69 % kans dat Douwe Bob het songfestival wél wint

douwe

Mijn uitgeefster sliep vannacht naast de drummer van Douwe Bob (als je haar eigen man en een hotelmuur wegdenkt). Ze houdt mij en al haar Facebook-vrienden op de hoogte van hoe het er in Stockholm aan toe gaat. En alleen daaruit al kan ik concluderen dat de kansen voor de Bob goed zijn, want overal waar mijn uitgeefster is, winnen mensen prijzen.

Maar miijn Facebook time line wordt ook gevuld met analyses van de plaatsingsvolgorde bij het songfestival 2016. Dat lijkt verdacht veel op analyses van het EK en WK voetbal, waarbij Nederland elke keer weer in DE POEL DES DOODS terecht komt. En omdat mijn uitgeefster deel uitmaakt van de posse van de Bob, speciaal voor haar een anekdote uit de voetbalwereld:

In 2014 werkte reclamebureau Wieden en Kennedy een jaar lang aan de duurste voetbalreclame uit de geschiedenis: Write the future. Opdrachtgever was Nike. Mijn toenmalige zwager was de producer en hij werkte in die tijd 365 dagen per jaar, 20 uur per dag. Ik heb ook geweten hoe duur de commercial was, maar dat ben ik nu vergeten. Wat ik niet ben vergeten is dat de zwager een jaar langs de hele wereld over vloog om alle grote voetballers uit Engeland, Italië, Frankrijk, Brazilië en nog wat landen te filmen. Nederlandse spelers werden niet gefilmd, want Nederland stond op dat moment op de 15e plaats van de wereldranglijst, geen schijn van kans dus om door de eerste ronde te komen.

En toen gebeurde er iets vreemds. De Engelse, Italiaanse, Franse en zelfs de Braziliaanse voetballers voetbalden een stuk minder goed dan de Nederlandse. En Nederland wandelde fluitend naar de halve finale. Het probleem was dat er tijdens de rust nog steeds die commercial was met voetballers die al lang niet meer in de competitie zaten. En dat gastland Brazilië niet eens schitterde, dat had Nike ook niet kunnen denken.

Nike werd zenuwachtig. Het reclamebureau werd zenuwachtig. De zwager lag thuis half dood op de bank bij te komen van een jaar hard werken. Maar omdat Nike zichzelf wel graag wilde verbinden aan de winnaars – en niet aan de verliezers – werd er in nood-tempo een nieuwe commercial gemaakt. Er werd gebrainstormd: Nederland – feest – winnen eh… oranje – koninginnedag en tadaaa daar was een nieuwe reclame, met ‘onze jongens’ in de hoofdrol in plaats van Rooney en Zidane.

Terug naar Zweden: de rangorde zegt niets over de winkansen. Statistiek betekent kansberekening, meer niet. Wat je kunt leren van het WK 2014 is dat kansen kunnen keren. Dat kun je trouwens niet alleen uit het WK leren.

De kans dat Douwe Bob het songfestival wél wint is 69 procent. Morgen leg ik uit waarom.

Door: Manon Sikkel

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s