Schrijf een boek

‘Er zijn genoeg auteurs die van hun boeken kunnen leven.’

Elke keer wanneer ik iemand hoor zeggen dat hij of zij zijn baan gaat opzeggen om een boek te schrijven, moet ik lachen. Niet doen, wil ik zeggen, en vaak zeg ik het ook nog. Met schrijven verdien je niks. Ik herhaal: niks! Zelfs als je, zoals ik een paar keer, een enorme bestseller schrijft, is Nederland echt te klein om van je royalties te leven. Voor elk verkocht boek krijg je als auteur ongeveer 1 euro. Van een gemiddeld boek worden er zo’n twee- of drieduizend gedrukt. Als je geluk hebt dat die allemaal in een jaar zijn verkocht, heb je dus drieduizend euro verdiend. En het jaar erna misschien nog duizend voor de herdruk. Als je veel geluk hebt en er worden dertigduizend boeken gedrukt en verkocht, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je elk jaar een bestseller schrijft.

Natuurlijk zijn er genoeg auteurs die wel van hun boeken kunnen leven. Omdat ze elk jaar een bestseller schrijven of omdat ze heel veel goed betaalde lezingen en andere neven-inkomsten hebben. Zelf zou ik ook van mijn royalties over veertig boeken kunnen leven. Maar dan moet ik wel kleiner gaan wonen en man en kinderen de deur uit doen.

Schrijversvakschool

Af en toe geef ik les op de schrijversvakschool. Daar vertel ik mijn leerlingen dat je moet schrijven omdat je uit schrijven bestaat. Omdat je het leuk vindt of omdat je graag je naam op de kaft van een boek wil hebben. Als je er dan wat geld aan over houdt, voelt dat als veel. Maar ga er nooit van uit dat je de nieuwe J.K. Rowling bent.

E-boek

Hoewel ik mijn meeste boeken bij reguliere uitgevers heb gepubliceerd, heb ik ook een e-boek via BOL geschreven. Voor elk boek dat daar verkocht wordt verdien ik wel drie of vier euro. Mocht je ene boek in eigen beheer willen uitgeven en je hebt een grote familie en vriendenkring, dan is het best een lucratieve handel. Mijn e-book gaat over schrijver worden. Met daarin onder andere tips over hoe je een uitgever vindt. Veel van de tips die ik daarin geef heb ik in de loop der jaren weer uit andere boeken geleerd. En van al die boeken heb ik er een paar altijd bij de hand. Dat zijn deze twee:

How not to write a novel, een boek geschreven door twee redacteuren die zo veel manuscripten hebben gezien dat ze je voor alle fouten kunnen behoeden. En het boek On Writing van thrillerschrijver Stephen King, dat in het Engels beter te lezen is dan in de matige Nederlandse vertaling.

Zangeres zonder naam

Als kind kreeg ik de typemachine van mijn overgrootvader. Hij was schrijver van liedjes – o.a. voor de Zangeres Zonder Naam. Ik kreeg de typemachine toen ik vijf was en ik schreef hem brieven. Ik had namelijk net leren schrijven. Hij schreef brieven terug en vond dat ik later moest gaan schrijven. Dat heb ik dus gedaan. Maar van die eerste brieven aan mijn overgrootvader (1970) naar de dag dat mijn eerste boek uitkwam (1988) zat nog een eeuwigheid. Toch was ik redelijk jong (23) toen ik mijn eerste boek publiceerde. Een uitgever had ik snel gevonden. Ik had ook weinig concurrentie want niemand anders van 23 had toen een manuscript voor een psychologieboek in een la liggen. Wat ik toen nog niet wist was dat 3,5 % royalties errug weinig is. Ook voor een 23-jarige.

5 tips om nooit te vergeten

Inmiddels ben ik weer dertig jaar verder en leer ik mijn leerlingen dat het ook nu nog niet moeilijk is om een uitgever te vinden. Als je werk goed genoeg is natuurlijk. Als mijn leerlingen alles vergeten wat ik vertel, hoop ik dat ze dit onthouden:

Je hoeft niet een heel manuscript in te leveren. Liever niet zelfs. Je synopsis en beste hoofdstukken is vaak al voldoende.

Verfijn het hoofdstuk waar je aan hebt gewerkt. Maak het nog beter, nog compacter en nog foutlozer. Laat het aan je partner, moeder, kinderen of buurvrouw lezen en vraag om hun reactie. Lees het hardop voor en luister naar het metrum, naar de opbouw, naar de klanken van de woorden. Je hoofdstuk is een muziekstuk en de toehoorder luistert ademloos toe. Wees niet bang om dingen te schrappen of iets helemaal om te gooien.

Behalve de synopsis lever je de eerste drie hoofdstukken van je boek in, of het eerste en twee spannende.

Vertel iets over jezelf, hoe oud je bent, waar je woont, wat je in het dagelijks leven doet en verkoop niet alleen je boek maar ook jezelf!

Prent jezelf in dat er heel veel uitgevers zijn en dat je uiteindelijk de uitgever vindt die het best bij je past. In deze les spelen we verkoper. Ik ben de uitgever en jullie vertellen mij waar je boek over gaat. Maak het zo spannend mogelijk en probeer mij ervan te overtuigen je boek uit te geven.

Het e-boek vind je hier.

Boeken
Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s