Zo word je schrijver

Je had gehoord dat ik thuiswerker was geworden en dus belde je me op. Jij was ook thuiswerker. Al jaren en het beviel je goed. Dat je huis een zwijnenstal was geworden en je vrouw je had verlaten, dat nam je op de koop toe. Je telefoon was een tijdje geleden afgesloten, maar nu had je zo’n leuk modern mobieltje gekocht. Iedereen had er tegenwoordig een. Of ik nu ook fulltime schrijver was, net als jij, wilde je weten. Ik vertelde over mijn baan als redacteur bij het tijdschrift en over de opdrachten die af en toe nog wel binnen kwamen van andere tijdschriften. Ik wilde liever niet zoals jij wegkwijnen in een huis waarvan de gordijnen niet meer open kunnen. Ik ben dan wel een thuiswerker, maar geen kluizenaar. Ik vertelde je over de brief die ik had gestuurd naar het Fonds voor de Letteren. Dat had jij ook wel eens gedaan, zei je. Zelfs nadat je een grote prijs had gewonnen hadden ze je nog betaald – al vond je dat zelf eigenlijk nergens voor nodig. Ik begreep wel waarom jij geld kreeg, maar waarom ik? Waarom niet heel hard werken en dan in de weekeinden en avonden boeken schrijven? Maar jij vond dat ik dat niet te hard moest zeggen en al helemaal niet op mijn blog moest zetten. Je andere adviezen heb ik niet meer gehoord, want je beltegoed was bijna op. Je zou me nog een keer meenemen naar het schrijverscafé. Veel drinken, dat was het leukste van schrijver zijn, vond jij. En jouw boeken verkochten zo goed, jij kon zo veel drinken als je wilde. Ook al had de dokter gezegd dat het beter voor je zou zijn om te stoppen. Je lever was al zo groot als je laatste boek.

Door: Manon Sikkel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s