6 tips voor een budget bruiloft

Mijn moeder besloot te trouwen en huurde een landhuis op de hei. Iedereen bleef eten en iedereen bleef slapen. En daarna kreeg elke gast ook nog een fles champagne mee naar huis.

Althans, dat was de bedoeling voor de Corona-crisis uitbrak. Mijn moeder is al een kwart eeuw samen met de man die ze al een kwart eeuw haar man noemt. De bruiloft en het feest waren vooral om met al hun vrienden het leven te vieren, en de liefde. Dat ging niet door. Daarom zaten we op een zonnige zomerdag in de tuin. Mijn moeder, haar man, mijn zus en ik. Een heerlijke zelfgemaakte lunch en een fles wijn. De hele dag werden er bloemen en cadeaus bezorgd door lieve vrienden die het zielig vonden dat de bruiloft niet doorging. Het was de mooiste dag van haar leven, zei mijn moeder. Ook de goedkoopste bruiloft ooit.

Toen ik zelf trouwde had ik bijna geen geld. en dus besloten mijn man en ik een goedkope bruiloft te organiseren. Maar wel een die twee dagen duurde en waarbij iedereen bleef slapen. We leenden een paar duizend euro bij de bank en vierden twee dagen feest met honderddertig vrienden, buren en familieleden. En zo leerde ik dat je ook voor weinig geld kunt trouwen. Al kende ik toen nog niet de Corona-lunch-in-de-tuin-versie.

Dit is wat ik deed:

Jurk via Marktplaats.

  1. Ik kocht mijn bruidsjurk via Marktplaats. De jurk had duizenden euro’s gekost, vijf jaar in een kast gehangen en ik kon ‘m voor 50 euro overnemen. Ik liet ‘m voor een paar tientjes vermaken bij een kledingmaker om de hoek. Ik zag trouwens dat KingLouie ook prachtige trouwjurken verkocht voor minder dan 200 euro.

Bruidsboeket zelf maken

2. Zodra je bij ene bloemist het woord baby, begrafenis of bruiloft laat vallen, komen er een of twee nullen bij de prijs. Dus wat ik deed was naar een heel dure bloemist gaan en daar kocht ik voor 15 euro losse bloemen. Goedkopere bloemisten verkopen bloemen meestal alleen per bos, niet per stuk. Thuis maakte ik er een grappig bosje van. knipte de stelen met een grote schaar op boeketlengte en wikkelde er een roze lint omheen. Het boeket legde ik in de groentela van de koelkast en mijn boeket was na twee dagen klaar om naar een aanstaande bruid te gooien. Die was er enorm blij mee en vroeg haar vriendin nog dezelfde avond ten huwelijk.

Laat de gasten zelf voor de overnachting betalen

3. We wilden geen goedkope bruiloft omdat we zuunig waren, maar omdat we een heel beperkt budget hadden. En dus huurden we een huis bij het Nivon, zo eentje waar je zelf moet koken en met heel veel erg basic slaapkamers. We vertelden de gasten dat we tachtig slaapplaatsen hadden en dat als je een plek wilde reserveren je 30 euro moest overmaken. We zeiden er ook gelijk bij dat we geen cadeaus wilden hebben. Gasten die wat meer luxe wilden boekten een duur hotel in de buurt, anderen gingen aan het eind van de dag naar huis en voor gasten waarvan we dachten dat ze het niet konden betalen of getuigen en familie betaalden we zelf de overnachting.

Bouw een website

4. Niemand verwacht tegenwoordig nog post en al dat dure drukwerk op handgeschept papier kost zo een boom. Daarom bouwden we zelf – gratis – een website. Nu zijn we best handig met WordPress, maar er zijn ook heel veel sites waarbij je zelfs als digibeet nog een site kunt bouwen. We plakten er wat foto’s in, schreven op waar en wanneer en waarom en met wie we trouwden en mailden dat rond. Na de bruiloft kon iedereen ook nog de foto’s op de site bewonderen.

Huur geen fotograaf

5. Ik heb hele lieve vrienden die fotograaf zijn en die ik graag werk bezorg, maar in dit geval bezuinigden we ook daarop. We vroegen iedereen om met zijn telefoon foto’s te maken en naar ons te mailen. Ook als je dat niet vraagt, maakt iedereen foto’s en de meeste telefoons hebben betere camera’s dan mijn analoge camera uit mijn studententijd. Leuk is ook dat iedereen vanuit ene andere hoek of op een ander moment foto’s maakt. En in ons geval bleek er ook nog een onverwacht natuurtalent tussen de gasten te zitten die de mooiste beelden maakte. Een bevriende filmer duwden we een oude videocamera in de hand en ook dat pakte geweldig uit.

Draai zelf de muziek

6. Vroeger was een DJ iemand die met kosten platen of cd’s verscheen en iets kon wat de meeste andere mensen niet konden. Tegenwoordig is er Spotify. We vroegen twee vrienden om de muziek te draaien. Boxen stonden er al in het Nivon-huis, dat ook een geweldige eet- en feestzaal had. De twee vrienden kenden elkaar niet, maar werkten graag samen met 1 IPad en 1 spotify account. En als de een naar de wc moest of wilde dansen, dan nam de ander het over. En wilden ze samen naar de wc of dansen, dan deed de Playlist die ze thuis al hadden gemaakt het werk alleen.

Waar je ook makkelijk op kunt bezuinigen als je het zelf organiseert:

Decoraties

Gastenboek

Corsages

Trouwautodecoratie

Rode loper

BabyBaby

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s