Ben jij een levensgenieter, een toekomstplanner of een regelaar?

In opdracht van stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) voerden YoungWorks en Motivaction in 2011 een onderzoek uit onder ruim 1.200 jongeren (12-25 jaar) naar hun financiële zelfredzaamheid en geldgedrag. Ze wilden onderzoeken welke factoren bepalend waren voor hoe jongeren met hun geld omgaan. Meer dan 1000 jongeren vulden een vragenlijst in. Daar kwamen vier hoofdgroepen uit:

  1. De Trendsetter 
    Trendsetters scoren hoog op statusgerichthei. Luxe en rijkdom zijn belangrijk. Wanneer Trendsetters veel geld hebben, willen ze het zo snel mogelijk uitgeven.

2. De Regelaar 
Regelaars hebben veel behoefte aan controle en scoren laag op impulsiviteit en statusgerichtheid. Deze groep stelt zich bescheiden op en is meer geïnteresseerd in goede doelen als WNF en War Child dan in dure, luxe spullen. Ze gaan voorzichtig met geld om, waarbij ze veel controle hebben over hun financiële situatie.

3. De Levensgenieter 
Voor Levensgenieters staat impulsiviteit hoog in het vaandel, maar zij zijn minder statusgericht. Plezier maken is erg belangrijk, waarbij ze liever geld uitgeven aan een gezellige activiteit met anderen dan aan dure spullen. Hebben een gat in hun hand en verliezen regelmatig het overzicht over hun financiën en hebben vaak geen buffer.

4. De Toekomstplanner 
Onafhankelijkheid, behoefte aan controle en status zijn belangrijk voor een Toekomstplanner. Is ambitieus en steekt graag de handen uit de mouwen. Ze weten precies hoeveel geld ze hebben en zijn terughoudend in hun uitgavenpatroon.

 

ReizenReizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s