(Weer) single: alleen op vakantie of een staycation?

Voor het eerst alleen op vakantie, hoe ging dat ook alweer? Als je relatie voorbij is, is vakantie niet het eerste waar je aan denkt. Maar net wanneer je denkt dat je alles weer onder controle hebt is het daar, dat gapende gat dat zomervakantie heet. Op vakantie wanneer je relatie net is gesneuveld? Drie vrouwen vertellen…

Voor het eerst alleen op vakantie, hoe ging dat ook alweer? Als je relatie voorbij is, is vakantie niet het eerste waar je aan denkt. Maar net wanneer je denkt dat je alles weer onder controle hebt is het daar, dat gapende gat dat zomervakantie heet. En tenzij je je deze zomer wilt opwerpen als planten- en poezenverzorger in de huizen van je vrienden, zul je iets moeten regelen. Het voordeel is dat je geen partner hebt die je probeert over te halen om te gaan wandelen in IJsland als jij liever op een Thais strand ligt. Nadeel is dat er nu niemand is om het stuur van je over te nemen als je uitgeput over de autoroute du Sud rijdt. Ook financieel is het misschien iets zwaarder dan voorheen. Troost is dat je niet de enige bent. Er zijn 2,8 miljoen singles in Nederland waarvan bijna een half miljoen een-ouder-gezinnen. En wat zij kunnen, kun jij ook. Drie vrouwen vertellen over hun eerste vakantie alleen…

Lian (46), programmamaakster/regisseuse

‘Die eerste zomer na mijn scheiding ging ik met mijn dochters (toen 1 en 4) in onze oude Volvo op de bonnefooi naar Frankrijk. We begonnen in de Dordogne. Dat hele stuk heb ik in één keer gereden want stoppen is voor watjes. Ik voelde me een held in een heel goed verhaal. Dan had ik mijn vierjarige dochter naast me zitten op de bijrijderstoel met zo’n grote plattegrond in haar handen. Ik koos voor kamperen op de bonnefooi omdat het paste bij mijn algehele gevoel van vrijheid. De wereld lag weer helemaal open en daar hoort een beetje rondtrekken met een Volvo en een tentje bij.

Wat ik me vooral herinner is dat ik een onverwoestbaar humeur had. De eerste dagen regende het als een gek. Dan zat ik met de kinderen te ontbijten in de auto in de stromende regen. “Leuk hè, jongens”, zei ik dan tegen ze, “ontbijten in de auto”. Ik had een tent die iets te groot was om in mijn eentje op te zetten. Dan stond ik daar in zo’n warme nylon tent. Een kind zat in de auto omdat ze anders de camping af zou kruipen, de ander stond heel lief met een stormlijntje in haar hand te wachten op instructies.

Er waren altijd mannen die met een biertje voor hun tent zaten te kijken hoe ik dat deed en aanboden om te helpen. “Nee hoor,” zei ik dan. Ik bleef steeds een dag of drie en trok dan weer verder. Tent afbreken, camping zoeken en weer die tent opzetten, en altijd onder het oog van al die gezinnen en die mannen die zo graag wilden helpen, maar eigenlijk niet mochten van hun vrouw.

Ik vond mezelf heel stoer dat ik het allemaal alleen kon. Ik wilde bewijzen dat ik het heel goed kon in mijn eentje met twee jonge kinderen. Ik was één grote commercial voor de vrouw die niemand nodig had.

Klein minpuntje was dat de auto steeds stuk ging. Aan zo’n oude Volvo gaat op den duur alles kapot wat maar kapot kan. En zo reed ik van garage naar garage. Ik geloof dat ik alle Volvogarages van Frankrijk wel gezien heb die zomer. Maar ik was in zo’n stoere modus dat ik alles leuk vond, zelfs dat. Ik voelde me zo vrij als een vogeltje. Ik vond het heerlijk om in die auto te zitten en het idee te hebben dat ik alle kanten op kon. Dat was wel exemplarisch voor hoe ik me toen voelde.

Die eerste zomer was ook leerzaam. Ik ben van nature heel rusteloos. Ik bleef maar op zoek naar de ideale camping. Soms bezocht ik er wel zes op een dag. Ik miste iemand om me te corrigeren. Mijn ex was altijd degene die zei: “hier blijven we” in plaats van eindeloos verder te zoeken naar een nóg beter plekje. Ik had niemand meer om mijn onhebbelijkheden te corrigeren.

