Wat is spirituele intimiteit?

intimiteit sweet iceIntellectuele intimiteit, esthetische intimiteit en spirituele intimiteit. De meeste mensen denken dat intimiteit slechts uit een component bestaat. Volgens de Amerikaanse intimiteitsexpert Dennis Bagarozzi bestaan er negen vormen van intimiteit. 

Dennis Bagarozzi concludeert dat er maar liefst negen gebieden zijn waarop mensen intimiteit kunnen ervaren. Hij onderscheidt achtereenvolgens emotionele, psychologische, intellectuele, seksuele, lichamelijke, spirituele, esthetische, sociale en temporele intimiteit.

Het probleem in veel relaties is, zo stelt Bagarozzi, dat beide partners over het geheel genomen misschien wel evenveel behoefte hebben aan intimiteit, maar dat ze vaak verschillen in het sóórt intimiteit waar ze naar verlangen. Zo vindt de een het bijvoorbeeld belangrijk om zijn diepste gevoelens te kunnen delen (emotionele intimiteit), terwijl de ander liever samen kijkt naar een mooie zonsondergang (esthetische intimiteit). Of heeft de een het meest behoefte aan een troostende knuffel (lichamelijke intimiteit) terwijl de ander juist dol is op een stevige discussie over de stijging van de huizenprijzen (intellectuele intimiteit). Volgens Bagarozzi zou ieder stel de negen intimiteitsbehoeften van beide partners in kaart moeten brengen.

Door: Manon Sikkel

Image: Sweet Ice

Ook gepubliceerd in: De liefde 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s