Hoe het begon…

stuivers

Donderdag 7 maart 2013

Op het toilet van het café lag vijf cent. Toen ik een uur later terug kwam, lagen er twee munten van vijf cent. Zo makkelijk was dat dus. Die munt van vijf cent had zichzelf verdubbeld. En wat een munt kan, kan ik ook. Ik zou de munten ruilen voor iets beters, iets groters, duurders en dat vervolgens ook weer ruilen. Was er niet een Canadees geweest die op die manier een rode paperclip voor een huis had weten te ruilen? Ik nam beide munten mee en bood ze nog dezelfde avond aan op Facebook: ‘Wie heeft iets bijzonders te koop voor tien cent? De eerste lp van de Beatles, een gesigneerd exemplaar van de Avonden, vierentachtig stoeptegels, een heg, een gele parasol, rijlaarzen, een fiat panda?’ Nog geen vijf minuten later meldde Willemijn zich. Ze wilde voor tien cent wel een maaltijd komen koken bij iemand thuis, en dan deed ze ook nog de boodschappen. Ik besloot in te gaan op haar aanbod – en om praktische redenen niet op het aanbod van de vriendin in Spanje die zeven zwangere zwerfkatten aanbood plus een overnachting.

En zo zette ik dezelfde avond nog een nieuwe oproep op Facebook: Diner aan huis, wie biedt? Mijn vriendin Willemijn Tillmans (half dertig, knap, lang, slim, extreem grappig, razendgoeie redacteur en fantastische hobbykok) komt bij jou thuis een driegangen-diner koken. Ze doet ook nog de boodschappen.
Ik betaal haar daar tien cent voor, maar ik wil winst maken op Willemijn. Ik ben zeg maar haar eh ‘pooier’. Bied mij een bedrag en de hoogste bieder krijgt Willemijn. Ze is goed in kip.

7 maart 2013

De eerste stap van tien cent naar tienduizend euro is gemaakt. Binnen twee uur heb ik mijn twee stuivers weten in te wisselen voor een drie-gangendiner. Hoe veel dat waard is, weet ik pas als iemand daar iets op biedt.

8 maart 2013

Ik had dus een drie-gangendiner in de aanbieding. Een vriendin bood vervolgens 9,50, een columniste die net een dichtbundel had gepubliceerd bood via Twitter twee gesigneerde exemplaren plus tien euro. Maar ze woonde in Appingedam… Toen kwam Kunstenaar Jan Hoek die een WII-console met spellen plus een Ethiopische sleutelhanger  aanbood. En hij woont op fietsafstand van mijn huis. We spraken een datum af waarop we allemaal konden. Willemijn ging voor hem koken, maar voorwaarde was dat ik zelf zou meekomen als tafeldame om de conversatie op gang te houden en mijn man om na afloop de afwas te doen.

In de aanbieding: een WII-console en een Ethiopische sleutelhanger (op de spellen is al een bod gedaan).

Wie biedt?

10-3-2013

Alles is te koop, zo blijkt. Zelfs Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen. Dolblij is hij met zijn Ethiopische sleutelhanger. ‘Een droom is uitgekomen’, schreef hij. In ruil voor de sleutelhanger wil hij wel een column voor iemand schrijven, of over iemand. Heb je een boek geschreven, een film gemaakt of heb je net een heel lekker drie-gangendiner met kip gemaakt en wil je dat terug zien in een column? Dat kan. Het enige wat je hoeft te doen is geld bieden. Hoe meer hoe beter. Spullen mogen ook, maar dan moet het wel echt iets van waarde zijn. Dus niet zoiets als een Ethiopische sleutelhanger, want die heeft iedereen al.

Wie biedt?

De bieder bleek fotograaf/regisseur Sander Veeneman te zijn. In 1994 maakte hij een prachtig portret van Nelson Mandela, die toen op bezoek was in Nederland. Veeneman verkoopt zijn foto nu in een gelimiteerde oplage, gesigneerd en ingelijst voor 395 euro. Met dat geld wil hij geld ophalen voor zijn eerste speelfilm.

Jean-Pierre Geelen zal voor het eerst in zijn leven een column schrijven over een film die nog niet bestaat. In ruil voor dit alles ben ik nu de trotse bezitter van een prachtige foto van een beroemde fotograaf met daarop een van de meest inspirerende mensen die ik ooit heb gezien. Het enige wat ik nu nog hoef te doen is deze prachtige foto te ruilen tegen, ja tegen wat eigenlijk?

Wie biedt? (geld of goederen of gewoon heel veel gesigneerde boeken van dode schrijvers)

Het is een prachtige foto, ik kan niet anders zeggen. Nou ja, ik kan het wel anders zeggen, maar ik doe het niet. De foto werd in 1994 gemaakt door fotograaf/regisseur Sander Veeneman. Nu verkoopt hij hem in een gelimiteerde oplage, gesigneerd en ingelijst voor 395 euro. Met het geld dat de verkoop opbrengt wil hij zijn eerste speelfilm financieren.

EN IK HEB ‘M!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wie biedt?

Ik hoop natuurlijk op 395 euro, maar minder mag ook. Maar heb je toevallig een waterscooter, een iPad mini, een fiets met zeven versnellingen of dertig liter truffelolie in de garage staan waar je graag vanaf wil? Ik ruil van alles, als het me maar op weg brengt naar die tienduizend euro die ik uiteindelijk aan dit experiment wil overhouden.

Bieden vanaf 75 euro…

Het was een mooie actie, twee munten van vijf cent ruilen tegen iets dat meer waard was om daarmee tienduizend euro te verdienen. Vierentwintig uur nadat ik mijn actie was gestart, had ik al een berg reacties. Zo wilde Willemijn wel komen koken bij Jan Hoek in ruil voor twee munten en Jan Hoek wilde dat diner wel ruilen voor een Ethiopische sleutelhanger. Volkskrant-columnist Jen-Pierre Geelen wilde al heel lang een Ethiopische sleutelhanger hebben en ruilde die met plezier voor een column, die de fotograaf van het prachtige portret van Nelson Mandela wel wilde. Alles leek goed te gaan, tot Willemijn het diner moest afzeggen wegens droeve familie-omstandigheden, waardoor Jan Hoek zijn Ethiopische sleutelhanger niet kwijtraakte etc.

Inmiddels is het maanden later en krijg ik nog steeds reacties van lezers. Dit is het meest bezochte blog waar niets gebeurt… Daarom begin ik vandaag gewoon opnieuw. Ik heb twee munten van vijf cent, gevonden in een toilet in Amsterdam. Wie wil die munten graag hebben en ruilen tegen iets van meer waarde?

DierDier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s