Alles wat je moet weten als je wilt beleggen in vastgoed

Sinds ik besloten heb dat ik rijk wil worden, zie ik overal kansen. Maar ik zie ook dat ik al heel veel kansen heb gehad en die per ongeluk heb gegrepen. Zo stond er op een dag een reusachtige kraan voor mijn huis omdat de man met wie ik ooit dit huis kocht en ik hadden besloten om het huis te splitsen. Hij een deel en ik een deel. Hoewel dat financieel handig is, heeft het ook wel de nodige stress opgeleverd. Zo veel dat als we niet al lang geleden uit elkaar waren gegaan, we nu alsnog waren gescheiden. Maar gelukkig zijn we altijd goed geweest in samenwerken, ook nu. Toen het huis eenmaal was gesplitst konden we het los van elkaar verkopen en bleek het huis ineens vier keer zo veel waard te zijn! Met de winst die we daarop maakten hoefden we eigenlijk nooit meer te werken (als we allebei in een tiny house  gaan wonen).

De op een na saaiste buurt van Amsterdam

Het huis dat we meer dan tien jaar geleden kochten stond in de een-na saaiste buurt van Amsterdam. We woonden daarvoor in de op een-na hipste buurt van Amsterdam, waar de huizen op instorten stonden. Hier niet. Hier stonden ze recht en hadden ze grote tuinen. We begrepen niet waarom zulke mooie huizen relatief zo goedkoop konden zijn. Dat we het kochten bleek de beste zet te zijn die we konden doen, want het huis werd in die tien jaar vier keer zo veel waard als waar wij het voor hadden gekocht. We werden dus per ongeluk rijk.

Terugkijkend op alle goede beslissingen die ik in het verleden nam, kan ik niet anders dan concluderen dan je geld in stenen beleggen een fantastische beslissing is. Uiteindelijk moet iedereen ergens wonen en de komende jaren gaat de wereldbevolking – en ook die van Nederland – nog groeien.

Mijn beste vriendin kocht in de jaren tachtig een etage in Amsterdam voor ongeveer 80.000 gulden (30.000 euro). Een paar jaar later verkocht ze haar etage, ook nadat ik haar had gewaarschuwd. Ik voorzag namelijk dat de buurt waarin ze woonde hip zou worden, dat de prijzen van het vastgoed zouden stijgen en dat ze die etage beter zou kunnen verhuren. Ze verkocht haar etage, betaalde haar bruiloft er van en kocht een tweedehands auto. Diezelfde etage staat nu te koop voor bijna een half miljoen euro. Elke keer als ik haar daar op wijs, kijkt ze schuldig naar de grond. Nu, achteraf gezien, lijkt mijn vooruitziende blik een goede geweest te zijn, maar op dat moment was het echt moeilijk voorstelbaar dat de prijzen in Amsterdam nog verder zouden stijgen. Maar dat deden ze. En dat doen ze nog steeds. Ook al waarschuwt iedereen voor een huizenmarkt-bubble. Uiteindelijk is beleggen in stenen de makkelijkste manier om rijk te worden. Vind ik.

Maar zo hoog als de huizenprijzen nu zijn, dat kunnen ze niet blijven. Althans, niemand die dat kan voorspellen. De dochter van diezelfde vriendin is inmiddels volwassen en wil een huis kopen in Amsterdam. Ze had een studio gevonden waar, ondanks de corona-crisis, nog steeds mensen voor in de rij stonden. ‘Slechts’ 230.000 euro,’ zo vertelde ze me. Dat leek weinig, maar toen ik de studio op Funda opzocht, bleek het slechts 23 vierkante meter groot te zijn. Dat betekent tienduizend euro per vierkante meter. Bovendien was het appartement zo opgeknapt, dat zij als jonge vrouw er zo in kon. Helemaal haar smaak. Maar niet haar prijs.

Wie een huis wil kopen, hoeft niet te wachten tot de markt instort. Een huis is als een lapje grond waar je iets bouwt en zelf van geniet en waar je gelukkig moet zijn omdat je een dak hebt en een plek die van jou is. En als je maar genoeg tijd en liefde in die plek stopt, dan zul je merken dat de tijd in je voordeel is. Geld verdienen met stenen betekent lang wachten, tien of twintig jaar. Dan is het goed als de plek mooi genoeg is om te wachten. Koop een thuis.

Dat ik per ongeluk rijk werd had niet alleen te maken met dat ik op het juiste moment een huis kocht in een stad en in een buurt waar de huizen daarna veel en veel duurder werden. Ik heb ik al die jaren ook eigenhandig badkamers gebouwd, vloeren geschuurd, een tuin aangelegd, een keuken vervangen en heel veel geschilderd. Na twintig jaar een beetje bouwvakken omdat ik fijn wilde wonen, bleek ik er bij de verkoop ook nog geld mee te hebben verdiend. Waren de huizenprijzen gezakt, dan had ik op deze plek geschreven dat ik altijd met plezier heb gewoond. Wat ook waar is.

Vaderdag 2020
WonenWonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s