Een minnaar in Lelystad (deel 1)

leystad minnaarFelice heeft twee mannen. De maandag is voor haar minnaar, de rest van de week is voor haar man Tom.

‘Tom is veertien jaar ouder dan ik. Hij was het hoofd van een school in Lelystad en ik kwam solliciteren. Hij had een baard tot op zijn navel en droeg Zweedse klompen en een zwarte fluwelen trui. Hij was een van de allereerste bewoners van Lelystad, wat toen nog een zandvlakte was. Tom was net gescheiden. Zijn ex-vrouw gaf ook les op die school en hij deed het met de juf uit de eerste klas en ook met haar collega met wie ze een duo-baan had trouwens. En dan had hij ook nog een minnares in Amsterdam en rommelde hij met een moeder van school. Ik was eenentwintig, een meisje uit het Gooi. Ik vond het vanzelfsprekend om een zwembad in de tuin te hebben en om vier keer per jaar te gaan skiën en opeens ontmoette ik zo’n sjekkies rokende man in Leee-lystad, zoals ik het toen nog noemde. Ik vond hem heel interessant omdat hij in zo’n andere wereld leefde dan de mijne. Maar ik vond het ook een rare man. Na een paar weken vroeg hij me mee uit eten. Er was alleen een snackbar en een Chinees. Met een loempia in zijn mond vroeg hij of ik met hem op vakantie wilde die zomer. ‘Je hoeft niet gelijk antwoord te geven,’ zei hij nog. Ik was overrompeld, maar vond het ook wel grappig.

Twee weken later zou ik hem mijn antwoord geven. Voor we opnieuw uit eten gingen, gingen we eerst bij mij thuis zwemmen. Hij durfde niet in het zwembad te springen. Achterstevoren kwam hij van het trapje het zwembad in, met die baard en dat spierwitte lijf in een tijgerzwembroekje. Het zag er niet uit, maar ik vond het aandoenlijk. In het zwembad hebben we gezoend en toen was het aan.

Ik was verliefd als ik weet niet wat. Vanaf dat moment gedroeg ik me als een verliefde puber. Ik belde hem op om zijn prachtige stem te horen. Terwijl we elkaar elke dag op school zagen. Hij is echt een beer. Een grote, sterke en intens lieve man. Wat hij leuk aan mij vond? Ik zag er goed uit natuurlijk en hij hield van mijn enthousiasme. Ik nam hem mee uit eten en hij at dingen die hij nog nooit had gegeten. We kwamen uit twee verschillende werelden, maar we pasten verschrikkelijk goed bij elkaar.

In de herfstvakantie woonde ik met hem samen. Zijn vriendinnen zette hij aan de kant, zijn ex-vrouw vertrok naar Spanje en liet de kinderen bij ons.  Tweeëntwintig was is ik en ineens woonde ik in Lelystad met een man en twee dochters van acht en tien. Bovendien zette Tom zich in voor iedereen met wie het slecht ging en heel vaak hadden we kinderen in huis met wie het niet zo goed ging of van wie de ouders een inzinking hadden gehad.  Mijn vader vond het niks. ‘Je zult er wel achter komen’, zei hij. En dat deed ik. Tom bleek een enorme lieverd. Echt een prachtige, zachtaardige man. En we vonden elkaar zo leuk. Mijn vader, zijn ex, iedereen dacht dat het geen stand zou houden omdat we zo verschillend waren. Dat is nu vierendertig jaar geleden en we houden nog steeds ongelooflijk veel van elkaar.

Voor ik Tom ontmoette was er niemand anders. En sinds ik hem ken ook niet. Eén keer ben ik verliefd geworden op een ander, toen ik begin dertig was. Ik heb het direct aan hem verteld: ‘Tom, ik ben verliefd op een ander’, zei ik. ‘Wat schattig,’ zei hij toen.  Dat was een dodelijke opmerking natuurlijk. Ik had liever gehad dat hij het vervelend vond. Het was de eerste keer dat ik met een andere man zoende. Tom vond dat goed. ‘We zijn elkaars bezit niet,’ zei hij. Zelf had hij nooit een ander meer. Hij had meer dan genoeg aan mij zei hij, maar hij vond ook dat hij mij niet kon opeisen.

Na die ene keer speelde het niet meer. Natuurlijk vond ik met een slokje op nog wel eens iemand leuk, maar verliefd werd ik niet meer. Tot acht jaar geleden. We gingen naar een etentje van kennissen, een select gezelschap van zestien mensen. Daar kwam hij binnen. Ik kende hem, want iedereen kende hem. Een bekendheid, althans in mijn generatie. ‘Daar zit ik vanavond naast,’ zei ik tegen Tom. Ik was geen fan van hem, maar ik vond hem wel leuk. Een grote man, net als Tom, en een beetje een excentriekeling. ‘Jij komt naast mij zitten,’ zei ik tegen hem. Dat vond hij leuk. Ik wilde dat zijn vriendin tegenover mij ging zitten zodat ze mij van alles over hem kon vertellen. En toen gebeurde het. Iedereen zag het, Tom, zijn vriendin, de andere mensen aan tafel. Hij wilde opstaan om piano te gaan spelen en we keken elkaar aan. Het gekke is dat er zelfs een foto is gemaakt van dat moment. We keken elkaar in de ogen en we deden niks, het gebeurde gewoon, een vonk. Zo gaat dat soms in de liefde.

Die avond speelde hij piano en ik hing met een glas wijn tegen de piano aan. We namen afscheid met drie zoenen. Drie maanden later kwam ik hem tegen op een bruiloft…

Lees deel 2 hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s