Dit is waarom vrouwen beter zijn beter in beleggen

Vrouwen zijn beter in beleggen, zo blijkt. Maar waarom? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 70 procent van de getrouwde vrouwen een jaar na het overlijden van hun man hun financieel adviseur de deur uit zet. En terecht, zo blijkt uit ander onderzoek. Vrouwen blijken namelijk beter in beleggen dan mannen. Ze kopen en verkopen minder dan mannen, en die rustige stijl in beleggen levert ze extra winst op. Bovendien nemen vrouwen minder grote risico’s en houden ze hun aandelen langer vast.

Zelf ben ik ook vrouw. Maar van beleggen word ik erg zenuwachtig. De dag dat Trump de Amerikaanse verkiezingen verloor, verkocht ik al mijn aandelen. Tot op de dag van vandaag weet ik niet goed waarom. Misschien omdat ik had gelezen dat iedereen dat deed. Of omdat ik gewoon heel slecht ben in beleggen. Ik vermoed dat laatste.

Daarom besloot ik om dat door iemand anders te laten doen. Ik koos een vriendelijk ogend pensioenfonds uit, waar ik af en toe geld naar over maakte. Het voordeel was dat ik mezelf dwong om geld opzij te zetten voor later. Later leek altijd heel erg ver weg, maar komt steeds sneller dichterbij.

Nu, na twee jaar heeft mijn pensioenfonds mij 70 euro winst opgeleverd. Rendement heet dat. Maar als je bedenkt dat geld door inflatie steeds minder waard wordt, heet het eigenlijk verlies. Want al die tienduizenden euro’s die ik in mijn zzp-pensioenpot stopte hebben me maar zeven tientjes opgeleverd terwijl ik voor het geld zelf minder kan kopen dan twee jaar geleden.

En dus besloot ik om het zelf te doen. Beleggen, hoe moeilijk kon dat nou zijn? Ik opende een aandelenrekening en hevelde mijn zzp-pensioen over naar die nieuwe rekening. Omdat het een pensioenrekening was, mag ik er tot mijn pensioen niet aan komen, maar dat gold ook voor dat zzp-pensioen. Het verschil tussen die twee is dat ik nu zelf mijn aandelen kies. Terwijl ik hiervoor betaalde voor een mannetje/vrouwtje dat ook nog salaris moest hebben en een lease-auto en een dertiende maand. Geen wonder dus dat er voor mij maar 70 euro rendement overbleef.

Later schrijf ik hoe ik dat deed, dat beleggen op eigen kracht. Het is namelijk hartstikke makkelijk. Het leverde me in ieder geval 63% rendement per jaar op. Oftewel: voor elke 1000 euro die ik belegde kreeg ik 630 euro cadeau. En ik weet dat de aandelenmarkt nog nooit zo goed is geweest als nu. Ik weet dat we mogelijk in een bubble leven. Ik weet dat beleggen risico”s met zich meebrengt. Dat ik al mijn geld kan kwijtraken. Maar toch acht ik de kans klein want ik beleg zo defensief als een oud vrouwtje. Maar wel als een heel succesvoloud vrouwtje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s