Verboden gevoelens (1)

verboden gevoelens aral tasherStiekem blij zijn als die vriendin wordt afgewezen, genieten van het verdriet van een ander – het zijn gevoelens waarvoor je je zou moeten schamen. Maar ieder mens heeft ze. En er zijn goede redenen om ze niet te onderdrukken. Verboden: Lachen om andermans ellende

Ze is bloedmooi en razend succesvol. En ze heeft alles wat jij zou willen hebben: interessant werk, een mooi huis, een leuke man. Als je vriendin je op een dag in tranen belt omdat ze ontdekt heeft dat die leuke man vreemdgaat, kun jij niet anders dan opgelucht ademhalen. Eindelijk gerechtigheid!

Waarom is het leuk om iemand anders onderuit te zien gaan? De filosoof Thomas Hobbes meende dat lachen om de ellende van een ander een gevoel geeft van superioriteit. De Amerikaanse hoogleraar Charles Gruner, die de superioriteitstheorie van Hobbes heeft uitgewerkt, doet al vijftig jaar onderzoek naar humor en beweert dat leedvermaak een uiting is van agressie en egoïsme. Er is altijd een winnaar en een verliezer. Lachen om een ander is ook de bevestiging van het gevoel zelf beter af te zijn.

Volgens psychotherapeut Jan Verhulst is leedvermaak in elk mens aanwezig. ‘Als iemand een vette bmw in de kreukels rijdt, dan mag ik dat graag zien. Maar er zijn gradaties in leedvermaak. Het heeft met opvoeding en sociale context te maken in hoeverre je dit soort gevoelens toelaat. Zo’n auto, dat is maar blik. Maar blij zijn dat iemand bijvoorbeeld een levensbedreigende ziekte heeft, is een ziekelijke vorm van leedvermaak. Daar moet je iets aan doen. In mijn eigen praktijk krijg ik één à twee keer per jaar iemand met een kwaadaardige vorm van leedvermaak. Dat zijn echt nare mensen, die anderen heel slechte dingen toewensen. Of je aan een onschuldige vorm van leedvermaak iets zou moeten doen, is nog maar de vraag. Ik denk het niet. Het is een soort catharsis, een uitlaatklep voor opgekropte agressie.’

Door: Manon Sikkel

Image: Aral Tasher

Ook gepubliceerd in Psychologie Magazine 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s