Waarom begin van je relatie de beste voorspeller van geluk is

Ted Huston van de Universiteit van Texas bestudeerde stellen vanaf het begin van hun relatie. Hij volgde 168 stellen veertien jaar lang en ontdekte dat het begin van de relatie de beste voorspeller was voor hoe lang de relatie zou duren en hoe gelukkig die zou zijn.

Country music romance

De ‘country music romances’, zoals Huston ze noemde, waren de stellen die in het begin van hun relatie al veel conflicten hadden. De relatie was soms al een paar keer verbroken voor ze besloten samen verder te gaan. Ze hadden meestal een relatie van drie jaar voor ze dat besloten. Het huwelijk duurde daarna nog twee tot zes jaar.

Hollywood Romance

De ‘Hollywood Romances’ waren stellen die korte, heftige periode van verliefdheid doormaakten. Trouwen of samenwonen deden ze al na anderhalf jaar. Twee jaar na het huwelijk waren ze op elkaar uitgekeken en scheiden deden ze gemiddeld na zeven jaar.

Friendship romance

Relaties die stand hielden begonnen zoals de meeste vriendschappen beginnen. Rustig, stabiel en met een ontwikkeling vergelijkbaar met een vriendschap. Een stabiele relatie is er na gemiddeld twee jaar.

Wat de gelukkige relaties onderscheidde van de ongelukkige is hoe de relatie zich in de eerste twee jaar ontwikkelde. Wie in de eerste twee jaar grote veranderingen doormaakt, heeft een grotere kans om uit elkaar te gaan. Hoe intenser die periode, hoe groter de kans dat de relatie het niet redt.

Boekentip

Het allerbeste psychologieboek over relaties: Houd me vast van Sue Johnson

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s