Dit is waarom vrouwen beter zijn in beleggen

‘Voor elke 1000 euro die ik belegde kreeg ik 630 euro cadeau.’

Vrouwen zijn beter in beleggen, zo blijkt. Maar waarom? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 70 procent van de getrouwde vrouwen een jaar na het overlijden van hun man hun financieel adviseur de deur uit zet. En terecht, zo blijkt uit ander onderzoek. Vrouwen blijken namelijk beter in beleggen dan mannen. Ze kopen en verkopen minder dan mannen, en die rustige stijl in beleggen levert ze extra winst op. Bovendien nemen vrouwen minder grote risico’s en houden ze hun aandelen langer vast.

Zelf ben ik ook vrouw. Maar van beleggen word ik erg zenuwachtig. De dag dat Trump de Amerikaanse verkiezingen verloor, verkocht ik al mijn aandelen. Tot op de dag van vandaag weet ik niet goed waarom. Misschien omdat ik had gelezen dat iedereen dat deed. Of omdat ik gewoon heel slecht ben in beleggen. Ik vermoed dat laatste.

Pensioenfonds

Daarom besloot ik om dat door iemand anders te laten doen. Ik koos een vriendelijk ogend pensioenfonds uit, waar ik af en toe geld naar over maakte. Het voordeel was dat ik mezelf dwong om geld opzij te zetten voor later. Later leek altijd heel erg ver weg, maar komt steeds sneller dichterbij.

70 euro winst

Nu, na twee jaar heeft mijn pensioenfonds mij 70 euro winst opgeleverd. Rendement heet dat. Maar als je bedenkt dat geld door inflatie steeds minder waard wordt, heet het eigenlijk verlies. Want al die tienduizenden euro’s die ik in mijn zzp-pensioenpot stopte hebben me maar zeven tientjes opgeleverd terwijl ik voor het geld zelf minder kan kopen dan twee jaar geleden.

Zelf beleggen

En dus besloot ik om het zelf te doen. Beleggen, hoe moeilijk kon dat nou zijn? Ik opende een aandelenrekening en hevelde mijn zzp-pensioen over naar die nieuwe rekening. Omdat het een pensioenrekening was, mag ik er tot mijn pensioen niet aan komen, maar dat gold ook voor dat zzp-pensioen. Het verschil tussen die twee is dat ik nu zelf mijn aandelen kies. Terwijl ik hiervoor betaalde voor een mannetje/vrouwtje dat ook nog salaris moest hebben en een lease-auto en een dertiende maand. Geen wonder dus dat er voor mij maar 70 euro rendement overbleef.

Later schrijf ik hoe ik dat deed, dat beleggen op eigen kracht. Het is namelijk hartstikke makkelijk. Het leverde me in ieder geval 63% rendement per jaar op. Oftewel: voor elke 1000 euro die ik belegde kreeg ik 630 euro cadeau. En ik weet dat de aandelenmarkt nog nooit zo goed is geweest als nu. Ik weet dat we mogelijk in een bubble leven. Ik weet dat beleggen risico”s met zich meebrengt. Dat ik al mijn geld kan kwijtraken. Maar toch acht ik de kans klein want ik beleg zo defensief als een oud vrouwtje. Maar wel als een heel succesvol oud vrouwtje.


Buy solid companies and hang on to them
Warren Buffet

Op dit moment – 2020 – is de beurs flink gedaald. De waarde van de aandelen staat niet meer in verhouding tot de economie. Grote kans dus dat aandelen nog goedkoper worden. En daarmee is het ook een goed moment om te beginnen met beleggen. Mijn advies is wel om alleen te beleggen in bedrijven die al zeker dertig jaar bestaan en waarvan je bijna zeker weet dat ze er over dertig jaar ook nog zijn. en nog belangrijker: lees eerst wat beleggen eigenlijk is. Beleggen is iets anders dan handelen op de beurs. Het is niet speculeren – hopen dat je aandelen meer waard worden. Nee, het is een bedrijf kiezen waar je vertrouwen in hebt en daar een aandeel in kopen. Met dat aandeel ben je vervolgens voor een heel klein stukje eigenaar van het bedrijf. En maken zij winst, dan betalen ze jou dividend, winstuitkering.

De drie boeken die je moet lezen als je wilt leren beleggen

  1. De intelligente belegger (dit boek ligt op het nachtkastje van Warren Buffet!)

2. Blondjes beleggen beter

3. Leer beleggen als Warren Buffet

Gezondheid
Gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s