Verboden gevoelens (3)

verboden gevoel 8Stiekem blij zijn als die vriendin wordt afgewezen, genieten van het verdriet van een ander – het zijn gevoelens waarvoor je je zou moeten schamen. Maar ieder mens heeft ze. En er zijn goede redenen om ze niet te onderdrukken. Verboden: Genieten van geld

Je weet dat geld niet gelukkig maakt. Maar het voelt toch wel erg goed om in het zwembad van je villa in Zuid-Frankrijk te dobberen, terwijl je collega’s op een overvolle camping staan. Het liefst zou je er even langzaam langsrijden in je cabrio en vrolijk naar ze zwaaien. Kinderachtig?

Geld geeft status, en bepaalt daarmee onze positie in de sociale hiërarchie. Daarom voelt het goed om meer te hebben dan een ander. Dat de bezitter daarbij soms geplaagd wordt door schaamte, komt volgens de Amerikaanse psycholoog Kasser doordat ieder mens wel weet dat geld niet echt gelukkig maakt. Je veilig voelen, een sociaal netwerk hebben en jezelf waarderen zijn de belangrijkste voorwaarden voor geluk.

Kasser ontdekte dat mensen die veel waarde hechten aan rijkdom vaak onzeker en angstig zijn. Het kopen van dure spullen is volgens Kasser een manier om met die onzekerheid om te gaan. Maar hoe meer spullen je om je heen verzamelt, hoe angstiger en onzekerder je wordt: de angst verdwijnt immers niet.

Jolanda Jetten, sociaal-psycholoog aan de universiteit van Exeter: ‘Met geld is het zo dat je altijd meer of minder hebt dan anderen. En mensen hebben nu eenmaal de neiging om neerwaartse vergelijkingen te maken. Kijken naar mensen die minder hebben dan jij is een manier om jezelf te beschermen.

Door: Manon Sikkel

Image: Aral Tasher

Ook gepubliceerd in: Psychologie Magazine 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s