Ons brein wil buiten zijn

We interpreteren onze moderne wereld met het brein van een jager-verzamelaar. Harde en onverwachte geluiden zetten onze hersenen direct op scherp. Dat zegt de Amerikaanse neurowetenschapper Kelly Lambert. Dat mensen uren per dag stil zitten kan volgens haar niet goed zijn. ‘Ons brein wil iets te bewegen hebben,’ zegt ze. Grote delen van het brein hebben namelijk te maken met bewegen. En opvallend is dat onze handen relatief veel ruimte in onze hersenen innemen. Een zeer groot deel van de cortex houdt zich bezig met het besturen van onze handen. Wanneer we onze handen bewegen, worden veel grotere delen van de hersenschors geactiveerd dan wanneer we lichaamsdelen bewegen die omvangrijker zijn, zoals onze benen of onze rug.

Dat de natuur de beste plek is om die handen te laten wapperen, blijkt uit het volgende experiment. Proefpersonen zagen daarin eerst een schokkend filmpje, waardoor hun bloeddruk, hartslag en spierspanning toenamen. Vervolgens kregen ze een filmpje van tien minuten te zien met beelden van óf stedelijke, óf natuurlijke omgevingen. Bij mensen die naar natuurscènes hadden gekeken, daalde het stressniveau weer tot nul. Maar proefpersonen die naar stedelijke scènes hadden gekeken, voelden zich nog even gestrest. Kijken naar een natuurlijk landschap kan stress dus al binnen tien minuten verminderen.

En wie het advies om de natuur in te gaan in de wind slaat kan last krijgen van NDD – Nature Deficit Syndrome. Zo noemt de Amerikaanse schrijver Richard Louv het wanneer kinderen – en ook volwassenen trouwens – te weinig tussen het groen komen. Redenen waarom ouders hun kinderen niet in het bos ‘uitlaten’ is volgens Louv omdat ouders bang zijn en allerlei gevaren zien. Gebrek aan bos en een overvloed aan computer- en tv-schermen speelt ook een rol.

Boekentips

De mooiste boeken over wandelen:

De levende berg, De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden.

Het zoutpad, Misschien wel het mooiste boek over wandelen van de laatste jaren. Waargebeurd verhaal over een stel dat alles kwijtraakt en besluit om langs de Engelse zuidkust te gaan lopen met niet meer dan een tent.

Into the wild, de klassieker onder de buitenboeken.

ReizenReizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s