24 uur Dubai

dubai jens oliver meiertDubai: Las Vegas zonder casino’s, Monaco in de woestijn. In tien jaar tijd heeft het woestijnstadje aan de Perzische golf zich ontwikkeld tot luxe oase voor de internationale jetset.

Op de lijst gekke plekken op de wereld staat Dubai hoog bovenaan. Op het eerste gezicht oogt het als Fritz Lang’s Metropolis, maar wie goed zoekt – 10 million tourists can’t be wrong – ontdekt een oase met witte stranden, palmbomen en hotels als uit een Arabisch sprookje. Naar Dubai vliegen en op de bonnefooi een beetje ronddwalen zoals je dat in New York of Rome doet, bestaat niet. Het leven in Dubai speelt zich niet op straat af, maar binnen. Dat is ook niet raar als je bedenkt dat de temperaturen hier in de zomer oplopen tot vijftig graden.

Toen de emir, sjeik Maktoem III, begin jaren negentig een achtbaansweg liet aanleggen toen hier nog drie man en een kip woonden, verklaarde iedereen hem voor gek. Maar de sjeik had grootse plannen met Dubai en – dankzij een laatste restje olie – geld om het te financieren.

In de hal van een van de weinige musea van Dubai hangen twee luchtfoto’s. Een uit 1991 en een van vorig jaar. Op de eerste foto zie je de snelweg een beetje verloren in het zand liggen. In 2005 is diezelfde weg omzoomd met hoogbouw. En Dubai bouwt door. Nog meer hotels, nog meer torens, nog meer shopping malls. ‘Hier wordt geschiedenis gebouwd’ staat er op een billboard waar straks de hoogste toren en het grootste winkelcentrum ter wereld staan.

Vlak voor de kust wordt de laatste hand gelegd aan een reusachtige palmboom in zee waar nog eens vijftig luxueuze hotels komen voor de rijken en beroemden van deze aarde. En voor wie een opgespoten palmboom nog niet genoeg gekkigheid biedt, ligt vier kilometer verderop de Wereld, waar 300 eilandjes in de vorm van de wereldkaart te koop zijn voor prijzen tussen de zes miljoen en 1,8 miljard dollar per eiland. Potentiële kopers voor nieuwbouw worden gelokt met een gratis auto. Koop je een huis in Dubai, dan krijg je er een Jaguar bij cadeau.

Heen en weer rijdend over de enige snelweg vraag je je af of er wel mensen wonen in Dubai. Die wonen er – zo’n anderhalf miljoen, waarvan tachtig procent buitenlanders. Overdag vind je ze in de shopping malls vol marmer en nog meer marmer. Het winkelcentrum is de hang-out van de oliesjeiks en rijke toeristen uit Libanon, Iran en Saoedi-Arabië. Als prinsessen uit Duizend-en-een-nacht zie je er vrouwen flaneren tussen de winkels van Dior, Chanel en Prada. Zwart gesluierd in hun abaya’s, een Fendi-tasje over de schouder.

Het Londense Harvey Nichols, het beroemde New Yorkse Tiffany en alle grote modemerken hebben hier wel een winkel. In een van de grootste winkelcentra, Deira City Centre, vind je flagship stores van onder andere Brioni, Baldessarini, Paul & Shark en Zilli. Maar ook Armani, Luis Vuitton, Hugo Boss en Paul Smith zijn er goed vertegenwoordigd. Maar er is ook een afdeling Arabian Treasures, waar je handgeknoopte kleden en waterpijpen kunt kopen. Dankzij de winkel van het eeuwenoude parfumhuis Abdul Samad Al Quarashi ruikt het hele winkelcentrum naar vanille, lindebloesem en saffraan. De wierook die hier per kilo over de toonbank gaat, kost dertigduizend euro, drie keer zoveel als een kilo goud.

