan is zo oud als de mens. Juist door dat verlangen naar meer en beter zijn de beste ontdekkingen gedaan. Rijkdom is overigens geen objectief begrip. Psychologen vroegen mensen wat ze liever hadden: honderdduizend dollar en weten dat iedereen om je heen de helft daarvan had, of tweehonderduizend dollar en leven tussen de miljonairs. De meeste ondervraagden kozen voor het eerste. Relatieve rijkdom is het gevoel dat je rijker bent dan de mensen om je heen.

Rijkdom, zo blijkt ook uit allerlei onderzoeken, maakt niet gelukkiger. Talloze winnaars van loterijen en jackpots hebben laten zien dat de rijkdom went en – in het ergste geval – ook in zijn geheel weer kan verdwijnen. Zelfs geestelijke rijkdom went. Het is inherent aan de menselijke geest dat we uiteindelijk aan elke omstandigheid wennen.

Think and grow rich

Dus dan de vraag waarom je rijk zou willen worden als je nu al gelukkig bent? Omdat mensen bang zijn voor armoede, zegt Napoleon Hill, de al lang overleden schrijver van de everseller Think and Grow Rich. Volgens Hill is het verlangen naar rijkdom bij de meeste mensen aanwezig, maar denken de meeste ook dat het niet voor hen is weggelegd. Daarom dat ze elke maand hun geluk beproeven in de Staatsloterij – waarvan iedereen weet dat de kans om daar de hoofdprijs te winnen bijna net zo groot is als op een zonnige dag door de bliksem te worden getroffen. Maar wie echt rijk wil worden, moet volgens Hill vooral heel erg graag rijk willen worden. Je moet ene brandend verlangen – desire – hebben om een vermogen op te bouwen. En je moet je nooit uit het veld laten slaan als het even tegen zit. Of zoals Hill zegt: ‘“If you do not see great riches in your imagination, you will never see them in your bank balance.”

De meeste mensen die een groot vermogen bij elkaar hebben gesprokkeld zijn begonnen met dromen over rijkdom, met hopen en daarna met plannen van hoe ze dat gingen doen. Niets is onmogelijk voor degene die een sterke wil heeft en het volle vertrouwen dat dat gaat lukken.

Rijke pa, arme pa

In een andere bestseller over rijkdom, Rich Dad, Poor Dad, van de Amerikaan Robert Kiyosaki – in het Nederlands vertaald als rijke pa arme pa – legt de schrijver uit dat de meeste mensen nooit rijk worden omdat ze het verschil niet kennen tussen ‘assets’ en ‘liability’s’. Waarbij assets (activa) vermogen is dat groeit en geld blijft opleveren en liability’s dingen zijn die je geld blijven kosten. Assets zijn bijvoorbeeld royalties op boeken en muziek, een huis dat je kunt verhuren, een auto die je kunt verhuren, een rekening die rente oplevert of waardepapieren als aandelen. Maar ook een huis dat in waarde toeneemt en dat je daarna bereid bent om te verkopen zonder er zelf in te willen wonen. Alles wat maar geld genereert is goed voor wie rijk wil worden zegt Kiyosaki. En het is natuurlijk moeilijk om het met hem oneens te zijn. Maar de meeste mensen maken volgens hem de fout door de denken dat hun ‘liability’s’ hen rijk maken. Een voorbeeld: stel je koopt een zeilboot. Dan waan je je rijk omdat je een mooie boot hebt. Maar in feite doe je niets anders dan jaren lang je geld in het water gooien. Het onderhoud en de stalling kosten geld en na tien jaar is je boot waarschijnlijk nog gezonken ook. Hoe meer mensen gaan verdienen, hoe meer spullen ze gaan kopen, zegt Kiyosaki. Terwijl als ze een deel van dat geld zouden beleggen in waardevaste aandelen, iets zouden kopen dat geld oplevert – zoals een vakantiehuisje dat je kunt verhuren – zou je op den duur meer geld hebben in plaats van minder.

De op een-na-rijkste man ter wereld

De op een-na-rijkste man ter wereld, Warren Buffett, heeft misschien een nog veel simpeler advies voor wie rijk wil worden. Tijd is je vriend, zegt Buffett. Door het systeem van rente op rente groeit elke investering exponentieel in de tijd. Wie honderdduizend euro zou erven, kan dat makkelijk binnen een of twee jaar opmaken. Maar wie het dertig jaar zou beleggen in aandelen die meer waard worden, heeft na dertig jaar bijna een miljoen (bij een rendement van 8%). En de beste tijd om te beginnen met een kapitaal te vergaren is zo vroeg mogelijk.

Voor mij kwam het advies van Buffett eigenlijk te laat, want ik ben in zijn ogen al veel te oud. Hoewel? Zelf is hij ver in de tachtig, dus als ik nu begin heb ik nog bijna veertig jaar! Afgelopen winter kocht ik in de uitverkoop een winterjas van zevenhonderd euro. Ik prees mezelf gelukkig want oorspronkelijk was hij duizend euro geweest. Mooi driehonderd euro winst, zo dacht ik. Nu ik alles heb gelezen over Buffett, begrijp ik dat ik een enorme fout heb begaan. De jas gaat zeker tien jaar mee, hoewel het model tegen die tijd waarschijnlijk wat ouderwets aandoet. Beter had ik een jas van honderd euro kunnen kopen en voor zeshonderd euro aandelen kunnen kopen in een heel degelijk bedrijf. Liefst een bedrijf dat al honderd jaar bestaat en dat goed is voor het milieu, zegt Buffett. Als ik nu 600 euro beleg en reken op ene rendement van 6 procent, heb ik over 40 jaar bijna zesduizend euro! Waar ik nu dus echt spijt van heb, is dat ik daar veertig jaar geleden niet aan heb gedacht. Maar goed, het idee is duidelijk. Als ik rijk wil worden, moet ik de tijd te vriend houden, geld investeren, hoe weinig het ook is, en er op vertrouwen dat ik sterf als een rijke vrouw. Een heerlijk vooruitzicht.

Boekentips

Rich dad, poor dad / Rijke pa, arme pa

Een boek met een afschuwelijke titel en een nog lelijkere kaft, maar ik heb er het meest van geleerd over hoe je rijk kan worden en blijven. Vooral over het inzicht in verschil tussen assets en liabilities. Dat wat geld oplevert en dat wat geld kost.

Napoleon Hill’s gouden regels

Als je rijk wil worden is er eigenlijk maar 1 boek dat je zou moeten lezen. En dat is de klassieker van Napoleon Hill. Hij schreef het begin vorige eeuw en nog steeds het beste boek, ooit.

Leer beleggen als Warren Buffett

De beste belegger ter wereld en ook een van de rijkste mannen. In zijn gekke slobberpak en malle bril ziet hij eruit als een leraar Duits op de middelbare school. Maar wel een heel grappige en slimme en inspirerende. Als je rijk wilt worden, zo zegt hij, hoef je alleen maar te doen wat hij deed.

Zomer 2020
Zomer 2020

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s