Brief aan mijn ex

Man van vroeger, Herinner je je onze woonboot nog? Eigenlijk was het meer een kartonnen bak met een dakje erop. Er was geen verwarming, behalve een oliekachel. Het maakte niet uit of de ramen open of dicht stonden, de wind blies er van alle kanten doorheen. We droegen zeven truien over elkaar die je oma voor ons breide in grappige jarentachtigkleuren. Het leven was ijskoud, maar goed. Inmiddels wonen we in een huis met vijf verdiepingen in wat makelaars ‘de mooiste straat van de stad’ noemen. We hebben het aan alle kanten dichtgemaakt zodat de wind nergens doorheen kan. Het leven is heerlijk warm. We zijn inmiddels gescheiden, dat wel. Twee voordeuren onder één dak. Soms zou ik willen dat ik terug kon naar die half zinkende boot. Ik zou ons door elkaar schudden en roepen: pas op! Blijf van elkaar houden. Blijf elkaar vasthouden. Maakt het uit? Ik denk het niet. We hebben het verkeerd gedaan. Onze liefde voor onze ogen laten verdampen. Gelukkig hebben we nog twee kinderen als levend bewijs van hoeveel we van elkaar gehouden hebben. En natuurlijk ben ik je oneindig dankbaar voor die kinderen, maar net zo dankbaar ben ik je voor al die jaren dat we samen waren. We zijn nu vijftig en statistisch gezien hebben we elk nog dertig jaar te gaan. Jij misschien iets minder omdat je rookt. En van die zestig jaar volwassen leven zijn we dan toch maar mooi de helft samen geweest. We hebben huizen verbouwd, feesten gegeven en heel veel gelachen. Ik was nooit geworden wie ik nu ben als ik jou niet had gehad. Zelfs het feit dat we uit elkaar gingen heeft me uiteindelijk veel moois gebracht. Een nieuwe liefde en het inzicht dat ik kan overleven, ook met een gebroken hart. Maar het meest dankbaar ben ik je voor de liefde die we hadden. Dankjewel voor hoe het was. Vrouw van nu

Door: Manon Sikkel

Image: selfie 2004

Ook verschenen in Psychologie Magazine 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s