Niet alles is glim en glitter. Goed verstopt tussen de moderne hoogbouw vind je in de wijk Bur Dubai de traditionele soeks. En hoewel de meeste toeristen zich door hun reisgids naar de kruiden- en goudsoek laten leiden, is de vismarkt de meest indrukwekkende. De vraag is natuurlijk wat je moet doen met een glanzende red snapper of een stuk verse haai. Gelukkig wijst een bord buiten de markt naar het Grill & Shark restaurant, dat niet meer is dan vier wiebelige tafeltjes onder een rieten afdakje. Als je de drukke autoweg die er langsloopt even wegdenkt, zit je hier prachtig aan zee. Koop je een kilo vis op de markt, dan maakt de kok die binnen een half uur voor je klaar. Gegrild in een dikke zoutkorst en met een vulling van koriander, tomaat en ui. Zo lekker eet je zelfs niet in Gordon Ramsays restaurant in het Hilton Dubai.

Iets verderop, in de oude stad, ligt de Creek, zoals het bijna fluorescerend blauwe water hier heet. Langs de kade worden de Dhows gelost, de traditionele houten vrachtschepen die af en aan over het water varen. Daar tussendoor varen de abra’s, de houten watertaxi’s die je voor een paar dirham naar de overkant brengen. Vanaf het water heb je het mooiste uitzicht over de stad. Met aan de ene kant Bastakia, het oudste deel van Dubai en het paleis van de sjeik, en aan de andere kant torens van staal en glas.

Hoe veel winkelcentra Dubai ook bouwt, de meeste toeristen komen hier voor het mooie weer, met een gemiddelde temperatuur van 24 graden in januari en van 42 graden in juli. En de beste plek om lui aan het strand te liggen is niet het duurste hotel ter wereld, of het grootste, hoogste of meest glimmende, maar het enige hotel dat in Arabische stijl is gebouwd. Het Madinat Jumeirah is de plek waar Oost en West elkaar echt ontmoeten. Vijftien kilometer buiten het centrum, aan een wit strand met palmbomen is hier een klein Venetië nagebouwd. Twee luxe hotels – waarvan eentje een imitatie van een zomerpaleis van de sjeik – en een paar Arabische villa’s zijn met elkaar verbonden door kleine watertjes. De abra’s brengen de hotelgasten heen en weer, tussen het privé-strand, een van de vijftig restaurants of de spa. Gasten worden met een goudkleurige Bentley opgehaald van het vliegveld. Wie echt rust en privacy wil, huurt op het complex een van de zeven Malakiya villa’s, elk met eigen zwembad en inwonende butler.

De enige reden om dan nog uit je kamer – of zwembad – te komen, is voor een high tea, die hier in Dubai tot kunstvorm is verheven. En om aan het eind van de dag een balletje te slaan op de Montgomerie Golf Club – een Schotse links-baan met de grootste green ter wereld. Een caddy is niet nodig. Daar heb je de butler voor.

[Kader]

Golf

Montgomerie Golf Club, Emirates Hills Estate, Tel: +971 4 380 1333, http://www.themontgomerie.com.

High tea

Burj Al-Arab. Voor 400 dirham (ongeveer 90 euro) kun je een kopje thee drinken in het enige zevensterren-hotel ter wereld. Reserveren verplicht. Jumeirah Beach Road, Tel: +971 4 301 7777, http://www.burj-al-arab.com.

Ritz-Carlton, een van de mooiste Ritz-hotels ter wereld staat in Dubai. High tea met versgebakken scones. Al-Sufouh Road, Tel: +971 4 399 4000, http://www.ritzcarlton.com.

Madinat Jumeirah, voor een Arabische high tea, met hoemoes, feta, verse munt en spinaziebrood – en champagne. Al-Sufouh road, Tel: +971 4 366 6730, http://www.madinatjumeirah.com.

Hotel

Madinat Jumeirah, Al-Sufouh road, Tel: +971 4 366 8888, www.madinatjumeirah.com, www.malakiyavillas.com.

Soek

Vismarkt, vlakbij de Shindagha-tunnel, Deira. Lunch in het tegenover gelegen Grill & Shark restaurant.

Winkels

Deira City Centre, Al Garhoud Bridge Road, http://www.deiracitycentre.com.

Emirates Towers Shopping Boulevard, Sheikh Zayed Road, http://www.jumeirahemiratestowers.com.

Mall of the Emirates, Sheikh Zayed Road, http://www.malloftheemirates.com.

Door: Manon Sikkel

Image: Jens Oliver Meiert

Ook gepubliceerd in: Hide & Chic 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s