Hoe weet je of dit de ware is? (1)

ware tord sollieHoe weet je of iemand de ware is? De ware liefde past als een jas. Ware liefde begint met vriendschap en de ware lijkt op je ex. Zeven wetenschappelijke feiten over het vinden van de liefde. Tip 1…

1. Ware liefde begint met vriendschap

Ware liefde bestaat, zegt de Duitse filosoof Wilhelm Schmid. Maar deze openbaart zich pas in de loop van de relatie. Volgens Schmid betekent ware liefde dat er ruimte is voor elkaars tegenstrijdige kanten. En die, zo blijkt, openbaren zich al in het begin van de relatie.

Dat de eerste jaren van een relatie bepalend zijn ontdekte ook psycholoog Ted Huston van de Universiteit van Texas. Veertien jaar lang volgde hij 168 stellen en zo ontdekte hij dat het begin van de relatie de beste voorspeller was van het succes van een relatie. Huston onderscheidt drie soorten relaties. De ‘country music romance’ is de relatie die vanaf het begin met veel conflicten gepaard gaat. Het stormachtige begin leidt meestal tot ene scheiding, twee tot zes jaar later. De ‘Hollywood romance’ is een relatie die begint met een korte, heftige periode van verliefdheid. Twee jaar later zijn beiden al op elkaar uitgekeken en gemiddeld gaan ze na zeven jaar uit elkaar. Relaties die stand houden, zo ontdekte Huston,  beginnen vrijwel altijd zoals de meeste vriendschappen beginnen, met een rustig en stabiel begin en veel gedeelde interesses. Je beste vriend of vriendin zou dus zomaar de ware kunnen zijn.

Door: Manon Sikkel

Image: Tod Sollie

Ook gepubliceerd in: De liefde 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s