Echt rijk in honderd dagen

echtrijk brooke-lark-194254Jaren geleden las ik ergens een interessante berekening die liet zien dat het beter is om vroeg te beginnen met geld opzij te zetten en te investeren. De berekening ging als volgt:

Stel jij en je tweelingzus zijn allebei 20 jaar.

Jij stort elke maand 100 euro in een aandelenfonds, vijftien jaar lang. Vanaf dat moment laat je het geld staan. Je krijgt een rendament van 4%.

Je tweelingzus doet het net andersom. Zij stort niets tot ze 35 is, maar begint daarna met beleggen. Van haar 35ste tot haar 65ste stort ze elke maand honderd euro in een beleggingsfonds. Ook haar fonds heeft een rendement van 4 procent.

Op een dag zijn jullie allebei 65. Jij hebt al dertig jaar niets meer opzij gelegd. Je zus wel. Die heeft zelfs twee keer zo veel als jij opzij gelegd (want 30 jaar in plaats van 15 jaar). En wat blijkt? Jij hebt 80.000 euro op je rekening staan, je zus 70.000. Waarom? Omdat jij eerder bent begonnen.

Het voorbeeld heb ik indertijd opgeschreven en vervolgens heb ik er niks mee gedaan. Ik voelde me namelijk zo jong, dat ik me niet kon voorstellen dat het zin had als ik nu al geld opzij ging leggen. Net als alle andere mensen had ik de neiging om grote getallen (30 jaar sparen) belangrijker te vinden dan kleine (15 jaar sparen). En net als heel veel andere mensen had ik ook nog de neiging om dit mooie voorbeeld te negeren toen iemand het voor me had uitgerekend.

Bij het opruimen van mijn kelder vond ik een boekje van Erica Verdegaal, de financiële journaliste van NRC Handelsblad, met de titel Echt rijk in honderd dagen. De schrijfster en ik zaten in die tijd bij dezelfde uitgever en op het jaarlijkse tuinfeest daar heb ik haar wel tien keer gezegd hoe briljant ik haar titel vond. Ik kocht het namelijk omdat dat precies was wat ik wilde: echt rijk worden en dan zo snel mogelijk. Honderd dagen leek dus een mooie belofte.

Ook het advies in dit boek sloeg ik in de wind. Niet alleen omdat ik mezelf te jong vond om aan mijn financiële toekomst te denken, maar omdat ik stiekem ok hoopte dat ik op een dag de loterij zou winnen, een envelop met geld in mijn bus zou vinden of een erfenis van een onbekende ver weg zou krijgen. Gek genoeg gebeurde dat allemaal niet.

Ik deed wel iets anders waar ik nu veel profijt van heb. Ik kocht op mijn negenentwintigste samen met mijn vriend een huis op de Amsterdamse huizenveiling. We knapten het op, leefden er best wel lang en heel gelukkig in en verkochten het toen met enorme winst.

Wij waren in die tijd de eerste in onze vriendenkring met een eigen huis. Het idee dat we ineens een hypotheekschuld hadden bezorgde ons nachtmerries, maar het wende. En nu ik jaren later terugkijk op wat ik vroeger goed deed, staat de koop van dat huis boven aan mijn lijst met financiële successen. Ik verdiende er meer mee dan met alle boeken die ik sindsdien schreef, heel veel meer zelfs.

De berekening van de twee tweelingzussen klopt dus. Wie vroeg geld investeert, hoeft daar op de lange duur minder geld voor te reserveren. ‘Laat het geld voor je werken’ zeggen Amerikaanse geldgoeroes dan. Tegenwoordig lees ik namelijk boeken van deze goeroes. Ik volg de adviezen van oude rijke mannen die mij aan het einde van hun leven vertellen wat ik moet doen om rijk te worden. Echt rijk in honderd jaar.

Ondertussen heb ik ook de adviezen van Erica Verdegaal er weer bij gepakt en deze keer luister ik wel naar haar. Ze waarschuwt voor het gebruik van de creditcard: ’Het meest verraderlijk is kopen op krediet. Dat shopt lekker weg, want je voelt niet welk potje de rekening betaalt. Dat leidt tot hogere uitgaven én rentekosten.’ En dus los ik direct mijn creditcard af. Ook waarschuwt ze voor het uitgeven van kleine bedragen die je als meevaller ziet. ‘Kleine bedragen kunnen zelfs extra roekeloos maken, toont onderzoek. Een bonusje van 250 euro maakt sommigen zo euforisch dat ze het niet één, maar vier keer uitgeven. Anderen spenderen meevallers die dat eigenlijk niet zijn; ze shoppen van een belastingteruggave of de kinderenbijslag.’

Altijd eerst denken en dan pas doen, is haar devies. ‘Dat maakt je stap voor stap rijk.’ Met goede moed begin ik aan de volgende honderd dagen!

DE BESTE BOEKENTIPS voor als je snel rijk wilt worden:

  1. Rijk worden voor dummies
  2. Rijke pa arme pa
  3. 100 dingen die miljonairs doen
Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s