Hoe weet je of dit de ware is? (2)

ware tord sollieHoe weet je of iemand de ware is? De ware liefde past als een jas. Ware liefde begint met vriendschap en de ware lijkt op je ex. Zeven wetenschappelijke feiten over het vinden van de liefde. Tip 2…

Intimiteit

Niet alleen vriendschap is een indicatie dat iemand de ware is, ook intimiteit is er een. Als het op dat gebied fout zit, is er iets fundamenteels mis. Althans, dat dacht de Engelse gedragswetenschapper Desmond Morris. Morris onderscheidde twaalf fases in intimiteit die begint met aankijken, aanraken en handen vasthouden en eindigt bij seks. Ware liefde doorloopt volgens hem al deze fases.

Maar intimiteit bestaat uit meer dan alleen lichamelijke intimiteit. Dat zegt de Amerikaanse expert, Dennis Bagarozzi. Mensen kunnen namelijk ook intimiteit delen op emotioneel, psychologisch, intellectueel, spiritueel, esthetisch of sociaal gebied. Het probleem in veel relaties is, zo stelt Bagarozzi, is dat beide partners misschien wel evenveel behoefte hebben aan intimiteit, maar dat ze vaak verschillen in het sóórt intimiteit waar ze naar verlangen. Zo vindt de een het misschien belangrijk om zijn diepste gevoelens te kunnen delen (emotionele intimiteit), terwijl de ander liever samen kijkt naar een mooie zonsondergang (esthetische intimiteit). Of heeft de een vooral behoefte aan knuffelen (lichamelijke intimiteit) terwijl de ander juist dol is op een stevige discussie over de stijging van de huizenprijzen (intellectuele intimiteit). Wil je weten of jouw partner de ware is, dan zou je die behoefte aan intimiteit in kaart moeten brengen. Misschien vind je dat de intimiteit ergens tekort komt, maar blijkt die op een ander niveau hele goed overeen te komen.

Lees ook: tip 1 – ware liefde begint met vriendschap

var bol_pml={“id”:”bol_1463420684210″,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000024577643&productid=1001004001307682&”,”site_id”:”41487″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Boek intimiteit”,”link_subid”:”boeken engels”,”image_size”:false,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};https://partnerprogramma.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js

 

Door: Manon Sikkel

Image: Tod Sollie

Ook gepubliceerd in: De liefde 2012

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s