Verboden gevoelens (6)

verboden gevoel 3Stiekem blij zijn als die vriendin wordt afgewezen, genieten van het verdriet van een ander – het zijn gevoelens waarvoor je je zou moeten schamen. Maar ieder mens heeft ze. En er zijn goede redenen om ze niet te onderdrukken. Verboden: niet evenveel van je kinderen houden

Je kunt er niets aan doen, maar je houdt misschien wel meer van je ene kind dan van je andere. Je oudste dochter is een spontaan, vrolijk kind met veel vriendinnetjes. Je jongste dochter is humeurig, moeilijk te peilen en soms plotseling agressief. Je zou van allebei evenveel moeten houden, maar die tweede vind je eigenlijk gewoon een minder leuk mens.

Het is niet ongewoon dat ouders een voorkeur hebben voor een van hun kinderen. Maar het is de vraag of dat ernstige gevolgen heeft. In een onderzoek zijn vierentwintig te vroeg geboren tweelingen – grotendeels eeneiig – vier jaar lang gevolgd. Daarbij bleek dat de meeste moeders binnen twee weken een expliciete voorkeur ontwikkelden voor een van de twee. Deze voorkeur bleef in ieder geval tot het vierde jaar onveranderd. Het voorkeurskind bleek later minder gedragsproblemen te hebben en een hoger iq dan het andere kind.

In Nederland promoveerde de Leidse ontwikkelingspsychologe Caroline Bokhorst dit jaar op gehechtheid bij tweelingen. Daarbij vroeg ze de moeders van de tweelingen rechtstreeks of ze een voorkeur hadden voor een van de twee kinderen. Zo’n tien procent van de moeders beantwoordde die vraag met ja. Bokhorst: ‘Ik heb gekeken of voorkeur voor een van de twee een rol speelt bij de ontwikkeling van de emotionele band, de gehechtheid van het kind aan de moeder. Ook is er gekeken of het verschillend behandelen van kinderen invloed heeft op de gehechtheidsrelatie. In beide gevallen is er geen invloed gevonden.’

Een voorkeur voor de een hoeft de band met het andere kind dus niet te schaden.

Door: Manon Sikkel

Image: Aral Tasher

Ook gepubliceerd in: Psychologie Magazine 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s