Zo verhoog je je weerstand

Weg met stress

Stress heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Wie veel mentale stress heeft, is sneller verkouden en loopt een grotere kans op infecties. De hersenen en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Daardoor is psychologische stress een aanslag op onze weerstand. Spanning en overbelasting hebben bovendien een indirect effect op het immuunsysteem: stress werkt namelijk slechte eet-, drink- en leefgewoonten in de hand.

Slaap genoeg

Korte nachten zijn een aanslag op onze weerstand. Mensen die weinig slapen, doen hun gezondheid tekort. Maar het is nu ook weer niet zo dat meer slaap altijd beter is. De universiteit van San Diego onderzocht het aantal uren slaap van een miljoen ouderen. Het bleek dat de gezondste ouderen gedurende hun volwassen leven niet meer dan zes of zeven uur per nacht hadden geslapen.

Zing tijdens het handen wassen

80 procent van de ziekteverwekkers wordt via de handen verspreid. Helaas, vijf keer per dag 20 seconden lang de handen wassen – zoals ook het RIVM aanraadt – daar zijn de meesten van ons te lui voor. Maar het voorkomt echt ziekten – mits er ook grondig wordt afgedroogd. Zing tijdens het boenen twee keer achter elkaar ‘Lang zal ze leven’, om zeker te weten dat de zeep er lang genoeg op zit.

Koester je vriendschappen

Vriendschap verhoogt de weerstand. Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh injecteerden een verkoudheidsvirus in de neus van vrijwilligers. Mensen die vooraf hadden aangegeven veel vrienden en dierbaren te hebben, hadden minder kans om een koutje te vatten. Sociaal geïsoleerde mensen – die maximaal drie dierbaren hadden – werden vier keer zo vaak verkouden als de rest.

Houd ruzies kort

Vriendschap heeft ook een keerzijde. Een flinke ruzie met een dierbare is een aanslag op je immuunsysteem. Dat ontdekte psycholoog Sheldon Cohen, die al een kwart eeuw onderzoek doet naar de relatie tussen sociale verbanden en het immuunsysteem. Een maand lang ruzie met een vriend, partner of familielid verdubbelt de kans op verkoudheid.

Geloof niet wat er op de vitaminepot staat

Vitamine-C-pillen zijn nergens voor nodig, ook niet als het potje roept dat ze de weerstand verhogen. Dat zegt de Consumentenbond op basis van Europees onderzoek. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, maar hoewel slechts 2 procent van de bevolking dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit eet, komt een tekort aan vitamine C in Nederland niet voor. Gezond eten, genoeg bewegen, voldoende slapen en weinig stress: meer is niet nodig om gezond de winter door te komen. Recent onderzoek in corona-tijd wijst er vooralsnog op dat vitamine K een gunstig effect zou hebben op de weerstand. Je vindt het in onder andere kaas en spinazie.

GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s