Hoe weet je of dit de ware is? (6)

ware tord sollieHoe weet je of iemand de ware is? De ware liefde past als een jas. Ware liefde begint met vriendschap en de ware lijkt op je ex. Zeven wetenschappelijke feiten over het vinden van de liefde. Tip 6…

De vier elementen van de ware liefde

Volgens de Zenmeester Thich Nhat Hanh, kent ware liefde vier elementen: ‘Loving kindness’, compassie, vreugde en vrijheid. Als een van die elementen in de relatie ontbreekt, dan wordt het tijd om naar een nieuwe liefde uit te kijken.

Loving kindness is de wens om elkaar gelukkig te maken. Je houdt van elkaar om wie je bent, niet om wie je wilt dat die ander is. Je doet er alles aan om elkaar te leren kennen, te begrijpen en te laten stralen.

Compassie betekent dat de ander jouw pijn wil wegnemen zonder daar iets voor terug te verlangen. In elke relatie neem je bagage mee uit voorgaande relaties. Teleurstellingen, verdriet en woede. Compassie betekent dat je elkaars oude wonden wilt helpen helen.

Vreugde is het derde element van de ware liefde. De ware liefde maakt je altijd aan het lachen. Vrolijkheid en blijdschap moeten altijd de boventoon voeren.

Vrijheid betekent dat je kunt zijn wie je bent. Je moet altijd een gevoel van vrijheid hebben. Niet alleen in de wereld waarin je je begeeft, maar vooral in je hoofd. Volgens Hanh geeft ware liefde een gevoel van innerlijke vrijheid dat je niet eerder als zodanig hebt ervaren.

Door: Manon Sikkel

Image: Tod Sollie

Ook gepubliceerd in: De liefde 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s