Hou tijd over met de 2 minuten regel

getting things doneSinds ik het boek Getting things done van Dave Allen heb gelezen, doe ik honderdduizend dingen tegelijk en hou ik nog tijd over ook. Zijn beste tip? Alles wat ik binnen twee minuten kan doen, moet ik meteen doen. Wat meer tijd kost, moet ik uitstellen of delegeren.

Wat moet ik volgens Allen nog meer doen? Leven zonder stress. En het enige wat ik daarvoor hoef te doen is flink de bezem halen door mijn huis. Ik kieper overvolle laatjes leeg, berg papieren op in plastic mapjes en stuur alle e-mails die ik toch nooit meer ga lezen met één klik op de delete-knop naar het virtuele hiernamaals. Als een herboren mens wandel ik door mijn opgeruimde leven. Maar volgens Allen moet het echte werk nu nog beginnen.

De echte grote schoonmaak moet in mijn hoofd plaatsvinden. De meeste energie verspil ik namelijk door mijn brein als een veredeld boodschappenlijstje te gebruiken. Om mijn hoofd leeg te maken, moet ik alle losse eindjes opschrijven. Belangrijk ook is om elke lijst met vervolgacties te verbinden. Dus niet alleen opschrijven ‘batterijen’, maar ‘batterijen kopen’. Dat klinkt kinderachtig, maar het werkt echt. Daarom schrijf ik niet op ‘garage’, maar ‘garage bellen voor apk’.

Opruimen en lijstjes maken is natuurlijk niet helemaal nieuw. Wel nieuw – voor mij – is de tweeminutenregel. Volgens Allen leidt deze regel tot een spectaculaire tijdwinst. Alles wat ik binnen twee minuten kan doen, moet ik meteen doen. Wat meer tijd kost, moet ik uitstellen of delegeren.

Om echt ruimte te krijgen in mijn hoofd, moet ik ook de langetermijnprojecten opruimen door ze op te schrijven en ook die op een dag weg te strepen. Alle ideeën die daar al jaren rondhangen en waar ik nooit iets mee doe, kosten alleen maar energie. Het idee om ooit nog Italiaans te gaan leren, te trainen voor een marathon of cello te leren spelen, huppetee weg ermee.

Dolblij ben ik met mijn lege bureau en lege hoofd. De truc om het zo te houden is wekelijks onderhoud. Dat is een mooi voornemen voor na de zomer.

Meer informatie: David Allen, Getting things done

 

Kantoor en schoolKantoor en school

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s