Verboden gevoelens (4)

verboden gevoel 2Stiekem blij zijn als die vriendin wordt afgewezen, genieten van het verdriet van een ander – het zijn gevoelens waarvoor je je zou moeten schamen. Maar ieder mens heeft ze. En er zijn goede redenen om ze niet te onderdrukken. Verboden: Jezelf beter voelen dan een ander

‘Mijn vriend heeft zijn vrouw na tien jaar voor mij verlaten. Toen we samenwoonden, kwam zijn ex een keer langs om te zien met wie hij haar al die jaren had bedrogen. Gelukkig word ik niet geplaagd door enige vorm van bescheidenheid. Ik heb nou eenmaal een heel fijn leven, een leuke baan, een prachtig huis. Ik vond ook dat ik er fantastisch uitzag die dag en ik zat daar toch maar mooi met een bos bloemen op tafel die ik van haar man had gekregen. De man die haar had verlaten en voor mij had gekozen. Pas toen ze wegging, kreeg ik medelijden en schaamde ik me voor mijn gevoel van superioriteit.’

Jezelf beter voelen dan een ander kan een schuldgevoel oproepen, omdat we geleerd hebben dat alle mensen gelijk zijn. Maar volgens sociaal-psycholoog Jolanda Jetten is dat voor een deel cultureel bepaald. ‘In Nederland heerst een cultuur van: doe maar gewoon. Je mag niet boven het maaiveld uitsteken. In andere culturen worden mensen veel meer op een voetstuk geplaatst, ook door zichzelf. In Amerika is dat heel gebruikelijk, maar ook in Engeland is het geaccepteerd dat mensen verschillende posities hebben. Dus mag je jezelf beter voelen dan anderen in de groep. Bínnen een groep wordt er vaak met haat en nijd gekeken naar degenen die het best presteren. Maar moeten verschillende groepen zich meten met elkaar, dan is het omgekeerd. Dan steunen mensen in de groep juist degenen die het goed doen, want zo komt de groep er beter uit. Of mensen iemand op een voetstuk plaatsen of onderuithalen, hangt dus af van de vergelijking en de context.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s