Als ik het nu vertel klinkt het best wel sneu, maar zo heb ik het niet ervaren. Ik maakte er echt een feest van. Als we onderweg stopten, dan had ik een mand vol lekkere hapjes bij me en dekte ik een picknicktafel met een kleed en een vaasje bloemen erop. Ik voelde overal waar ik kwam bewonderende blikken.

Ik was alles behalve het zielige vrouwtje dat net gescheiden was.

Het gekke is dat je je in je eentje veel vrijer voelt. Alleen de avonden vond lastig. Want campings stikken van de gezinnen. Iedereen zat voor zijn tent te kletsen en ik zat daar in mijn eentje. Ik had natuurlijk ook naar een camping voor alleenstaande ouders kunnen gaan, maar daar wilde ik niet bijhoren. Ik wil graag bij de gewone mensen horen. Je hebt toch ook geen aparte campings voor Volvorijders of mensen met dochters? Hoewel ik wel mensen kennen die op campings voor alleenstaanden de liefde van hun leven zijn tegengekomen. Het is gewoon eigenwijsheid van mij om daar niet bij te willen horen.

Ik heb er geen spijt van dat ik het zo heb gedaan, alleen terug in Nederland was ik kapot. Mijn ex nam de kinderen toen mee op vakantie en ik heb toen geloof ik twee weken geslapen om bij te komen van de vakantie. Daarna was ik heel blij dat ik gewoon weer mocht werken. Dat eindeloze gesjacher, van camping naar camping, daar kan ik nu wel om lachen. Na die zomer bedacht ik dat ik voortaan iets moest regelen zodat ik ook wat volwassenen om me heen had. Komende zomer ga ik met vrienden en al onze kinderen naar Spanje. Ik heb nu een Fiat Panda. De uitdaging is nu of de Panda Spanje gaat halen.’

Kathleen (45), relatietherapeute

‘Ik had de scheiding vlak voor de kerst aangevraagd. Het was de eerste keer dat we de kerstdagen hadden verdeeld. Voor net gescheiden mensen zijn de kerstdagen de hel op aarde. Je wordt zelden zó geconfronteerd met je verbroken relatie als dan. Ik heb me door die dagen heen geworsteld en daarna was ik uitgeput.  “Weet je wat wij gaan doen?” vroeg ik aan mijn dochter Naomi, “wij gaan naar Disneyland Parijs.” Wat ik me niet had gerealiseerd was dat het in Disneyland gewoon de hele maand januari nog kerst is. Overal zie je kerstversiering en kerstmannen en uit alle luidsprekers klonk dat verschrikkelijke liedje uit Sneeuwwitje: Some day my prince will come. Ik heb toen een van de grootste lessen uit mijn leven geleerd. Ik merkte dat het me zo veel energie kostte om me ertegen te verzetten, dat ik mijn verzet beter kon opgeven. If you can’t beat them, join them, dacht ik.

Na die ervaring viel de zomervakantie eigenlijk heel erg mee. De ruwe kantjes van de scheiding waren er toen wel af en ik  heb een geweldige vakantie gehad. Ik ben samen met Naomi en vrienden op vakantie gegaan. Het was een heel spontaan plan, gewoon op een avond samen met die vriendin bedacht. We waren nog nooit eerder samen op vakantie geweest, maar ze is een goede vriendin en ze heeft een leuke man die ik ook goed ken. En om nog een beetje privacy te houden hadden we twee appartementen in een resort in Turkije gehuurd. Daar hebben we twee weken gezeten. Het voordeel was dat wij soms op de kinderen van mijn vrienden konden passen zodat zij soms ook lekker met z’n tweetjes uit eten konden. En we hadden ieder ons eigen appartement zodat er ook genoeg privacy was. Overdag zaten we met z’n allen op het strand. Het was een heel relaxte vakantie.

In mijn praktijk zie ik trouwens vaak mensen met het probleem van die eerste vakantie na de scheiding worstelen. Mannen hebben heel vaak een nieuwe partner en kiezen er dan snel voor om met kinderen én hun nieuwe liefde op reis te gaan. Sommige kinderen vinden dat prettig, maar negen van de tien kinderen vindt het echt prettiger om eerst alleen met de eigen ouder op vakantie te gaan.

En dat is ook leuk. Die eerste vakantie met z’n tweetjes, daar heeft mijn dochter het nog altijd over. Wat we deze zomer gaan doen weet ik nog niet. Een last minute vermoed ik. Iets met zon en zee.’

