Wel samenwonen of niet samenwonen?

‘Ik zal een leuke man niet afslaan, als hij daarna maar weer weggaat.’

Sarah

Vrouwen willen als ze alleen komen te staan best een nieuwe relatie, maar hechten ook aan hun vrijheid. Mannen staan het liefst meteen met hun koffer op de stoep. Vanwaar het verschil?

‘Mensen van mijn generatie waren laat met alles. We twijfelden overal over: wel samenwonen, niet samenwonen, wel of geen kinderen en wanneer. Ik heb tien jaar alleen gewoond. Dan moet iemand wel heel veel extra’s toevoegen om samenwonen de moeite waard te maken.’ Dat zegt Froukje (38). Ze is dichteres en trouwde in 2008. Twee jaar geleden kregen ze een zoon en begin dit jaar besloten ze om wel bij elkaar te blijven, maar niet meer samen te wonen. ‘Ik moet zeggen dat ik relaties sowieso lastig vind. Maar een relatie én samenwonen was gewoon iets te veel van het goede. Ik heb een kind en een huishouden dat aandacht vraagt. Ik heb ook nog een paard en vrienden en ik schrijf. De relatie werd het laatste waar ik aandacht aan besteedde. Hij werd het sluitstuk. Geen wonder dus dat hij aandacht begon te vragen. Dat leverde zo veel ruzie op, dat we besloten om apart te gaan wonen. Dat is misschien een rare beslissing, maar het heeft enorm geholpen. Hij is hier nu om de dag en als hij er is, is het ook echt leuk. Ik kook lekker voor hem, luister naar zijn verhalen en we hebben echt aandacht voor elkaar. We nemen elkaar niet zomaar voor lief. We hangen ook niet suf voor de televisie, want het is bijzonder als we samenzijn.’

Het verhaal van Froukje staat niet op zichzelf. Het Centraal Bureau voor de Statistiek ontdekte een aantal jaar geleden een grote toename in het aantal alleenwonenden, met of zonder kinderen. ‘Mensen zetten hun eigen ontwikkeling, hun eigen wensen en verlangens steeds meer op de voorgrond. En daarmee worden ze ook steeds kritischer,’ schrijft het CBS. Boven de vijfentwintig wonen de meeste mensen met een vaste relatie samen, maar vrouwen die daarna alleen komt te staan, door scheiding of overlijden van de partner, kiezen er vaak voor om alleen te blijven wonen. De reden die vrouwen aangeven om alleen te blijven, ook als ze een nieuwe liefde hebben, is dat ze hechten aan hun gevoel van vrijheid. Dat mannen daar anders over denken, blijkt uit een ander recent onderzoek van het CBS. Vier jaar na een scheiding woont de helft van de mannen opnieuw samen. Bij vrouwen is dat dertig procent. Vrouwen blijven veel langer alleen, zo blijkt. Ze verwachten ook minder vaak te gaan samenwonen. Ze geven vaker dan mannen aan om geen relatie te willen of kiezen voor een LAT-relatie.

Die mannelijke wens om snel samen te gaan wonen ontdekte Sarah (40) toen ze na een huwelijk van vijf jaar weer ging daten. Ze is zelfstandig ondernemer en heeft met haar ex het co-ouderschap over hun zoontje van zeven. ‘Ik zocht een nieuwe liefde via datingsite Parship en zette op mijn profiel dat ik absoluut geen huisje-boompje-beestje wil. Ik vond een nieuwe vriend en door omstandigheden kwam hij een etmaal bij me wonen. Hij stond gelijk met drie koffers op de stoep. Help, dacht ik. Binnen de kortste keren had hij zijn sokken over de stoelen gehangen.’

