Ben jij een hoarder of een verzamelaar?

hoarder umberto cofiniEen hoarder is iemand die ziekelijk veel spullen verzamelt. Variërend van de man die zijn huis volstapelt met lege pizzadozen tot iemand die negenduizend peper- en zoutstelletjes langs de plinten heeft opgesteld. Maar waar ligt de grens tussen een verzamelaar en een hoarder?

Volgens het psychiatrisch handboek DSM-V is een hoarder iemand die moeite heeft om afstand te doen van spullen ongeacht de werkelijke waarde ervan. De hoarder ervaart stress bij de gedachte dat hij er afstand van zou moeten doen. De spullen nemen zo veel plaats in in zijn leefruimte, dat de oorspronkelijke functie van het voorwerp in het geding komt.

Het verschil tussen een hoarder en een verzamelaar is dat de eerste móét verzamelen en de laatste wíl verzamelen. De collectie van een verzamelaar heeft een marktwaarde omdat er verband bestaat tussen de objecten en ze geclassificeerd zijn. Een verzamelaar weet wat hij in huis heeft. Een hoarder heeft geen idee wat hij bezit. Een ander verschil is dat verzamelaars hun collectie onderhouden, dubbele exemplaren verkopen of ruilen.

Door: Manon Sikkel

Image: Umberto Cofini

Ook verschenen in Quest Psychologie 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s