Marcia (37), medewerkster privé-kliniek

‘Al jaren wil ik naar Ibiza. Eind vorig jaar ben ik gescheiden. Mijn ex en ik waren tien jaar samen. We gingen wel eens op vakantie, maar hij was voor zijn werk vaak in het buitenland en als hij hier was, dan vond hij het fijn om samen met mij in Nederland te blijven. Toen we net uit elkaar waren, sprak ik op de verjaardag van mijn beste vriendin ene Angelique, met wie ik altijd vreselijk veel plezier heb. Ik ken haar niet, behalve van feestjes. Daarna gingen we uit en het werd een rare avond. Ik had gedronken en in mijn enthousiasme zei ik: we gaan naar Ibiza. Op een dag heb ik haar een mail gestuurd en gevraagd of ze echt met mij naar Ibiza wilde. Wat een beetje als grap begon werd toen heel serieus. Voor we het wisten hadden we een vlucht geboekt en een appartement voor tien dagen.

Daarvoor had ik nog het plan om op bezoek te gaan bij iemand die tijdelijk op Curaçao woonde. Ook haar was ik op een feest tegengekomen. Ze stond op het punt van vertrekken en ik vroeg of ik langs kon komen. Dat mocht, al werd het uiteindelijk Ibiza.

Dat merk ik wel nu ik single ben, dat je veel meer initiatief moet nemen. Je moet zelf dingen regelen, want ze komen niet naar je toe. Dat merkte ik al toen ik als verse single wilde uitgaan. Ik bleek heel weinig alleenstaanden in mijn vriendenkring te hebben. Dus met wie moest ik uit? Inmiddels ken ik een heleboel leuke vrouwen om mee uit te gaan. En hoewel een scheiding natuurlijk ook veel verdriet met zich meebrengt, biedt het ook nieuwe kansen. Ik ben echt een nieuw leven begonnen.

In september vertrekken we, dan zijn de eindfeesten op Ibiza. Dan komen wereldberoemde DJ’s daar draaien in clubs en op de stranden. De vaste Ibizagangers weten dat mei en september de beste maanden zijn, dus dat trekt leuk publiek. En hoewel de reis heel betaalbaar is, kost het uitgaan wel wat extra’s. Als vrouw schijnt het gelukkig makkelijk te zijn om aan kaartjes te komen. We zitten in Ibiza stad, vlak bij het strand waar het allemaal gebeurt. Toen ik mijn ex vertelde dat ik naar Ibiza ging, moest hij lachen en zei: dat wilde je altijd al.

Ik verheug me er enorm op. Niet alleen omdat ik nu eindelijk naar Ibiza ga, maar ook om daar samen met Angelique naartoe te gaan. Het voelt nu al alsof ik er een nieuwe vriendin bij heb. Scheiden is altijd verdrietig, maar uit al het slechte moet je altijd iets goeds overhouden.’

Tips

In tijd van nood leert men zijn vrienden kennen nietwaar? Vraag al je vrienden of je in de zomer een nachtje kan komen logeren. Stap in de auto en maak een rondreis langs alle campings en vakantiehuizen waar je vrienden zijn. Grote kans dat je overal met open armen wordt ontvangen.

Geef jezelf vrij van Facebook, Twitter en mail. Het gaat erom dat jij van je vakantie geniet. Je eerste zomer alleen is niet bedoeld om de thuisblijvers te laten zien hoe geweldig leuk je het hebt, maar om het zelf leuk te hebben.

Gebruik je vakantie om te reflecteren. Je relatie is niet voor niets voorbij. Eenmaal weg uit je vertrouwde omgeving kun je beter nadenken over wat je met je leven wilt. Zie je vakantie als een avontuurlijk begin van een nieuw leven.

Misschien vind je het eng om alleen uit eten te gaan, op een terras te zitten of vreemden aan te spreken. Geef jezelf een uitdaging en doe elke dag iets wat je eigenlijk niet durft: ‘Do one thing that scares you every day’.

En troost je met de gedachte dat in Corona-tijd bijna niemand met vakantie gaat en het heel normaal is om voor een staycation te kiezen.

Tips voor een perfecte staycation

Staycation, boek met tips om meer te besparen dan alleen geld

Koop een parasol

Wandelschoenen

Cocktailshaker

Hooikoorts 2020Hooikoorts 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s