De sokkenman verdween uit haar leven en daarna meldde een nieuwe man zich. ‘Hij was net twee maanden weduwnaar, zijn vrouw had een heel kort ziekbed gehad. Ik vroeg of hij niet eerst even moest rouwen, maar hij antwoordde dat het leven gewoon doorging. Het was een goed huwelijk geweest zei hij, maar dat je je dan twee maanden later al aanmeldt op een datingsite vond ik wel apart. We woonden ver uit elkaar en hij stelde voor dat ik bij hem kwam wonen. Toen ik vertelde dat ik een eigen zaak heb en niet weg kon, antwoordde hij doodleuk dat hij dan wel bij mij kwam wonen. Ik zit daar echt niet op te wachten. Ik werk lange dagen en vind het heerlijk om alleen thuis te komen. Het fijne van alleen wonen is dat ik mijn huis kan inrichten zoals ik dat wil. Ik kan gewoon een dekbedovertrek met knalroze bloemetjes kopen. Ik kan doen wat ik wil en hoef me niet steeds naar een ander te voegen. Ik vind dat echt bevrijdend.’

Natuurlijk, zo zegt ze zelf, houdt ze ook rekening met haar zoon, die al genoeg te stellen heeft met twee ouders in twee huizen, maar haar gevoel van vrijheid vindt ze het belangrijkst. ‘Ik ben dol op mannen, begrijp me goed. Ik wil ook echt graag een relatie, en ik snap dat als je verliefd bent je de hele tijd samen wilt zijn, maar een beetje latten vind ik prima. Het ene weekend bij de een, het andere weekend bij de ander, dat lijkt me ideaal. Ik zal een lekkere man niet afslaan, als hij daarna maar weer weggaat.’

Relatietherapeute Kathleen Vael, oprichtster van A_therapy, komt vaker vrouwen als Sarah tegen in haar praktijk. ‘Boven de veertig zijn het meestal de vrouwen die uit een relatie stappen. Ze kiezen sneller voor het herstellen van passie en romantiek en zitten minder te wachten op huisje-boompje-beestje. Dat hebben ze niet voor niets achter zich gelaten. Mijn vrouwelijke cliënten zeggen heel vaak dat ze het heerlijk vinden om alleen te zijn. En ze vinden het fijn om hun oude rol van geliefde en minnares weer op te pakken.’

Mannen zijn daar anders in, ziet ook Vael. ‘Ik raad vrijwel nooit een proefscheiding aan, maar als het gebeurt zie ik dat mannen vaak binnen een paar maanden weer een nieuwe vriendin hebben. Vrouwen gebruiken die tijd om weer tot zichzelf te komen. Mannen zijn sneller geneigd om de oude situatie te herstellen. Als er kinderen zijn, blijven die na een echtscheiding vaak bij de moeder wonen. Een nieuwe partner in huis is dan een grote verandering. Mannen vinden het vaak prettig dat er een partner is om voor hun kinderen te zorgen.’

Volgens Vael zijn er soms ook financiële redenen om alleen te blijven. ‘In het echtscheidingsconvenant staat vaak dat een vrouw haar alimentatie verliest als ze weer gaat samenwonen. Veel vrouwen gaan na het krijgen van kinderen parttime werken. Samenwonen betekent soms het opgeven van financiële vrijheid.’

Voor Marijke (65), al twintig jaar weduwe, was er geen enkele financiële reden om haar vriend in huis te nemen. Ze is psycholoog met een bloeiende eigen praktijk. Toen ze een aantal jaar geleden haar nieuwe vriend leerde kennen, kondigde hij aan om na zijn scheiding direct bij haar in huis te komen. ‘Ik had een geweldig huis en ik was na al die jaren gewend om alleen te wonen. Niet alleen gewend, ik vond het heel prettig. Ik kon doen wat ik wilde. Als ik na mijn werk even op de bank wilde zitten met een wijntje kon dat, en hoefde ik even met niemand te praten. Ik was ook bang dat als ik hem in huis haalde ik binnen de kortste keren zijn overhemden zou staan te strijken.’ Na een paar jaar besloot ze na lang aandringen van zijn kant om alsnog om samen te wonen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zij bleef op de begane grond wonen, hij liet de bovenverdieping verbouwen en maakte dat tot zijn eigen studio. ‘Nu heb ik een hele zolderetage waar de Winkler Prins staat, een boekenkast met boeken over Napoleon en de Eerste Wereldoorlog en een plank met modelvliegtuigjes. Noch hij noch ik zit daar ooit. Maar het is fijn dat ik daardoor nog steeds het idee heb dat het mijn huis is.’

