Behandel je baas als een aap

baas ole eletu

Bazen die niet kunnen delegeren, niet enthousiast zijn, zondebokken zoeken en je het werken onmogelijk maken, uiteindelijk komt dat voort uit onzekerheid. Gelukkig is er een prachtige manier om met die baas om te gaan. Behandel hem (of haar ) als een aap.

In een groep apen bepaalt de groep wie de aanvoerder is; meestal de slimste, sterkste en sociaalste. In bedrijven worden leidinggevenden echter vaak van buitenaf aangewezen. Wie door de groep niet direct als leider wordt erkend, heeft het gevoel voortdurend zijn macht te moeten tonen, zegt bioloog Patrick van Veen. Door te laten merken dat je het leiderschap accepteert, kun je conflicten soms al vermijden. Spreek je baas aan op zijn kennis en vakmanschap en laat merken dat je loyaal bent.

Geef een onzekere baas complimenten, maak duidelijk dat je de zaak onder controle hebt en giet kritiek in de vorm van tips en aandachtspunten. Leg de door je baas te nemen beslissingen tijdig bij hem of haar in de week.

Als de voorgaande tips niet werken en je baas onaangenaam autoritair blijft doen, kun je kijken wat er gebeurt als je een krachtige tegenhouding aanneemt. Dat kan lastig zijn; volgens de beroemde Amerikaanse psycholoog Timothy Leary wekt autoritair gedrag immers onderdanig gedrag op. De een gaat bibberen, de ander rebelleert, maar beide reacties bevestigen de baas in het idee dat je de mindere bent. Laat je dus niet afblaffen en presenteer redelijke argumenten. Zeg duidelijk wat je niet bevalt. Grote kans dat je baas door je strijdbare houding in de verdediging gaat en zijn aanvallend gedrag stopt.

Als de situatie echt hoog oploopt, is energie sparen de beste houding, zegt de Amerikaanse hoogleraar Robert Sutton. In zijn boek The no asshole rule adviseert hij zijn lezers om een lastige baas te zien als een woeste waterval. Het heeft geen zin om tegen de stroom in te zwemmen. Ontspan je dus, vertrouw erop dat er ook een einde aan komt, en – belangrijk volgens Sutton – laat je meevoeren om je energie te sparen.

Hooikoorts 2020Hooikoorts 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s