Verboden gevoelens (5)

verboden gevoel 7Stiekem blij zijn als die vriendin wordt afgewezen, genieten van het verdriet van een ander – het zijn gevoelens waarvoor je je zou moeten schamen. Maar ieder mens heeft ze. En er zijn goede redenen om ze niet te onderdrukken. Verboden: Fantaseren over iemand anders

Je houdt van je partner, en ook in bed is het leuk. Toch kun je niet helpen dat je gedachten de laatste tijd wel erg vaak afdwalen naar verboden gebied. Die onmogelijke ex met wie de seks zo goed was, die dominante maar aantrekkelijke baas… Is je eigen relatie misschien toch niet zo bevredigend als je dacht?

Tien procent van de Nederlandse vrouwen fantaseert dat ze seks heeft met haar baas. Vierentwintig procent van de mannen heeft fantasieën over prostituees. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van condoomfabrikant Durex. Achtenvijftig procent deelt sommige fantasieën met de partner, maar vertel je je partner ook dat je in bed aan je baas denkt?

Volgens de Amerikaanse psychologen Leitenberg en Henning denken veel mensen ten onrechte dat seksuele fantasieën een onbevredigend seksleven moeten compenseren. De onderzoekers concluderen echter dat mannen en vrouwen die veel fantaseren, vaker en betere seks hebben. Wel voelt één op de vier zich schuldig als ze in bed over een andere partner fantaseren. In een onderzoek onder studenten bleek 22 procent van de vrouwen en acht procent van de mannen er alles aan te doen om hun seksueel getinte gedachten aan een ander te onderdrukken.

Seksuoloog Koos Slob, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, vindt dat onnodig. ‘Dat schuldgevoel werkt heel remmend. Sinds de seksuele revolutie weten we dat dit soort gedachten oké zijn. Alleen als het dwangmatig wordt, als je niet meer zonder die fantasieën kunt, kan het een probleem worden. Het schuldgevoel komt denk ik voort uit de gedachte dat je totaal moet gaan voor je geliefde, zowel lichamelijk als in je gedachten. Ik krijg soms mannen met een erectiestoornis. Dan komt het wel eens voor dat de vrouw meekomt en zegt dat ze niet wil dat haar man een pilletje gebruikt, of een erotische film. “Hij moet opgewonden worden van mij,— zegt zo’n mevrouw. Maar na dertig jaar huwelijk wil zo’n fantasie best helpen, en dat wil zeker niet zeggen dat die man minder van zijn vrouw houdt.’

Door: Manon Sikkel

Image: Aral Tasher

Ook gepubliceerd in: Psychologie Magazine 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s