Ook Bianca (40), HRM manager, staat niet te springen om direct een man in huis te halen. Ze was achttien jaar samen en daarna zeven jaar single. Sinds kort is ze aan het daten via internet. ‘Ik heb op mijn Parshipprofiel gezet dat ik onafhankelijk ben en mijn vrijheid belangrijk vind. Mannen haken dan al snel af, zo blijkt. Ik heb een paar hele leuke dates gehad, maar mannen zijn al snel hoteldebotel, willen direct een intieme relatie en beginnen over samenwonen, terwijl ik het rustig aan wil doen. De dates zijn leuk, maar ik loop er elke keer tegenaan dat mannen niet willen wat ik wil. Ik ben gewoon heel gelukkig in mijn eentje. Vrienden zeggen dat er genoeg mannen zijn die een onafhankelijke vrouw prettig vinden, maar ik weet niet waar ze rondlopen.’

De vraag blijft natuurlijk waarom die mannen graag zo snel willen samenwonen. ‘Omdat het gezellig is,’ zegt Johan (37). ‘Ik vind het leven prettiger met een vrouw in huis. In al mijn relaties ben ik altijd heel snel gaan samenwonen. Niet officieel, want ik hield mijn eigen woning wel aan, maar ik trok heel snel bij ze in. Ik had ook het idee dat je niet echt hoefde te werken aan een relatie. Dat de liefde die je in het begin voelde genoeg was om je leven daarna te kunnen delen. Dat is heel vaak mis gegaan. Ik ben met schade en schande wijs geworden. Ik vraag mijn vriendin niet meer op de eerste date ten huwelijk, haha. Ik ben nog steeds niet graag alleen, maar ik zie nu wel in dat een relatie moet groeien. Dat verliefd zijn alleen niet genoeg is en dat relaties tijd nodig hebben.’

‘Mijn ervaring,’ zegt Carolien Roodvoets, gezins- en relatietherapeute, ‘is dat mannen slecht alleen kunnen zijn.’ Zij hebben volgens haar een minder goed sociaal leven, minder vrienden. ‘Vrouwen hebben van kind af aan geleerd om hun sociale netwerk te onderhouden.’ Met een netwerk van vriendinnen is het makkelijker om alleen te wonen.

Er is volgens Roodvoets nog een andere reden waarom vrouwen graag alleen blijven wonen ‘Het klinkt misschien oneerbiedig maar de generatie veertig-vijftig-plus heeft niet altijd een even hoog emancipatieniveau. Ze zijn als de dood dat een man verwacht dat ze weer voor hem gaan zorgen. Nu is het ook zo dat vrouwen vaak een oudere man kiezen, en die willen vaak verzorgd worden. Vrouwen in die leeftijd hebben niet altijd zin om allerlei zorgtaken weer op zich te nemen.’

Ook raken vrouwen zichzelf vaak kwijt in een relatie omdat ze zich steeds aanpassen. Of zoals Sarah het omschrijft: ‘Ik ben nogal conflictvermijdend. Ik pas me aan alle kanten aan. Het gevolg is dat ik me aanpaste tot op het bot.’

Roodvoets: ‘Als je niet gaat samenwonen is het makkelijker om je autonomie te bewaren, baas in je eigen huis te zijn en je eigen leefregels op te stellen. Daardoor ga je steeds een beetje beter voelen wie je ook alweer bent. Je komt meer tot jezelf.’

En de mannen dan? Wat beweegt hen om juist wel te willen samenwonen? ‘Ik denk dat mannen vaak onzekerder zijn op het gebied van de liefde. Ze sturen sneller aan op samenwonen omdat ze dat een gevoel van zekerheid geeft. Een man heeft vaak behoefte aan een vrouw die hem coacht. Mannen kunnen slechter alleen zijn. Het is ook bewezen dat mannen die alleen wonen een ongezondere leefstijl hebben. Ze gaan eerder dood als ze alleen wonen.

Vrouwen zorgen niet alleen goed voor ze, ze zijn vaak de architect in de relatie. Ze ontwerpen de gebruiksregels in de relatie. Ze zeggen tegen een man dat hij zijn vrienden eens moet bellen of stellen voor om zin familie met kerst uit te nodigen. Ze helpen mannen met hun sociale relaties en dat vinden mannen behaaglijk.’

Hooikoorts 2020Hooikoorts 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s